„Siekdami sutaupyti, jaunieji renkasi išradingus ir unikalius vestuvių sprendimus. Vieni renkasi itin kuklias šventes ir bene nekviečia svečių, kiti – kliaujasi išradingumu: užsako gėles iš bazės, pina vainikus ir papuošimus gaminasi patys, kuria pakvietimus, kepa pyragus, persiuva senas sukneles, keliauja ekologišku transportu, vietoje puotos restorane renkasi iškylas gamtoje“, - pasakojo vestuvių organizatorė Evelina Jokštė.

Vestuvių paslaugoms ir atributams brangstant, vis daugiau lietuvių renkasi iš pirmo žvilgsnio dar prabangesnes vestuvių šventes egzotiškuose kraštuose.

„Sakyčiau, vestuvių užsienyje daugėja, turbūt dažnas paskaičiuoja, kad išvykti ir susituokti užsienyje yra daug pigiau, negu suorganizuoti puotą 30 žmonių kompanijai Lietuvoje. Dar egzistuoja ir „mados reikalas". Žmonės pasiklauso aplinkinių, draugų, pažįstamų, kurie tuokėsi užsienyje, ir patys užsinori unikalios šventės, nors anksčiau apie tokią galimybę nė nebūtų svarstę”, - pasakojo Alina Kleinauskaitė, UAB „Pasaulio kelionės“ atstovė.

Be 20 000 litų neišsiversite

„Tiulis” vestuvių organizatorė E. Jokštė DELFI pasakojo, kad neretai poros kreipiasi į vestuvių organizatorius, kad sužinotų taupesnių būdų išskirtinai, bet nebrangiai atšvęsti vestuves. Pasak jos, dažnai užmokestis vestuvių organizatorei atsiperka kur kas labiau, nei nepatyrusios poros bandymai susiorganizuoti vestuves patiems.

„Daugelį dalykų poroms pataria vestuvių organizatoriai. Galime sukurti vestuvių stilių, parinkti scenarijų, net parinkti drabužius. Vestuvių planuotojai paprastai gauna nuolaidų, maža to, puikiai pažįsta rinką, žino, kur pigiau. Juos kur kas sunkiau apgauti nei nepatyrusius, meile alsuojančius jaunuosius“, - juokėsi E. Jokštė.

Paklausta, kiek Lietuvoje kainuoja vestuvių planuotojos darbas, E. Jokštė atsakė, kad kaina labai priklauso nuo organizatorių populiarumo ir patirties, kuri ne visada atsiperka.

„Vestuvių organizatorių paslaugos kainuoja nuo 400 iki kelių tūkstančių litų už vieną vestuvių dieną. Kaina priklauso nuo vestuvių sudėtingumo, biudžeto, organizatorės įsitraukimo į šventę, atsakomybių kiekio. Paprastai net pačios kukliausios vestuvės, kuomet daugelį organizacinių dalykų atlieka giminės ar draugai, kainuoja apie 8000 litų.

Tačiau, jei norima susituokti didmiestyje su visais atributais: kvietimais, tortu, suknelės nuoma, muzikantais, salės nuoma, maistu ir gėrimais svečiams, šventė 20 svečių kainuoja ne mažiau nei 20 000 litų.

Didmiestyje daugiausiai kainuoja patalpų nuoma. Norint sutaupyti, siūlome švęsti vestuves namuose. Tai – nauja mada Europoje. Vis daugiau jaunųjų dekoruoja savo namus, kur sukviečia draugus ir gimines”, - pasakojo vestuvių organizatorė.

Šią vasarą Vilniuje tuoktis ketinanti Rasa teigė, kad tik pradėjusi domėtis vestuvių organizavimo kainomis suprato, kad jos ir jos sužadėtinio sutaupytų pinigų vestuvėms nepakaks.

„Su sužadėtiniu neketinome išlaidauti. Esame susitaupę pinigų per pastaruosius dvejus metus nuo sužadėtuvių. Tačiau kad reikės šitiek daug pinigų, mums nė į galvą nešovė. Įvairiems atributams kaip kvietimai, svečių dovanėlės, salės nuoma, benzinas, fotografas ir operatoriui jau reikia daugiau nei 10 000 litų. Jau nekalbant apie tai, kad vien suknelės nuoma kainuoja apie porą tūkstančių litų, jaunosios puokštė – nuo šimto litų, o ką jau kalbėti apie stalo dekoracijas, gėles bažnyčioje, tortą, transporto nuomą. Visur galioja magiškas žodis – vestuvės. Kaina kyla dvigubai, kartais net trigubai“, - pasakojo mergina, kuri nusprendė neatsisakyti savo svajonės ir tuoktis taip, kaip suplanavo. Kad ją įgyvendintų, teko skolintis pinigų.

Paklausta, ar ji yra girdėjusi apie vestuves užsienyje, mergina atšovė – be abejonės. Daugelis jos draugų vyksta į egzotiškas šalis, kur sumaino žiedus vos su pora žmonių, o paskui pasineria į Medaus mėnesio malonumus. Paklausus, ar tai ne pigiau nei tuoktis Lietuvoje, mergina suabejojo: „Manau, tai labai brangu. Esame pratę žurnaluose matyti užsienyje besituokiančius verslininkus. Tiesą pasakius, neįsivaizduoju, kiek tai kainuoja, tačiau neįsivaizduoju vestuvių be artimųjų“, - pasakojo nuotaka.

Egzotiški kraštai siūlo pigesnes vestuves?

Kelionių konsultantė A. Kleinauskaitė teigė, kad lietuviai vestuvėms dažniausiai renkasi Šri Lanką, Balį ir Mauricijų.

„Pigiausia tuoktis yra Azijos šalyse, brangiausia – Bahamuose, Havajuose. Vestuvių kelionės paketą gali sudaryti tik skrydžio bilietas, apgyvendinimas ir standartinė vestuvių ceremonija. Tačiau toks variantas būna pats rečiausias, poros dažnai papildomai užsako vertėjo paslaugas ir platesnį pačios vestuvių ceremonijos paketą”, - pasakojo konsultantė, paminėjusi, kad bilietai, apgyvendinimas, dešimties dienų kelionė ir vestuvių ceremonija su romantiškais jodinėjimais paplūdimyje ar ritualiniu šventinimu kainuoja nuo 15 000 Lt.

Kelionių agentūros „Vegaturas” atstovas patikino, kad įsimintinas vestuves užsienyje galima suorganizuoti ir kiek pigiau. Vestuves ant jūros kranto Graikijoje galima iškelti ir už 8000 litų.

„Vestuves Lietuvoje tenka daryti visai giminei. Tai sukelia nepatogumų, daug rūpesčių, todėl vis populiariau tuoktis egzotiškuose kraštuose. Sakyčiau, vestuves užsienyje renkasi poros, kurios linkusios sutaupyti. Tai net ne vidutines, o gal net mažesnes pajamas gaunantys asmenys“, - pasakojo „Vegaturas” atstovas.

Italijoje, Seišeliuose, Kuboje, Jamaikoje, Barbadose, Meksikoje organizuojanti įmonė siūlo ne tik vestuvių ceremonijas, tačiau ir unikalius ritualus pagal vietines tradicijas, jodinėjimą drambliais, vestuves keltuose, jachtose, ant pastatų stogų nuo 15 000 litų, o santuoką Kretoje ar Rodo saloje – už mažiau nei 10 000 litų: „Kelionės kaina priklauso nuo pasirinktos vietos, laiko, viešbučio klasės, vestuvių paketo, papildomų paslaugų“.

„Jeigu po vestuvių Lietuvoje planuojama povestuvinė kelionė, tai pigiau tuoktis užsienyje, nes Medaus mėnesio kelionė būna tarsi „įskaičiuota“. Vis tik būtina pasidomėti vestuvių užsienyje reikalavimais. Pavyzdžiui, Maldyvuose suteikiamas vestuvių sertifikatas negalioja Lietuvoje ,” – pasakojo A. Kleinauskaitė.

„Kai kurie klientai skundžiasi, kad ruošiantis santuokai užsienyje reikia sugaišti nemažai laiko rengiant dokumentus. Reikalingi pasai, gimimo liudijimai, krikšto dokumentai ir leidimai tuoktis kitoje parapijoje. Dokumentai turi būti pateikti anglų kalba ir patvirtinti notaro. Dažnai reikalaujama, kad dokumentai būtų išsiunčiami paštu, likus keliems mėnesiams iki vestuvių. Maža to, santuokos ceremonija gali vykti tik praėjus 1-2 dienoms po atvykimo į pasirinktą šalį. Gali varginti „popierizmas“. Vėliau, kad santuoka būtų registruota ir Lietuvoje, reikia pateikti asmens dokumentus ir išverstą santuokos liudijimą, patvirtintą notaro, metrikacijos biure.
Tuomet suteikiamas ir lietuviškas santuokos liudijimas, registruojama santuoka”, - santuokos kitoje šalyje trūkumus vardijo vestuvių organizatorė E. Jokštė.

Moteris priminė, kad galima susituokti bet kokioje šalyje: JAV, Japonijoje, net Islandijoje.

Sutuokti kitoje šalyje gali ir Lietuvos konsulai. Norėdama susituokti užsienyje, pora turėtų deklaruoti išvykimą iš Lietuvos. Konsulai gali tuokti tik Lietuvos piliečius, tad jei norėsite susituokti su mylimuoju iš kitos šalies, gali kilti sunkumų.

E. Jokštei teko girdėti, kad populiaru ne tik tuoktis užsienyje, tačiau ten pat ir organizuoti vestuvių pokylį. Moters teigimu, ne itin prabangios vestuvių organizavimo paslaugos užsienyje kainuoja apie 1300 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)