Kai dar nebuvo išrastas termometras, alaus gamintojai temperatūrą tikrindavo įmerkdami nykštį. Jei ji per aukšta, mielės žus. Iš čia kilo posakis “Nykščio taisyklė”.

Pjaustytą duoną 1928 m. užpatentavo juvelyras Otto Rohwedder. Ši išradimą jis tobulino 16 metų, nuo 1912 m.

1827 m. Joseph Niepce padarė pirmąjį fotografinį atvaizdą. 1893 m. Thomas Edison užpatentavo kinetoskopą - aparatą išgauti judėjimui su fotografine juosta. Tačiau pirmosios vaizdo projekcijos nuopelnai atitenka vokiečių vienuoliui Athanasiui Kircher. Rankomis pieštus paveikslėlius baltame fone, naudodamas žvakę ar aliejinę lempą jis pademonstravo dar 1646m.

Raštą išrado šumerai.

Šumerai, gyvenę dabartinėje Irako teritorijoje, taip pat išrado ratą (maždaug 3450 m. prieš mūsų erą).

Karlas Benzas išrado pirmąjį automobilį. Jis teturėjo tris ratus. Pirmasis automobilis su keturiais ratais pagamintas Prancūzijoje 1901 m.

Josephas Rechendorferis - pieštuko su trintuku išradėjas.

Šachmatai (Shataranja arba AshtaPada) atsirado Indijoje.

Indai sukūrė skaičiavimo sistemą. Nulį išrado indų matematikas Aryabhatta.

Neperšaunamą liemenę, atsarginį išėjimą, automobilių langų valytuvus, lazerinį spausdintuvą išrado moterys.

Škotijoje išrastas žaidimas tik vyrams (Gentlemen Only Ladies Forbidden). Štai taip šifruojamas golfo pavadinimas.

Pirmąją raketą išrado kinai XIII amžiuje.

Dirbtines blakstienas sugalvojo amerikiečių kino režisierius D.W.Griffithas. Jis norėjo, kad filmo “Nepakantumas” (“Intolerance”) aktorė Seena Owen turėtų ilgas blakstienas. Perukų meistras jas pagamino iš žmogaus plaukų bei marlės gabalėlio ir prilipdė prie aktorės vokų. Filmas buvo finansiškai nuostolingas ir įklampino režisierių į skolas. Deja, jis nesugalvojo užpatentuoti šio išradimo.

Laimės sausainius (Fortune Cookies) 1916 m. sukūrė George‘as Jungas, Los Andželo makaronų gamintojas.

Nuopelnai už užtrauktuko išradimą paprastai priskiriami Whitcomb Judson. Tačiau iš tikrųjų jį sukūrė Elias Howe. Jis buvo taip užsiėmęs siuvimo mašinos kūrimu, kad nepasirūpino tokios smulkmenos, kaip užtrauktuko, patentavimu.

Oiuja lentą, skirtą kalbėtis su dvasiomis, išrado Isaacas ir Williamas Fuldas. Ji užpatentuota 1892 m. liepos 1d.

Pirmąjį hamburgerį 1900 m. pagamino Louisas Lassenas. Tai buvo maltos keptos jautienos gabalas tarp dviejų duonos riekių.

2003 m. mokslininkai sukūrė labai tankią medžiagą, galinčią sustabdyti šviesą. Tai suteikė galimybę stebėti statinę šviesą.

Skardinės atidarytuvas sukurtas tik praėjus 48 m. po skardinės išradimo.

1895 m. Alfredas Nobelis pasirašė testamentą, kuriuo didžiąją dalį turto skyrė Nobelio premijos įsteigimui. Jis nenorėjo išlikti istorijoje kaip smurto propaguotojas, mat išrado dinamitą.

Dietinė kokakola išrasta tik 1982 m.

Kukurūzų dribsnius išrado Johnas Henry Kellogas XVIII-XIX a. sandūroje.

Revolverį 1836 m. užpatentavo išradėjas Samuelis Coltas.

Pirmieji dūdmaišiai buvo gaminami iš visos avies odos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)