Rekordinis santuokų skaičius Kauno rotušėje užfiksuotas, kai per vieną dieną aukso žiedus sumainė 50 porų. Tačiau tai buvo ne šiemet.

Šiemet kauniečiai šeimų sukūrė mažiau

Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius pastebėjo, kad šiais metais sutuokta šiek tiek mažiau
porų nei pernai, tačiau nežymiai.

Santuokos Kauno rotušėje registruojamos visomis savaitės dienomis, išskyrus sekmadieniais ir pirmadieniais. Penktadienis – ne mažiau populiari vestuvių diena nei šeštadienis. Šiandien Kauno rotušėje aukso žiedais pasikeis 30 porų, tiek pat porų susituoks ir šeštadienį.

Santuokų ceremonijos iškilmių salėje taip pat vyksta ir ketvirtadieniais, kiek rečiau antradieniais bei trečiadieniais. Anksčiau šiomis dienomis jaunieji savo santuoką įregistruodavo kabinete, be iškilmių.

Tačiau pasikeitus įmokos dydžiui už santuokos įregistravimą, dabar jis 70 litų, nepriklausomai nuo to, kurią dieną jaunieji tuoksis, pageidaujančiųjų tuoktis kabinete nebeliko.

Daugiausiai norinčiųjų tuoktis Rotušėje

Pernai rudenį atsiradus galimybei vestuvių ceremoniją surengti ne tik civilinės metrikacijos biuro patalpose, o ir romantiškesnėse vietose, kauniečiai šia naujove nesusižavėjo.

K.Ignatavičiaus teigimu, per šį laikotarpį netradicinėse vietose amžiną meilę prisiekė visiškai nedaug porų, vos keletas.

„Kauniečiai, skirtingai nuo kitų miestų gyventojų, labiausiai nori, kad jų vestuvių ceremonija vyktų Rotušėje. Be jokios konkurencijos miesto Rotušė pirmauja pagal jaunųjų pageidavimus“, – teigė ceremonmeisteris, kuris poras tuokia nuo pat nepriklausomybės atgavimo laikų.

Kelios jaunavedžių poros santuokos saitais šią vasarą susisaistė Botanikos sode, prie Kauno marių, keliose – kitose romantiškose miesto vietose, tačiau tik pavieniai atvejai.

Visgi Civilinės metrikacijos biuro vedėjas neabejoja, kad baltąja gulbe vadinama Kauno rotušė, net ir atsiradus galimybei tuoktis kitur, išliks populiariausia vieta, kurioje jaunavedžiai norės sumainyti aukso žiedus.

Be to, skiriasi ir tuoktuvių ceremonijos netradicinėje vietoje įmokos dydis – 210 litų – triskart didesnis nei tuokiantis Santuokų rūmuose.

Ceremonmeisterio laiminga ranka

Šį savaitgalį Kauno poras tuokiantis ceremonmeisteris paminės 20-ies metų jubiliejų, kai vadovauja miesto Civilinės metrikacijos biurui.

„Esu rekordininkas, vienas ilgiausiai iš savivaldybės darbuotojų dirbančių tose pačiose pareigose – jau 20 metų“, – sakė Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro vedėjas.

K.Ignatavičius neslėpė, jog nemažai jaunavedžių pageidauja, kad juos sutuoktų pats Rotušės vadovas, nors Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai šią ceremoniją atlieka pagal nustatytą grafiką.

„Tačiau jei manęs paprašo, ir aš tuo metu neturiu kitų pareigų, išpildau jaunųjų pageidavimą. Žinoma, man tai malonu. Be to, per daugelį šio darbo metų pastebėjau, kad mano ranka laiminga. Mano sutuoktų porų išsiskiria nedaug“, – sakė ceremonmeisteris.

Kauniečių vestuvės tampa skoningesnės

Jau du dešimtmečius Metrikacijos biure dirbantis K.Ignatavičius pastebi, kad keičiasi ir žmonės, ir švenčių tradicijos.

Nemažai tradicijų ir vestuvių dekoracijų lietuviai perėmė iš užsienio šalių. Tačiau kaip ir visais laikais, vestuvių būna ir labai prabangių, ir visiškai kuklių.

„Aiškiai pastebima tendencija, kad vestuvės tampa skoningesnės, daugiau dėmesio skiriama ne tik jaunųjų, bet ir viso pulko aprangai, pamergės dėvi vienodos spalvos suknelėmis. Vestuvės vis labiau panašėja į vakarietiškas. Taip pat ir mes savo ruožtu stengiamės ceremoniją padaryti šventiškesne“, – pasakojo K.Ignatavičius.

Tačiau ceremonmeisteris pastebėjo ir dar vieną, nelabai džiuginantį rodiklį, pagal kurį lietuviai lygiuojasi į Europą. Prieš 20 metų, kai tik pradėjo dirbti šiose pareigose, Lietuvoje skyrybų buvo registruojama apie 30 proc. Tuo metu Europos skyrybų statistika bylojo, kad išsiskiria apie 50 proc. šeimų.

Pagal šią statistiką Europą jau pasivijome. Lietuvoje taip pat išsiskiria kas antra pora.

Santuokų skaičius pastaruosius metus išlieka panašus. Per metus Kauno rotušėje sutuokiama apie 2,5 tūkstančio porų.

K.Ignatavičius mena laikus, kai santuokų Kaune būdavo registruojamam iki 10 tūkst. Bet tai buvo iki nepriklausomybės atgavimo.