3 kambarių butas:
svetainė, miegamasis, vaikų kambarys, virtuvė, vonia ir balkonas.

Plotas: 70 kvadratinių metrų.

Gyventojai: scenografė mama, prodiuseris tėtis, vienų ir trejų metų vaikai.

Vieta: 1950 m. statytas daugiaaukštis namas Suomijoje, Helsinkyje.

„Tai buvo pirmas atokiau centro apžiūrėtas butas. Iš pradžių aplankėme dešimtis butų kituose rajonuose. Šis sužavėjo šviesumu ir puikiu išplanavimu. Jis ne tik erdvus, tinkamai panaudotas kiekvienas kvadratinis metras. Be to, šalia yra didelis žalias vidinis kiemas, kuriame gali žaisti vaikai“, – pasirinkimą komentuoja šeimininkė, profesionali scenografė.

Namas, kuriame gyvena šeima, statytas 1952 m. Nuo to laiko butas nebuvo remontuojamas, tad naujieji šeimininkai turėjo griebtis kapitalinio remonto. Jis užtruko ne vieną mėnesį. Užtat baigus senas apdriskęs butas tapo stilingu skandinavišku būstu su retro stiliaus „pipiriukais“.

Pirmiausia buvo pakeisti vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžiai, atnaujinti radiatoriai. Tada šeimininkai ėmėsi grindų: senas nušlifavo, pašalino visus senus dažus, ir nulakavo baltai. Nuo sienų nuplėšė senus tapetus, jas ir lubas nuglaistė ir išdažė šiltu baltu atspalviu.

Didžiausios permainos vyko virtuvėje, nes 6-ajame dešimtmetyje įrengta patalpa buvo visai nefunkcionali: tamsiais nykiais baldais užgriozdintas urvas, o daiktų nėra kur sudėti. Šeimininkė senų baldų iškart atsikratė ir tarp svetainės bei virtuvės išgriovė sieną. Buvusioje virtuvės patalpoje įrengė virimo vietą, o valgomąjį stalą iškraustė į svetainę.

Virtuviniai baldai, viryklė ir šaldytuvas buvo sumontuoti kampu prie galinės virtuvės sienos. Prie baltų sienų specialiai parinkti balti baldai blizgiu paviršiumi – atrodo, kad jie ištirpsta erdvėje. Virtuvė tapo smagi ir erdvi, o svarbiausia, atsirado vietos virtuviniams įrankiams ir puodams.

Radybos ir išradingumas

Dauguma baldų ir daiktų į šiuos namus pakliuvo atsitiktinai. Dalį jų šeimininkai parsivežė iš tėvų namų ir atnaujino.

„Pavyzdžiui, virtuvinę spintelę – iš senelio dirbtuvių. Ji buvo storai aplipusi purvu“, – juokiasi šeimininkė, prisiminusi, kiek reikėjo įdėti pastangų, kad išgelbėtų spintelę.

Šeimininkas yra prodiuseris, tad namuose gausu daiktų, likusių po filmų ir televizijos laidų filmavimo.

Interjeras – nuolatinis vyksmas

Būste vyrauja švelni pilka ir balta spalvos.

„Daugelis mano, kad šviesūs namai ir mažamečiai vaikai – nesuderinami dalykai. Tačiau vaikai greitai išmoksta, ką galima liesti purvinomis rankomis, o ko ne“, – tikina mama.

Į namų aplinką ji sako nežiūrinti smulkmeniškai ir prie daiktų neprisirišanti: „Jeigu kuris atsibosta, išmetu ar padovanoju draugams. Jei vaikai ką nors sulaužo – irgi ne katastrofa. Sendaikčių turgeliuose randu, kuo pakeisti. Sena senelio spintelė ir lova – vieninteliai daiktai, kuriuos norėčiau išsaugoti.“

Interjeras šeimininkei yra ir darbas, ir pomėgis, tad jo dizaino kūryba – nuolatinis procesas. Dar ji norėtų didelio valgomojo stalo, prie kurio galėtų susėsti dešimt žmonių. „Kai vaikai paūgės, ir sofą svetainėje pakeisime kita“, – pagalvojusi priduria.

Savitas skandinaviškas stilius

Balti paviršiai – puikus fonas bet kokiam interjerui. 

Baltą foną stilingai papildo juodos, pilkos, raudonos detalės ir baldai. Turi būti viena stipri spalva, pavyzdžiui, raudona. 

6-ojo dešimtmečio baldai lengvi ir nebrangūs. Jų tikrai rasite sendaikčių parduotuvėse.