Užburtas nesusipratimų ratas

Įvairūs nesklandumai daugelį metų lydėjo festivalio idėjos autorės ir organizatorės Sandros Straukaitės kolekcijų pristatymus. Kūrybiniai dizainerės siekiai reikalavo preciziško viso „Mados infekcijos“ personalo darbo, ir kaip tyčia pasitaikydavo žmogiškų klaidų, nesusipratimų ar techninių sutrikimų. Organizatorių kolektyvas prieš kiekvieną festivalį net juokais kurdavo galimą netikėtų įvykių scenarijų.

2008 m. Sandra Straukaitė surengė neoficialias modelių veidų apipavidalinimo varžytuves su dizaineriu iš Ispanijos Carlosu Diez Diezu. Pastarasis daliai modelių kaktas nugrimavo juodai, tačiau turėjo pripažinti lietuvės „pergalę“ pamatęs, kad visi jos kolekcijos „Staccato“ modeliai ant podiumo pasirodys mėlynais veidais. Didžiausiu siurprizu tai tapo patiems modeliams, kurie apie tai, kad turės pakeisti veido spalvą, sužinojo paskutinę akimirką.

Dar didesniu iššūkiu modeliams tapo tikrosios veido spalvos atgavimas – kai kurie jų teigė, kad mėlynos likučius panaikino tik po kelių dienų. Į klausimą, kuo buvo padengti modelių veidai, Sandra Straukaitė atsako nebylia šypsena – ši kūrybinė paslaptis liko užkulisiuose.

Kitą kartą, Sandrai Straukaitei sumanius, kad per jos kolekciją iš viršaus turi kristi popierėliai, virš podiumo įsitaisė keli festivalio talkininkai, turėję atlikti šią užduotį. Matyt, vienam iš jų pabodo laukti Sandros Straukaitės kolekcijos, ir savo popierėlių dalį jis švystelėjo anksčiau laiko, per kito dizainerio pasirodymą.

Vis dėlto dažniausiai per Sandros Straukaitės pasirodymus dingdavo elektra – tai užgesdavo vaizdo ekranai, tai per patį kolekcijos demonstravimo įkarštį išsijungdavo visos šviesos ir muzika. Tarsi užburtą nesėkmių seriją organizatoriai nutraukė netikėtu sprendimu specialiai per jos kolekcijos pristatymą trumpam išjungti elektros tiekimą. Nuo tada techninių trikdžių nebepasitaikė.

Valytojos neatsargumas ir žymūs modeliai

Drabužius demonstruojančių modelių kluptelėjimai ir griuvimai visame pasaulyje yra neatsiejama kolekcijų pristatymo dalis. Į akis spiginančios lempos, dėl dizainerių sumanymų slidžia virstanti podiumo danga, batai keliolikos centimetrų aukščio pakulne dideliu iššūkiu paverčia net ir keliasdešimties metrų įveikimą.

„Mados infekcijos“ organizatoriai beldžia į stalą, kad nė vienas modelis nepatyrė traumos demonstruodamas kolekcijas. Vis dėlto nelaimingo atsitikimo neišvengta – valytoja, šluodama podiumą po renginio, nepastebėjo jo krašto, ir nukritusi susilaužė koją.

„Mados infekcija“ buvo vienas pirmųjų mados renginių Lietuvoje, į kurio kolekcijų pristatymus dizaineriai pradėjo kviesti žymius Lietuvos žmones. Drabužius festivalyje demonstravo aktorė Jurga Jutaitė, Algis Ramanauskas-Greitai, Rimas Šapauskas, Saulius Prūsaitis, grupės „InCulto“ nariai, Juozas Statkevičius ir viena iš Vilniaus simbolių, gatvės mados ikona Vida Gumbytė, daug geriau miestiečiams žinoma kaip ponia Rožytė. „Mados infekcijos“ organizatoriai pastebi, kad nė vienas jų ant podiumo nekluptelėjo, bet ir nepadarė profesionalios modelio karjeros.

Nuogi modeliai ir virtos dešros

Įsimenančių performansų kūrėjas iš Maskvos Andrejus Bartenevas yra itin laukiamas „Mados infekcijos“ žiūrovų. Festivalyje jis lankėsi tris kartus, ir kiekvieną kartą jo pasirodymai būdavo palydimi aplodismentais. Tuo pačiu ekstravagantiški menininko reikalavimai sukeldavo ir įvairių organizatorių rūpesčių.

Pirmą kartą atvykęs į „Mados infekciją“ Andrejus Bartenevas pareikalavo daugiau kaip šimto kiaušinių ir vyriškos lyties modelių, kurie galėtų ant podiumo pasirodyti nuogi.

Nupirktais kiaušiniais buvo apklijuoti dizainerio sukurti kostiumai. Dar prieš išėjimą ant podiumo šie kostiumai sukėlė rūpesčių – pavargę laukti modeliai vis taikėsi atsiremti į ką tik įrengto „Forum Palace“ sienas, kai pastato savininkai perspėjo organizatorius itin tausoti naują apdailą. Visiškai išsaugoti sienų nepavyko – vienas kiaušinis vis dėlto buvo sutraiškytas modeliui nutarus pailsinti kojas.

Visi kiti kiaušiniai buvo sudaužyti tiesiog ant podiumo. Pagal Andrejaus Bartenevo sumanymą, tuomet iš jo kostiumų turėjo išsilupti nuogi vyrai. Nė vienas festivalio modelis nesutiko to padaryti, o menininkas kategoriškai atmetė mintį, kad modeliai pasirodytų su apatinėmis kelnaitėmis. Bartenevo užmojį pavyko įgyvendinti tik pasikvietus striptizo šokėjus.

Atvykęs antrą kartą, menininkas nurodė modeliams nuo podiumo mėtyti sunkias virtas dešras. Organizatoriai, siekdami išvengti žiūrovų traumų, slapčia nuo menininko pašnibždėjo modeliams dešras ne mėtyti, o ridenti. Sužeistų nebuvo, po festivalio daug kas dėkojo už tai, kad galėjo pamaitinti šunis.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)