Jau po Antrojo pasaulinio karo pradėjo kilti nauja aukštų ir modernių statinių karta, ėmė stiebtis dangoraižiai, kurie tarsi įkūnijo šalies, kurioje jie statomi, didingumą. Masyvias gelžbetonio blokų sienas keitė lanksčios plieno ir stiklo konstrukcijos. Tačiau tiek senovės piramidės, tiek didingi dangoraižiai išlaikė savo architektūrinę paslaptį, kuri žaižaruoja stiliaus akorduose bei gilioje jų filosofijoje.

Bandant nustatyti aukščiausią pasaulio pastatą, galima vadovautis skirtingomis aukščio kategorijomis. Dažniausiai pastato aukštis nustatomas neįskaitant antenų aukščio. Dangoraižio aukštis matuojamas pagal stogą ar smailią viršūnę. Todėl lyginant aukščiausius pasaulio pastatus kartais susidaro iliuzija, jog aukštesnysis pastatas užleidžia vietą žemesniam. Tokį „akibrokštą“ paaiškina išstypusios antenos, kurios dažniausiai ir suklaidina akį.

Pačiu aukščiausiu pasaulio pastatu šiandien vadiname įspūdingąjį „Taipei 101“. Šis pasaulio galiūnas yra Rytų Azijos Taivano saloje. Jo aukštis iki smailios viršūnės siekia 508 metrus.

Antroji pasaulio aukščiausiųjų vieta priskiriama Kinijoje esančiam „Shanghai World Financial Center“, 492 metrų dangų remiančiam pastatui. Malaizijoje didžiausi pasaulio bokštai-dvyniai „Petronas Towers“, siekiantys 452 metrus, tarpusavyje dalijasi trečia aukščiausiųjų pasaulio pastatų vieta.

Po jų į sąrašą patenka Čikagoje iškilęs „Sears Tower“. Šis gigantas iš pirmo žvilgsnio, regis, yra kur kas aukštesnis už dvynius ir, atrodytų, pralenkia net patį aukščiausią pasaulio pastatą „Taipei 101“. Klaidinančią iliuziją sukuria „Sears Tower“ pastato antenos, kartu su jomis dangoraižis siekia 527,3 metro, tačiau oficialus pastato aukštis – 442,3 metro.

Į oficialų aukščiausiųjų pasaulio pastatų sąrašą įtraukiami tik statybos darbus užbaigę architektūriniai šedevrai. Tačiau visai netolimoje ateityje šį sąrašą teks pakoreguoti.

Dubajuje dygstantis „Burj Dubaj“ dangoraižis šiuo metu viršija 630 metrų ir nurungia oficialiai aukščiausią pasaulio pastatą „Taipei 101“. 2009-ais metais baigus statybos darbus, dangoraižis „paūgės“ ir pasieks apie 900 metrų. Dar vienas Dubajuje planuojamas dangoraižis „Al Burj“ žada pranokti ir būsimąjį pasaulio rekordininką – jis į saulę ketina stiebtis apie 1000 metrų, tapdamas absoliučiu pasaulio galiūnu. Šiai žadą atimančiai ateities vizijai norisi suteikti Everesto viršukalnės pavadinimą.

Atkartoja laiko ciklą

Naujojo šimtmečio dangoraižis, aukščiausias pasaulio pastatas „Taipei 101“ – vienas iš septynių pasaulio naujųjų ir inžinerijos stebuklų. Jis yra 101 aukšto ir vadinamas Taivano orientyru. Dangoraižį projektavo kinų architekto C. Y Lee įsteigta bendrovė „C.Y Lee & Partners“, o jo statybas įgyvendino „KTRT Joint Venture ir Samsung Engineering & Construction“.

2004 metais statinys gavo „Emporis Skyscraper Award“ architektūros meistriškumo apdovanojimą, kuris skiriamas už pastatų išskirtinį dizainą. Norint laimėti šį titulą, pastatas privalo būti ne žemesnis negu šimto metrų aukščio. Lyg mįslinga piramidė, tapusi kosminio centro ašimi, „Taipei 101“, virš miesto iškilęs aukščiausias pasaulio orientyras, spinduliuoja senovės simbolika, tradicija ir gilia filosofija atkartoja laiko ciklą.

Dangoraižis žavi dizaino stilių įvairove. Jame galima atpažinti postmodernistinį stilių, kuris susilieja su Azijos bei tarptautiniu modernizmu bei tradiciniais elementais. „Taipei 101“ spinduliuoja tradicinius įsitikinimus bei senovinius motyvus, kurie perteikiami moderniomis konstrukcijomis ir medžiagomis.

Modernistinį dangoraižio charakterį perduoda melsvai žalios stiklinės fasado sienos bei plieno struktūros. Pastato pamatai sutvirtinti 380 polių, kurie 80 metrų įkalti po žeme. Dėl ypač masyvaus pamato „Taipei 101“ vadinamas vienu iš stabiliausių statinių pasaulyje. Dangoraižio struktūra taip pat išlaiko du pagrindinius dalykus – lankstumą ir tvirtumą, kurie svarbūs linguojant į šonus, pučiant stipriems vėjo gūsiams.

Išsaugo gilias tradicijas

Tradicija ir išmintis – seniausios vertybės, kurios atsispindi dangoraižio „Tipei 101“ dizaine. Besikartojantys pastato segmentai primena Azijos budistų šventyklos formas ar bambuko stiebą. Dangoraižis perduoda ir „Feng-shui“ filosofijos poveikį.

„Feng-shui“(vėjas-vanduo) – senovinis kinų tikėjimas, paremtas dangiškaisiais įstatymais (astronomija) ir žemiškaisiais (geografija), padedant į gyvenimą įlieti pozityvųjį Qi. Tradicinėje kinų kultūroje Qi reiškia gyvybinės energijos tėkmę. Šios filosofijos perteikimo pavyzdžiu tampa rytinio įėjimo fontanas, vaizduojantis kamuolį, tarsi riedantį bokšto link.

„Taipei 101“ išraitytos ruyi figūros atsiranda kaip dizaino simboliai ir postmodernistiniai motyvai. Tradicinis ruyi turi S formos rankeną bei kumščio, debesies ar grybo galvą. Ruyi – tai senovinis simbolis, susietas su dangiškaisiais debesimis, taip pat reiškia apsaugą, jis kinų filosofijoje apibūdinamas kaip sėkmė.

Didingas pastatas spinduliuoja simbolizmu, atspindinčiu tai, kas yra tarp žemės ir dangaus. Statinys tampa panašus į didelę žvakę ar žibintą, puoselėjančius laisvės ir vaišingumo idealus. Vakarais bokšto šviesos sužimba viena iš septynių vaivorykštės spalvų. Vaivorykštė tradiciškai reiškia tiltą, jungiantį žemę ir dangų.

Kadangi „Taipei 101“ buvo statomas žengiant per naujojo tūkstantmečio slenkstį, jo simboliai įamžina ir laiko atkartojimą. Dangoraižis simbolizuoja aukštus idealus bei tradicinį tobulumo skaičių – šimtą plius vieną.

Taip pat šis skaičius reiškia statinio vietovės pašto kodą. „Taipei 101“ simboliu tampa ir numeris aštuoni: bokštas turi aštuonis pagrindinius segmentus, kurių kiekvienas – po aštuonis aukštus. Kinų kultūroje skaičius aštuoni siejamas su gausybe, gerove ir sėkme.

Antrasis tarp aukščiausių

„Shanghai World Financial Center“ – antrasis aukščiu stulbinantis pasaulio statinys Šanchajuje, Kinijoje. Dangoraižis yra pripažintas aukščiausiu pasaulio „stogo“ pastatu. „Shanghai World Financial Center“ 492 metrų aukštyje stogas nurungia „Taipei 101“ stogą, nes pastatas be smailėjančios viršūnės siekia 448 metrus.

Šanchajaus „galiūne“ įsikūrę biurai, konferencijų salės, prekybos centrai ir observatorijos. Statinys suprojektuotas Niujorke įsikūrusios tarptautinės architektūros dizaino firmos „Kohn Pedersen Fox“, miestui teikiančios dizaino paslaugas bei planavimo darbus viešosioms ir privačioms bendrovėms.

Kaip ir kiti dangoraižiai, „Shanghai World Financial Center“ žiba stiklo ir plieno struktūromis. Tačiau labiausiai charakteringas dangoraižio dizaino bruožas – kiaurymė jo viršūnėje. Šios žvilgsnį viliojančios detalės paskirtis dvejopa – apsaugoti pastatą nuo stipraus vėjo gūsių bei perteikti mitologiją. Kinų tautos mitologijoje žemės ženklu laikomas kvadratas, o dangaus – apskritimas. Forma kiaurymė panėšėja ir į kinų Mėnulio vartus. Tačiau dėl neįprasto dizaino pastatas sulaukė gana daug neigiamų atsiliepimų, kritikos bei kinų protestų.

Šanchajaus meras pastebėjo, jog kiaurymė per daug primena Japonijos tradicinę vėliavą, kurioje pavaizduota tekanti saulė. Tuomet dangoraižio architektas Williamas Pedersenas pasiūlė suprojektuoti tiltą kiaurymės apačioje, suformuojantį mažiau apskritą erdvę. Taip kiaurymė tapo panaši į trapeciją.

Pasaulio dvyniai

Aukščiausiųjų pasaulio statinių sąrašą papildo ir Malaizijoje iškilę aukščiausi pasaulio bokštai-dvyniai „Petronas Twin Towers“. Abu bokštai vadinami tautos sėkmės simboliu, iliustruojančiu aukštas Malaizijos ambicijas naujo šimtmečio pradžioje.

452 metrus siekiančius 88 aukštų dangoraižius-dvynius suprojektavo Argentinos architektas Cesaris Pelli. Jis pasaulyje žinomas kaip aukščiausių pastatų bei kitų žymių urbanistinių projektų – „Bank of America Corporate Center“, „Pelli’s Wells Fargo Center“, „Los Angeles International Airport“ – autorius.

Kiekvieną iš bokštų-dvynių statė kita statybos kompanija. Pirmame bokšte įsikūrusi Malaizijos dujų ir naftos kompanija „Petronas“ bei jos bendradarbiaujančios ir pagalbinės kompanijos. Antrame bokšte – nuomojami biurai kitoms žinomoms bendrovėms, kaip „Bloomberg“, „Boeing“, IBM, „McKinsey & Co“, „Microsoft“, „Reuters“.

„Petronas Twin Towers“ bokštus jungiantis Dangaus tiltas pakibęs virš žemės 170 metrų aukštyje. Ši dizaino akrobatika bokštus-dvynius ypač išskiria iš kitų dangoraižių. 750 tonų sveriantį tiltą turistai priversti pereiti keisdami liftus, kad kiltų aukščiau. Dangaus tiltas atlieka ir saugumo funkciją, kilus gaisrui viename iš bokštų, dangoraižio lankytojai ir jo gyventojai per tiltą galėtų evakuotis į kitą bokštą.

Žvelgiant į ore kybantį tiltą, lengva suvokti Žemės ir dangaus, žmogaus ir žemės, žmogaus ir dangaus bei žmogaus su žmogumi ryšį. Dvyniai-dangoraižiai, tarsi gyva gija sujungti Dangaus tilto, primena prasmingą ir nenutrūkstamą gyvybės giją.

Nors „Petronas Twin Towers“, kaip ir daugelis modernių dangoraižių, suprojektuoti iš plieno ir stiklo struktūrų, jie simbolizuoja ir Malaizijos musulmonų religijos motyvus, islamo meną. Bokštų viršūnių dizainas turi Rub El Hizb islamo simbolį, panašų į aštuonkampę žvaigždę, simbolizuojančią valdovą, rėmėją ir saugotoją.

Dangoraižiuose gerai suprojektuota liftų sistema. Iš viso yra trys liftų grupės: trumpo kėlimo grupė, vidutinio ir maršrutiniai liftai. Be šių liftų dar yra jungiamieji, kurie palengvina susisiekimą. Toks liftas gali kelti nuo 38 iki 42 aukštų. Taip išvengiama grūsties, nes keleiviui, norinčiam iš 38 aukšto patekti aukščiau, nereikia nusileisti iki pat žemės, jei kažkas iškvietė liftą apačioje.

Šiaurės Amerikos milžinai

Čikagos dangoraižis „Sears Tower“, suprojektuotas amerikiečių architekto Bruceo Grahamo ir inžinieriaus Fazluro Rahmano Khano – aukščiausias Šiaurės Amerikos statinys nuo 1973 metų. Inžinierius Fazluras Rahmanas Khanas laikomas „inžinerijos Einšteinu“ bei vadinamas geriausiu antrosios XX amžiaus pusės struktūriniu inžinieriumi. Abu paminėti architektūros veikėjai atstovavo „Skidmore, Owings and Merrill LLP“ architektūros ir inžinerijos bendrovei.

1970 metais pradėtas statyti, 108 aukštų pastatas jau po trejų metų pasiekė savo maksimalų aukštį. „Sears Tower“ aukštis – 443 metrai, tačiau 1982 metais iškėlus dar dvi televizijos antenas, jis dar ūgtelėjo. 1974 metais dangoraižyje atidaryta apžvalgos aikštelė, esanti 412 metrų aukštyje, tapo pačia lankomiausia turistų vieta.

Čikaga paprastai vadinama vėjuotu miestu, o vėjuotą dieną būnant 103-iame dangoraižio aukšte galima pajusti lengvą pastato svyravimą. Tačiau jaudulį nuramina atsiverianti įspūdinga panorama – tūkstančius kilometrų besidriekianti horizonto linija, apimanti Ilinojaus, Mičigano bei Viskonsino valstijas. Ypač žavingas iš paukščio skrydžio melsvą vandenyną primenantis Mičigano ežeras.

Šiuo metu Čikagoje dėl iškilusios finansinės krizės sustabdytas būsimojo aukščiausio pastatų lyderio, ateityje pranoksiančio „Sears Tower“, projektas. Tai ispanų architekto Santiago Calatravos suprojektuotas „Chicago Spire“, būsimas aukščiausias Šiaurės Amerikos dangoraižis.

150 aukštų pastatas sieks 609,6 met-ro. Šio statinio dizainas ypač skirsis nuo kitų dangoraižių, jis sudarys besisukančio pastato iliuziją. Architektas dangoraižio struktūrą palygino su įsivaizduojamo rūko spirale, kuri tarsi atpūsta nuo laužo iš stovyklavietės, esančios netoli Čikagos upės. „Chicago Spire“ dar buvo vadinamas „aukštu besisukančiu medžiu“ arba „žolės stiebu“, besistiebiančiu į saulę. Sukimasis apie savo ašį būsimam galiūnui suteiks tvirtumo bei sumažins vėjo jėgą, kuri yra dangoraižių svyravimo kaltininkė.

Dangoraižio smailės dizainas primins grakščias sraigės kriauklės formas. Taip būsimasis Šiaurės Amerikos aukščiausių pastatų lyderis atspindės gamtos motyvus. Tuo tarpu sklandantis keturių aukštų vestibiulis spindės permatomo stiklo sienomis, bus įrėmintas arkomis.

Įdomu, jog „Chicago Spire“ architektūros darbuose bus pasitelktos natūralios priemonės, bus valomas lietaus vanduo, pastato vėsinimui naudojamas upės vanduo. Dangoraižis bus dengtas specialiu stiklu migruojantiems paukščiams apsaugoti. Tikimasi, kad dangoraižio statybų darbai bus pratęsti šaliai įveikus finansinę krizę.

Nenustoja varžytis

Lyg musulmonė moteris, slepianti veidą, Dubajuje esantys „Bur Dubaj“ ir „Al Burj“ gaubiami architektūrinės paslapties šydo. Jie – aukščiausieji iš aukščiausiųjų, tačiau oficialiai į aukščiausių pasaulio pastatų sąrašus dar nėra patekę, nes vis dar tebesistiebia aukštyn. Nesvarbu, ar šių statinių aukštį matuosime iki stogo, viršūnės smaigalio, ar antenų – „Bur Dubaj“ ir „Al Burj“ taps pačiais aukščiausiais.

„Bur Dubaj“ – 688 metrų statinys tapo negailestingas ir Gineso rekordus jau pasiekusiems pastatams. Tai tiesiog pats aukščiausias pasaulio „milžinas“, kurio statybos darbai tebevyksta. Į aukščiausiųjų pasaulio pastatų sąrašą jis pateks tik nustojęs „augti“. Bokšto architektas – amerikietis Adrianas Smithas, vienas iš labiausiai pripažintų architektų pasaulyje. Iki 2006 metų jis dirbo su „Skidmore, Owings and Merrill LLP“ architektūros ir inžinerijos bendrove, kuri šiuo metu atsakinga už šio projekto įgyvendinimą.

Iš 160 aukštų dangoraižio galima gėrėtis tolimo horizonto linija, kuri tokiame aukštyje ištirpsta ir susilieja su dangumi. Tikrasis statinio aukštis iki šios dienos nėra tiksliai žinomas, mat jį itin kruopščiai slepia projekto vadovai ir Dubajaus šeichas Mohamedas al Maktoumas.

„Bur Dubaj“, kaip ir kituose dangoraižiuose, planuojami viešbučiai, restoranai, laisvalaikio klubai, kompanijų biurai bei gyvenamieji apartamentai. Pastato patvarumą garantuoja 46 metrų pamatų gylis, betono konstrukcijos, atraminių kolonų dizainas. 122-ajame „dangaus“ aukšte planuojama įrengti aukščiausią pasaulyje restoraną.

Visiškai neseniai paskelbta dar viena dangoraižio vizija, kuri dabar tėra įspūdingo projekto įgyvendinimo pradžia. „Al Burj“ – keturių bokštų, sujungtų specialiomis perėjomis, projektas. Jis Jungtiniuose Arabų Emyratuose viliodamas ir baugindamas skelbia apie daugiau nei kilometro aukščio dangoraižio statybas.

Visgi „Bur Dubaj“, laukiantis garbingo aukščiausio pasaulio pastato pavadinimo, prieš „Al Burj“ projektą atrodo tarsi nykštukas. Pastarojo dizainą galima apibūdinti kaip modernų ir perpintą natūraliomis formomis.

Lenktyniaudami vienas su kitu, dangaus galiūnai stiebiasi į Dangaus vartus, naktį spindinčius ryškiomis žvaigždėmis ir viliojančia kosmoso begalybe. Lieka tikėtis, jog ir siekdami pasaulio aukščiausiųjų rekordų, jie sugebės išsaugoti tą paslaptį ir tikėjimą, kuriuos sugebėjo išlaikyti ir perteikti buvę aukščiausi pasaulio statiniai.