Užplūsta minios lankytojų

Su Sibiru besiribojančios šiaurės rytų Heilongdziango provincijos sostinė Harbinas yra viena iš šalčiausių Kinijos vietų. Mieste, kurį 1898 metais, tiesdami Transmandžiūrijos geležinkelį įkūrė rusai, šaltis laikosi nuo gruodžio iki kovo vidurio. Žiemą temperatūra nukrenta net iki 35 laipsnių šalčio.

Vietos gyventojas Guixu Yangas pasakojo, kad didžiausias šaltis neatbaido žiemiškų pramogų ištroškusių turistų ir Harbiną, kuris dar kitaip vadinamas ledo sostine, užplūsta minios lankytojų. Miesto svečiai atvyksta pasigrožėti vieninteliu pasaulyje ledo ir sniego parku, o nuo gruodžio iki vasario pabaigos – ledo ir sniego festivaliu, kuris rengiamas po atviru dangumi prie Songhua upės krantų.

Kiekvienais metais per festivalį pastatoma keli tūkstančiai įvairaus dydžio ir stiliaus skulptūrų bei statinių, lankytojai žavisi didingu tirpstančio sniego skulptūrų menu.

Apgaubia spalvų aura

Festivalis rengiamas naujausioje Harbino miesto dalyje, prie Songhua upės. Ją puošia moderni architektūra, todėl daugelis lankytojų net negali patikėti, kad lankosi viename iš Kinijos miestų. Didelės įtakos Harbino miesto plėtrai turėjo ir sovietinei Rusijai būdinga architektūra. Jos pavyzdžių daugiausia galima išvysti senuosiuose rajonuose.

Daugiau nei 38 ha teritorija prie upės žiemą virsta sniego ir ledo architektūros rojumi. Dieną statiniai ir skulptūros atrodo įspūdingai, tačiau visiškai kitaip jos skamba tamsos fone.

G. Yangas pasakojo, kad didžiausias sniego skulptūrų ir ledo architektūros žavesys atsiskleidžia vėlyvą vakarą. Tuo metu įspūdingus sniego šedevrus apgaubia ryškių neoninių lazerio šviesų aura. Jie tampa jau ne baltu, o spalvingu pasauliu. Žiburiai, apšviečiantys statinius, atskleidžia visiškai kitą eksponatų dimensiją.

Vilioja menininkus

Harbino ledo ir sniego festivalis yra vienas iš populiariausių renginių Kinijoje. Jis pradėtas rengti nuo 1985 metų. Į žiemos fiestą kiekvienais metais atvyksta apie milijonas lankytojų, didžiąją jų dalį sudaro kinai.

Festivalis populiarus menininkų luome. Išlieti savo kūrybinių idėjų į žiemišką šventę suvažiuoja sniego ir ledo skulptoriai iš Amerikos, Kanados, Rusijos, Japonijos ir net iš tokių šalių, kuriose visai nėra sniego – Singapūro, Pietų Afrikos Respublikos.

Dažnai pagal menininkų gaminamus sniego ir ledo kūrinius galima atspėti iš kokios šalies jie yra atvykę. Daugelis renkasi savo krašto kultūrai būdingus bruožus, pasakų motyvus, tradicinius architektūros elementus, pastatus, todėl festivalis yra svarbus kultūrinių mainų renginys, o lankytojai turi galimybę pajausti skirtingų kultūrų aromatą.

Šiais metais į Harbiną atvyko apie 60 skulptorių komandų. Nors oficialiai sniego – ledo šventė atidaroma nuo sausio 5 dienos ir trunka iki vasario pabaigos, menininkai prie savo kūrinių plušti pradeda jau nuo gruodžio. Sniego skulptoriai lengvą ir purų sniegą paverčia neįtikėtinomis skulptūromis, o iš ledo lipdo įspūdingos architektūros pastatus.

Šalčio architektai ne tik kuria, bet ir varžosi tarpusavyje. Iš festivalio metu sukurtų skulptūrų ir statinių yra išrenkami tam tikrų kategorijų prizininkai. Sniego ir ledo skulptoriai apdovanojami sukūrę meniškiausią, išskirtinės formos sniego skulptūrą ir ledo statinį. Nominacija suteikiama ir už gražiausią naktinį apšvietimą bei daugiausiai pramogų ir džiugesio lankytojams suteikusius ledo kūrinius.

Grožis suteka į balas

Kiekviename festivalyje menininkams pasakoma tema, pagal kurią jie vėliau kuria. „Kadangi Kinijoje praėjusiais metais vyko Pekino olimpinės žaidynės, architektūros parke buvo sukurta daug skulptūrų ir statinių olimpinių žaidynių tema. Šių metų festivalio tema – Kinijos sostinės Pekino kultūra ir garsiausi jo architektūros paminklai, olimpinė istorija“, – teigė G. Yangas. Iš įvairaus dydžio ledo luitų skulptoriai išdrožia milžiniško dydžio šventyklas, bažnyčias, rūmus, kinų šventyklas pagodas, Budos skulptūras. Menininkų rankose gimsta nuostabios gyvūnų, gėlių, Kinijai reikšmingų žmonių skulptūros.

Kiekvienais metais festivalyje ledo ir sniego statinių architektai bei skulptoriai pažeria kūrybinių idėjų, siekia naujų aukštumų. Šių metų rekordu tapo didžiausia Kalėdų senelio skulptūra pasaulyje. Jos aukštis siekė 24 metrus, o plotis – 160 metrų.

Įspūdingų sniego, ledo architektūros skulptūrų ir statinių žavesys slypi ir jų trumpaamžiškume. Atšilus orams jie tirpsta, galiausiai lieka tik didelės balos. Paskutiniu metu šiltėjančios žiemos koreguoja festivalio trukmę, dabar sniegas ir ledas ištirpsta daug greičiau nei kadaise.

Stebina rekordais

Dabar festivalių metu skulptūroms gaminti menininkai naudoja dirbtinį sniegą ir ledą. „Vanduo yra šaldomas ir pjaustomas į ledo kubus“, – teigė G. Yangas. Anksčiau jiems konstruoti buvo naudojamas upės ledas ir natūraliai iškritęs sniegas.

Šiais metais festivalio organizatoriams prireikė daugiau kaip 100 tūkstančių kubinių metrų ledo, iš kurio buvo padaryti keli tūkstančiai skulptūrų.

Daugiausiai sniego reikia įspūdingo dydžio kūriniams. Kanados skulptoriai 2007 metais pagamino didžiausią skulptūrą, kuri pasiekė Gineso rekordų aukštumas. 250 metrų pločio ir 8,5 metrų aukščio skulptūrai pagaminti prireikė 13 tūkstančių kubinių metrų sniego. Jos meninę kompoziciją sudarė dvi dalys. Vienoje pusėje buvo išdrožinėti Niagaros kriokliai, kitoje – pavaizduota kilusių iš Sibiro indėnų kelionė per Beringo sąsiaurį į Šiaurės Ameriką.

Antropologai mano, kad šis didysis tautų kraustymasis iš Azijos į Ameriką įvyko daugiau nei prieš 16 tūkstančių metų. Ledynmečiais egzistavo Beringo sausumos tiltas, kuris jungė Sibirą ir Aliaską. Spėjama, kad pirmieji žmonės į Ameriką atvyko šiuo keliu ir vėliau paplito po visą žemyną.

Siūlo įvairiausių pramogų

Įspūdingame architektūros parke, stebint ledo ir sniego kūrinius, net sunku patikėti, kad jie yra sukonstruoti tik iš sniego. Būsimieji ledo šedevrai kuriami iš vientisų luitų ar tvirtinami iš mažesnių ledo dalių. Architektai pirmiausia savo kūrybines idėjas išlieja popieriaus lape – iš anksto nusipiešia eskizus, pasigamina šablonus.

Kadangi oro temperatūra žemiausia sutemus, daugelis skulptorių darbuojasi naktį. Dieną sniego luitai tampa žymiai trapesni, o atšilus orui ant skulptūrų paviršiaus darosi slidu ir pavojinga. Festivalio rengėjai ir menininkai įsitikinę, kad pats blogiausias dalykas, kuris gali nutikti festivalio metu yra šiltas oras. Todėl šaltis yra laukiamas svečias.

Gamindami skulptūras ir statydami statinius, skulptoriai naudoja įvairius aštrius įrankius: pjūklus, kastuvus, įvairaus dydžio kaltus bei dildes. Iš taisyklingų ledo formų gaunamos nuostabiausios skulptūros. Kartais atrodo, kad ledas kūrėjų rankose virsta moliu. Sukonstravus skulptūrą ar statinį, savo darbą pradeda apšvietėjai, kurie baltas ir skaidrias ledo skulptūras paverčia naktį švytinčiais meno kūriniais.

Organizatoriai siekia suteikti kuo daugiau pramogų lankytojams. Prie ledinių statinių konstruojamos sniego čiuožyklos, statomi ledo labirintai, ledo kavinės ir restoranai, suvenyrų parduotuvės, viešbučiai.

Kad nesušaltum į ragą čia smagu pašėlti ir sušilti. Pramogų ištroškę sporto ir nuotykių aistruoliai dalyvauja sniego sporto varžybose. Žmonės lyg alpinistai kopia į stačius sniego kalnus, čiuožinėja, išbando jėgas sniego luitų stumdymo rungtyse, su vėju lenktyniauja lėkdami šunų kinkiniu.

Atidavė duoklę Rusijai

Harbinas vadinamas žiemos rojumi, tačiau ledo ir sniego festivalis yra tik viena ledo karalystės dalis.

Saulės saloje, esančioje prie šiaurinės Songhua upės dalies, veikia uždaras ledo skulptūrų sodas. Tai pati didžiausia ledo ir sniego meno salė visame pasaulyje. Ne veltui Harbinas vadinamas ledo sostine.

Uždaras parkas padalintas į tris dalis. Jame galima išvysti skirtingų temų skulptūras: gyvūnų pasaulį, gėlių sodus ir spalvingą Rusijos gyvenimą. Elnių sodas, gulbių ežeras, voverių sala – gyvūnų pasaulis, kuris atgyja tarsi tikras piešinys.

Gėlių sodas yra padalintas į dvyliką zodiako ženklų. Lankytojai keliauja ratu ir grožisi įvairių rūšių ledinėmis gėlėmis.

Trečiojoje parko dalyje verda šarmingas Rusijos gyvenimas. Jame vyrauja užburianti nuotaika, rusiško stiliaus gatvės ir šėlstančios linksmybės, skamba rusų liaudies muzika. Įkurtas ir Rusijos dailininkų kaimas, kuriame pluša menininkai, pristato rusų liaudies meną ir rengia tapybos, skulptūros parodas. Tai spalvingas, kvapnus siurprizas lankytojams, visai nepanašus į ledo karalystę.