Pataria psichoterapeutas Olegas Lapinas

KAIP IŠSAUGOTI MEILĘ

Malonu, kad jūs esate mano gerbėjas ir kad jums patinka tai, kuo aš užsiimu. Man irgi patinka tai, kuo užsiimate jūs: mokotės išsaugoti meilę. Tai rodo, jog esate atsakingas žmogus, nes kai kurie žmonės mano, jog meilė - tai toks avansu duotas stebuklas, netikėtas gamtos reiškinys, kaip vėjas ar lietus. Tokie žmonės pasyviai priima meilę kaip įsimylėjimą: štai man ėmė patikti tas žmogus ir aš einu nuo jo iš proto. Toks įsimylėjimas po kelių mėnesių ar metų virsta atšalimu.

Žiūrėdamas į meilę kaip į kažką, kas priklauso nuo jūsų, jūs padedate sau mylėti ir palaikyti meilę ilgam. Tačiau stojate į nelengvą poziciją: jums tenka kai ko išmokti ir kai ko atsižadėti.

Išmokti jums reikia štai ko: atvirumo; mokėjimo priimti tiesą; skirti meilę ir dėmesį sau; mokėti priimti meilę; mokėti duoti meilę avansu su pasitikėjimu. Pažiūrėkime, ką tai reiškia.

Atvirumas. Skirtingai, nei priimta manyti, meilė neišlaiko, kai jūs imate vengti pykčio ir kitokių „santykių aiškinimųsi“. Paskirkite reguliarų aiškinimosi savaitgalį. Ir gyvenime būna priekaištų, tačiau tada taisyklės kitokios. Tuomet jūs tiesiog įsižeidęs tylite, viską „nuryjate“, o po to – po kelių savaičių, mėnesių ar metų - viską išsakote netikėtu proveržiu ir išeinate trenkęs durimis.

Dabar taisyklė kita. Reguliariai, tarkime, kartą į savaitę, jūs abu iš eilės vienas kitam pasakote, kas jums nepatiko vienas kitame. O po to - kas patiko. Kai vienas sako, kitas klausosi. Aiškindamas savo santykius su mergina jūs, žinoma, negalite likti visiškai ramus ir neutralus. Jums be jokios abejonės norėsis gintis, jei mergina pasakys jums: „Man nepatinka, kad tu ne kiekvieną dieną prausiesi“. Tačiau jums padės kitas sugebėjimas - priimti nemalonią tiesą.

Priimti nemalonią tiesą - reiškia išmokti klausytis, kai apie jus ką nors sako nemalonaus ir prilaikyti savo norą surikti: „Nesąmonė, taip visai nėra, tu pati tokia!“ Tai reiškia, kad jūs nusiginkluojate. Jūs tiesiog virstate tyliu klausytoju. Kai mergina baigia kalbėti, ateina jos eilė pasakyti jums kai ką gera. Tai irgi reikia mokėti priimti. Ir tam reikalinga, kad jūs skirtumėte sau pačiam meilę ir dėmesį.

Štai mergina jums sako: „Tu turi puikų humoro jausmą“. O jūs neimate neigti: „Ką tu, visai ne!“ Vietoj to, jūs su malonumu priimate tai. Mergina sako: „Man patiko, kad tu moki užsidirbti“. Jūs taip nemanote, tačiau išklausote ir taip pat priimate tai!

„Ar tu nenori būti visur pirmas, geriausias iš visų?“- kiek ironiškai klausia mergina. „Noriu, labai noriu!“- atsakote jūs, ignoruodamas jos ironiją. Visa tai kyla iš to, kad jūs leidžiate sau pačiam būti ir įdomiu, ir sąmojingu, ir garbėtroška. Jūs neimate savęs menkinti ir graužti, neimate teisintis ir kuklintis.

Meilė sau - tai leidimas sau būti visokiu ir jutimas savęs, kokie ten jausmai ar norai bekiltų. Nepainiokite to su chuliganizmu ir egoizmu - jūs ne viską sau leidžiate daryti, tačiau viską leidžiate sau jausti ir norėti. Kodėl tai svarbu? Todėl, kad priimdamas meilę, jūs galite ją ir duoti. O nepriimdamas - niekuomet nieko neduosite, tik veidmainiausite. Nuoširdžiai pamilkite save.

Dabar ateina jūsų eilė. Kas jums nepatiko? “Nepatiko, kad tuomet mane ignoravai per pobūvį“... „Nepatiko, kad nepalaukusi išėjai“... „Kad koketavai su kitu vaikinu“,- o ji nesiginčija, tik klausosi!

Dabar - kas patiko . „Buvai labai graži šokiuose“.... „Pagaminai skanią vakarienę“... „Gera buvo su tavimi mylėtis“...- Atkreipkite dėmesį, kad tai sakote ne tik per pratimą, ne dėl šventinės progos, ne tik dėl to, kad ji irgi jums kažką gero pasakė ar padarė.

Ne, netgi ne šio pratimo metu komplimentai avansu būtini. Merginas jie palaiko, tai - tarsi vanduo gėlėms, be kurių jos džiūsta. O jei ims „įsivaizdinti“, taps „pasikėlusi“? Netaps ir neims. O štai jie imsite bausti, mokyti, auklėti - būtinai prarasite meilę. Ir tam, kad nebijotumėte, reikia kito sugebėjimo - pasitikėti ir duoti avansu.

Pasitikėti – reiškia daryti negarantuotus žingsnius. Vyras, apskaičiavęs viską protingai: „Aha, prieš gėles ji neatsilaikys“, „Hmm. Jai patinka restoranas“, „Aha, dabar ji palikta, vadinasi, mano šansai didėja“- toks vyras nepasitiki moterimi ir nelaimės meilės, o netgi gavęs, ko norėjo, visai tos merginos nevertins. Darykite kvailystes dėl savo merginos, neskaičiuokite nei šansų, nei naudos. Taip, jūs duodate jai avansu. O dėl atpildo nesirūpinkite - tai ne jūsų reikalas.

Štai toks sąrašėlis gavosi. Na, o kaip su atsižadėjimu? Ko reikia atsižadėti?

Žinoma, atsižadėti reikia vienos pretenzijos. Pretenzijos, kad visa tai pavyks ir pavyks labai gerai.

Šimtą kartų pamatysite, kad:

Atviram būti per daug baisu – na, ką ji pagalvos apie jūsų kilusią kitai merginai simpatiją?

Priimti nemalonią tiesą neišeina - visas vidus priešinasi ir norisi šaukti: „Ne! Tu pati tokia!“

Priimti komplimentus sunku: „Tu mane pervertini! Aš ne toks!“

Sakyti nemalonų dalyką rizikinga: o jei įsižeis?

Girti ir sakyti komplimentus trūksta ryžto ir tėvų šeimoje to nebuvo - tėvai netgi nesibučiuodavo!

Pasitikėti ir duoti avansu neįmanoma – kiek kartų esi „nudegęs“?

Šimtą kartų neišeina.

Taigi, tenka laukti to šimto pirmo karto, kai pamatai: meilė nugali. Jis sustiprėja. Kaip kardas, daug kartų grūdintas ugnimi ir į šaltu vandeniu, pasidaro neperlaužiamas. Taip ir meilė.

Tuomet sveikinu. Jūs tapote meilės riteriu.

Pagarba.
Olegas Lapinas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją