Vyrai labiau rizikuoja. Tyrimai rodo, kad vyrai už vairo elgiasi mažiau atsargiai palyginti su moterimis. Pavyzdžiui, jie renkasi didesnį greitį, važiuoja arčiau kitų automobilių, nesisega saugos diržų, taip pat dažniau vairuoja apsvaigę. Jie netgi daro rizikingesnius posūkius ir skiria mažiau laiko automobilio pastatymui (nors jį pastato daug tiksliau, teigia knygos „Traffic: Why We Drive the Way We Do (And What It Says About Us)“ (angl. Eismas: kodėl mes vairuojame taip, kaip vairuojame (ir ką tai sako apie mus)) autorius Tomas Vanderbiltas).

Tačiau… tai, kaip kažkas vairuoja, nebūtinai atskleidžia kaip gerai jis vairuoja. Atrodo, kad vyrai kai kuriose vairavimo užduotyse yra labiau patyrę. Vis dėlto, šis nedidelis gebėjimų skirtumas nebūtinai pasireiškia geresne vairavimo statistika. Tai, į kokias avarijas patenka vyrai, paprastai yra jų rizikingesnio elgesio prie vairo rezultatas. Vieno tyrimo duomenimis, vyrai daugiau nei tris kartus dažniau baudžiami už „agresyvų vairavimą“ palyginti su dailiosios lyties atstovėmis, taip pat 25 procentais dažniau būna kalti avarijos metu.

Suvokimas yra galingas dalykas. Nepaisant minėto tyrimo, psichologai tvirtina, kad sunku nustatyti, ar vyrai iš tikrųjų yra geresni vairuotojai nei moterys, o gal jie paprasčiausiai labiau pasitiki savo vairavimo sugebėjimais – jie suvokiami kaip geresni, todėl demonstruoja daugiau įgūdžių. Panašiai yra ir su stereotipu, kad moterys yra prastesnės vairuotojos – tai gali neigiamai atsiliepti jų elgesiui už vairo.

Moterys vejasi… tačiau tai nebūtinai gera žinia. Vyrai gali būti atsakingi už didesnį avarijų skaičių, tačiau tas atotrūkis darosi vis mažesnis. Šiandien vairuoja vis daugiau moterų (ir vairuoja jos vis daugiau) nei anksčiau, dėl ko tarp dailiosios lyties vairuotojų daugėja greičio viršijimo, agresyvaus vairavimo ir mirtinų avarijų skaičius.

Išvada: Mokykitės iš abiejų lyčių stipriųjų pusių. Vairuokite pasitikėdami savo jėgomis ir atsargiai. Ir nepamirškite užsisegti saugos diržą.