Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje jis vadinamas Santa Klausu. Jo roges, pilnas dovanų, oru tempia aštuoni elniai.

Anglijoje jo vardas Tėvas Kalėdas (angl. – Father Christmas). Jis labai panašus į Santą Klausą, tačiau jo barzda ir apsiaustas ilgesni.

Velse (kunigaikštystė Didžiojoje Britanijoje) šis asmuo vadinamas Sion Corn – verčiama „Kamino Jonas“ (angl. – Chimney John). Tai susiję su pasakojimais, jog stebuklingasis asmuo į kiekvieną namą patenka nusileisdamas kaminu, padėdamas dovanas ir vėl pro jį pasišalindamas.

Kalėdų senelis Nicos paplūdimyje
Prancūzijoje jis žinomas Pere Noel vardu. Taip jis gali būti vadinamas ir Kanadoje.

Brazilijoje ir PeruPapai Noel.

Vokietijoje vaikai dovanų sulaukia iš Christkind (Kūdikėlio Jėzaus) gruodžio 24 d. Taip pat Vokietijoje gruodžio 6 d. pasirodo Pagalbininkas Rupertas (vok. – Knecht Ruprecht) ir jo padėjėjai. Krampusas blogiems vaikams atneša anglies arba pagalių, Pagalbininkas Rupertas geriems vaikams dažniausiai atneša sausainių, riešutų ir nedidelių žaislų.

Belsnickelis – vokiškas Kalėdų Senis, visada po ranka turintis rykštę blogiems vaikams. Vokietijoje Kalėdų Senis gali būti vadinamas der Weihnachtsmann.

Lenkijoje Kalėdų Senis vadinamas Šventuoju Mikalojumi – tai yra katalikų bažnyčios kardinolas, vaikus aplankantis gruodžio 6 d. ir dovanojantis vaikams saldumynus, kuriuos palieka švariame vaiko bate.

Slovakijoje šį asmenį vadina Šventuoju Mikalojumi („žvaigždės žmogus“) – Šiaurinės žvaigždės garbei. Jis vaikus aplanko Kalėdų vakarą ir atneša jiems dovanų. Kalėdų vakaras prasideda vos įsižiebus pirmajai žvaigždei.

Kosta Rikoje, Kolumbijoje ir dalyje Meksikos dovanas atnešaEl Nino Jesus, kūdikis Jėzus.
LEAD Technologies Inc. V1.01

Puerto Rike sausio 6 d. vaikus dovanomis pradžiugina Trys Karaliai. Vaikai po lova padeda žolės kupranugariams, o ryte vietoje jos randa dovanų.

Jultomtenar Tomten – taip Kalėdų Senis vadinamas Švedijoje. Jis vaikus aplanko vakare prieš Kalėdas, kartu atsinešdamas didelį maišą dovanų (julklappar).

Norvegiškas Julenissen atvyksta gruodžio 24-osios vakarą.

Olandijoje jis vadinamas Kerstman. Jis ir jo elniai skrenda dangumi, kad gruodžio 25 d. galėtų vaikams atnešti dovanu. De Kerstman gyvena Suomijoje. Jo kolega Sinterklass – dar vienas šventasis, kurio vardas minimas gruodžio 5 d. Sinterklass kiekvienais metais garlaiviu atvyksta iš savo namų Ispanijoje. Kartu su juo atvyksta Zwarte Pieten (liet. – Juodasis Petras), kuris padeda išdalinti dovanas.

Suomijoje jo vardas – Joulupukki. Jo namai yra šiaurinėje Suomijos dalyje – Laplandijoje. Švediškai kalbantys šios šalies gyventojai jį dar vadina Julgubben.

Ispanijoje vaikai sausio 5-osios naktį po Kalėdų egle padeda batus, į kuriuos dovanų padeda Trys Karaliai. Kalėdų Senis čia vadinamas Papa Noel, o kai kurie vaikai dovanų gauna tiek gruodžio 25 d. (iš Papa Noel), tiek sausio 6 d. (iš Trijų Karalių).

Rusijoje jis vadinamas Seniu Šalčiu (rus. – Ded Moroz). Rusai turi dar vieną personažą – Babušką – ji ieškojo Jėzaus jo gimimo naktį. Babuška kalbėjosi su Jėzaus ieškančiais Trimis Išminčiais ar Trimis Karaliais, kurie pasiūlė jai prisijungti. Tačiau ji atsakė esanti per sena, todėl trys vyrai iškeliavo toliau vieni, o ji pati į paieškas ketino leistis kitą dieną, tačiau Karaliaus gimimo vietoje jau nebebuvo. Tai sužinojusi, Babuška nutarė Kristui skirtas dovanas kiekvienų metų gruodžio 13 d. dalinti Rusijos vaikams.

Kriss Kringle – vardo kilmė nežinoma.

Kalėdų seneliais aprirengę žmonės sklando ore
Šventas Nikolas – Turkija.

Telapo – Vengija.

Babbo Natale – Italija. Italijos vaikai dovanų gauna ir sausio 6 d. iš senolės Befanos.

Juodasis Petras, Šv. Nikolo pagalbininkas kildomas iš Maroko ar Liberijos.

Kinijoje Kalėdų Senis vadinamas Shengdan Laoren.

DanijojeJulemand.

Honkonge Kantono dialekte jis vadinamas Sing dan lo ian.

SlovėnijojeBozicek.

Latvijoje - Ziemmassve'tku veci'tis.

LietuvojeKalėdų Senis.

EstijojeJouluvana.

UrugvajujePapa Noel.

Portugalijoje jis žinomas Pai Natal vardu. Dovanas jis atneša Kalėdų vakarą. Tiesa, pagal
Pašto kurjeriai, apsirengę kaip Kalėdų seneliai
portugalų tradicijas, dovanas naktį atneša naujagimis Jėzus – Menino Jesus.

Airijoje jis vadinamas Santa Klausu, o vaikai jį trumpai vadina Santy.

Hindu religijoje šventiniu sezonu dauguma vaikų dovanas gauna iš dievo Ganešos.

Austrijoje vaikams dovanas gruodžio 24 d. atneša Christkindl.

Graikijoje jis vadinamas Aghios Vassilis. Jis dovanas dalija paskutinės metų dienos naktį padėdamas jas po eglute.

Havajuose jo vardas – Kanakaloka.

Armėnijoje Gaghant Baba dovanų atneša visiems geriems vaikams.

Jugoslavijoje jis vadinamas Deda Mraz.

KroatijojeBozicnjak.

BulgarijojeDiado Coleda.

Salvadore Kalėdų Senis geriems vaikams dovanų atneša Kalėdų vakarą.

Urdu kalboje jis vadinamas Baba Christmass.

Rumunijoje jo vardas Mos Craciun ir jis pasirodo gruodžio 24 d. Gruodžio 5 d. naktį Šv. Nikolas į vaikų batus, priklausomai nuo to, kokie jie buvo, įdeda saldainių arba pagalių.

Nevyje/Sent Kitse Karibuose Santa Klausas ateina iš jūros gelmių, o ne iš Šiaurės ašigalio.

Albanai jį vadina Urime Krishtlindjet.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją