Kaip komponuoti ir prižiūrėti balkonines gėles, kad visą vasarą džiugintų žiedai, pasakoja UAB „Žiedų spalvos“ direktorė Sigita Kairienė.

Kada sodinti?

Prekybininkai nuo ankstyvo pavasario parduoda užaugintas ir pražydintas vasarines gėles, o mes perkame ir iš karto sodiname balkonų loveliuose. Deja, didelė tikimybė, kad gėlės apšals.
Vasarines gėles sodinti loveliuose galima tada, kai žydi alyvos, t. y. gegužės pabaigoje – birželio pradžioje. Jeigu gėlės nesušaldomos, nepatiria streso pasodintos per anksti, žydi nuo birželio iki spalio vidurio.

Jeigu įsigijote jau žydinčias gėles, nesodinkite lauke, laikykite šiltnamyje dar apie mėnesį. Dabar galima pirkti tik daigus ir auginti ant saulėtos palangės.

Šiuo metu balkonuose galima auginti tik pavasarines gėles – puikūnus ir našlaites. Dar galima priderinti kelis foninius augalus. Jų pasirinkimas nemažas. Tai cimbžieda, trijų rūšių šalavijai (žali lapeliai su geltonais krašteliais, tamsiai žali lapai, trispalviai – žali, vyšniniai, su baltais krašteliais – lapai), trijų rūšių šlamučiai (sidabriniai, salotiniai ir salotiniai su sidabrinėmis dėmėmis lapeliai), čiobrelis, gargždenis, gebenė, mėta, raudonėlis, rozmarinas.

Tinkama vieta

Labai svarbu gėles suderinti pagal šviesos poreikį: pavėsio augalai iškeps pietinėje pusėje, o saulę mėgstantys šiaurinėje pusėje skurs, menkai žydės.

Pavėsyje puikiai auga: Naujosios Gvinėjos sprigės, begonijos, fuksijos, žiemės, serenčiai.
Saulę mėgsta verbenos, svyrančiosios ir krūminės pelargonijos, surfinijos, salvijos, vienmečiai flioksai, šiurpiniai gvazdikai.

Pietryčių, pietvakarių pusėje geriausia sodinti begonijas, petunijas, verbenas, nasturtas, medetkas, pelargonijas, našlaites, lobelijas, žioveinius, saulutes.

Vėjuotuose balkonuose ištvermingiausios verbenos, lobelijos, žioveiniai, pelargonijos.

Kompozicijos – pagal kiekvieno skonį

Užsienyje gėlių kompozicijos populiarios jau seniai. Pas mus deriniai irgi skinasi kelią į pripažinimą, tačiau kol kas jų daugiau matome viešoje erdvėje – jais papuoštas lauko kavines.
Derinant gėles, svarbu atsižvelgti ne tik į spalvinę gamą, bet ir į saulės, trąšų, drėgmės poreikį. Pavyzdžiui, visiškai tarpusavyje nedera surfinijos ir verbenos, kurios labai mėgsta drėgmę, bei smulkiažiedės ar stambiažiedės begonijos, nepakenčiančios drėgmės pertekliaus.

Dėl spalvų derinių sunku patarti, nes juos lemia kiekvieno skonis. Vieni labiau mėgsta vienokį spalvinį akcentą, suderintą su foniniais augalais. Kitiems gražiau margaspalviai gėlių loveliai.

Gražu ir viena, ir kita, griežtų taisyklių nėra. Kaimiškoje aplinkoje labiau tinka „perkrautos“ kompozicijos. Jei namo eksterjeras ir interjeras stilingas, labiau tiks vienos rūšies žydinčios gėlės, suderintos su foniniais augalais. Svarbu derinti ir prie namo fasado.

Kuriant kompozicijas reikia laikytis vienos taisyklės: derinti kelis pagrindinius žydinčius augalus, juos papildyti foniniais, kurie išryškina žiedų spalvas.

Lovelis su vandens talpykla

Norint, kad augalai ilgai džiugintų spalvingais žiedais, reikia parinkti tinkamą lovelį. Blogai, jei jis labai ryškus, priešingos negu balkono tvorelės ar pastato sienos spalvos. Tuomet labiau matyti lovelis, o ne gėlės, ypač kol jos dar jaunos. Gali būti išryškinamas ir vazonas ar lovelis, jeigu jie keraminiai, dekoruoti, puošnūs. Tačiau dažniausiai naudojami paprasti plastikiniai loveliai, susiliejantys su fonine pastato fasado spalva, – tada vyrauja augalai.

Loveliai turi būti kuo didesni, turėti vandens talpyklą. Jie kainuoja brangiau, bet investuoti verta, nes gaminami iš tvirtesnės plastmasės, todėl ilgaamžiškesni. Lengviau ir gėles prižiūrėti, o jeigu tenka išvažiuoti kelias dienas, gėlės nenukenčia nuo sausros.

Vandens talpykla yra dvejopa: tai prie lovelio tvirtinama lėkštelė arba lovelis dvigubu dugnu, kuriame telpa apie du litrus vandens.

Augalas puikiai auga, kai šaknys kvėpuoja, todėl substratas turi būti laidus orui. Tačiau iš lengvo durpių substrato greitai išgaruoja drėgmė, todėl labai patogu naudoti vandens granules. Jos pagamintos kaip vaikiškos sauskelnės – prisigėrusios drėgmės išbrinksta ir laipsniškai atiduoda vandenį augalui. Naudojant šias granules, loveliai turi būti pakabinti tokioje vietoje, kur nepasiekia lietus.

Neretai skylutės lovelio dugne praduriamos ne ten arba iš viso nepraduriamos. Blogai ir viena, ir kita. Nereikia pradurti tų vietų, kurios pažymėtos lovelio dugne – reikia prapjauti šalia esančių snapelių viršutinę dalį. Būtinas ir drenažas – keramzitas arba smėliukas.

Sodinant į substratą, reikėtų įberti trąšų granulių, kurios lėtai tirpdamos maitina augalus. Tačiau to nepakanka, po mėnesio reikia tręšti papildomai.

Lietuviškų augalų renesansas

Žioveiniai, pelėžirniai, nasturtos – lietuviškų darželių augalai, kuriems jaučiame nostalgiją, tačiau jų žydėjimo periodas nėra ilgas. Galima ir juos auginti balkone, turint galimybę persodinti du kartus per vasarą – vieniems augalams nužydėjus, pakeisti kitais.

Populiarūs žioveiniai, bet iš jų geriau kurti gėlių kompozicijas, kad peržydėjusius užgožtų šalia augančios kitos vasarinės gėlės.

Gražu ir praktiška – prieskoninių augalų lovelis, kabinamas prie virtuvės lango. Jeigu prieskoniai naudojami maistui, tręšti nereikia.