"Interneto karta" - žmonės, kurie savo buities neįsivaizduoja be naujausių technologijų.

Devyni prietaisai buvo atrinkti iš daugiau nei 600 projektų, pateiktų „Electrolux“ organizuotam tarptautinio buitinės technikos dizaino konkursui.

Tarptautinę „Design Lab 2008“ vertinimo komisiją sužavėjo keletą funkcijų apjungintys buitinės technikos projektai. Vienas jų - prancūzo Antoine Lebrun mobili viryklė-stalas „Coox“. Tai nedidukas modernaus dizaino maisto ruošimo prietaisas ant ratukų, kurį kaip ir daugelį konkursui pasiūlytų objektų galima stumdyti iš vienos vietos į kitą. Ant stalviršio skirta vieta nuimamai pjaustymo lentelei bei kaitlenė su trimis kaitvietėmis.

Dar vienas projektas – japono Nojae Park sukurta viryklė-šaldytuvas „Drawer Kitchen“. Iš pažiūros paprastą komodą primenantis įrenginys gali atlikti bent keturias maisto laikymo ir paruošimo funkcijas – iš jos stalčių principu išsitraukia pjaustymo lenta, galinti tarnauti ir kaip stalelis, kaitlentė bei specialus skyrius indams laikyti, o apatiniame „stalčiuje“ slepiasi šaldytuvas.

Kitas konkurso finalistas - kinas Guopeng Liang - atkreipė dėmesį į tai, jog laikyti nešvarius skalbinius pintinėse nepatogu, jie užima daug vietos, be to, skleidžia nemalonų kvapą. Jis, kaip rašoma pranešime spaudai, pasiūlė išeitį – skalbinių pintinę-skalbyklę „iBasket“. Prietaisas yra visiškai automatizuotas – vos tik užpildytas, jis pats įjungia skalbimo programą, o baigus darbą, atsiunčia žinutę į šeimininko kompiuterį. „iBasket“ galima laikyti ir tuo pačiu išskalbti bei išdžiovinti 3-5 kg skalbinių.

Vienas įdomiausių konkurso darbų – studento iš Pietų Korėjos Sung Bae Chang skrudintuvė „Scan Toaster“, kuri veikia ir kaip spausdintuvas. Kompaktiškas nešiojamasis prietaisas turi USB arba CPU jungtis, todėl į jį galima perkelti įvairiausią informaciją, paveikslėlius ir nuotraukas, kurios atspausdinamos tiesiai ant skrebučio.

Originalumu jam nenusileidžia amerikiečio Adam Brodowski kūrinys „Sook“, generuojantis receptus iš virtualioje erdvėje populiarių socialinių tinklų.

Matthias Pinkert iš Vokietijos sukūrė sulankstomą kaitlentę „Vesta“. Savo forma ir konstrukcija šis prietaisas primena nešiojamą kompiuterį, valdomą keliais sensoriniais jungikliais, jo ploname paviršiuje yra įrengtos keturios kaitvietės.

Tiems, kurie keliese dalinasi butą arba biurą, tačiau nori turėti po atskirą erdvę maistui produktams laikyti, austrų studentas Stefan Buchberger pasiūlė modulinį šaldytuvą „Flatshare“, kurį sudaro dvi atskiros kameros su durelėmis bei šaldiklis.

Vengrų menų ir dizaino universiteto studentas Apore Püspöki sukonstravo nešiojamą produktų vėsinimo ir laikymo krepšį „E-bag“, kuris naudoja kinetinę energiją , o jo tautietis ir kolega Atilla Sáfráni - originalią drabužių kabyklą „Stratosphere“.

Visi Dizaino laboratorijos finalistai šiemet bus pakviesti į spalio 8-9 d. Ciuriche vyksiančią apdovanojimų ceremoniją, kurioje bus paskelbtas nugalėtojas. Konkurso pagrindinis prizas – 5 tūkst. eurų ir šešių mėnesių praktika viename iš „Electrolux Global Design“ centrų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją