Kai kalba sukasi apie produktų laikymą, visada yra prietarų, patarimų ar močiutės pasakų apie tai, kaip geriau ką padaryti.

Gal ir manote, kad šalčiau reiškia geriau - juk šaldytuvai ir yra skirti išlaikyti šviežų maistą - ir jums gali kilti pagunda ten sudėti visus savo greitai gendančius maisto produktus.

Bet yra vienas maisto produktas, kurio jums niekada nederėtų šaldyti, pasak Maisto Produktų Standartų Agentūros (MPSA). Žalios bulvės turėtų būti laikomos vėsioje, sausoje vietoje - tik ne šaldytuve.

MPSA svetainėje aiškinama: "Svarbiausias produktas, kurio negalima palikti šaldytuve yra bulvės. Kai jos yra laikomos šaldytuve, bulvių krakmolas konvertuojasi į cukrų.Troškinamose ar kepamose bulvėse šis cukrus susijungia su amino rūgštimi ir išskiria cheminį akrilamidą, kuris, manoma, yra kenksmingas."

Kas yra akrilamidas?

Tai yra cheminė medžiaga, naudojama pramonės procesams, tokiems kaip popieriaus, dažų ir plastiko gamybai. Jo pėdsakai randami plataus vartojimo gaminiuose, pvz., maisto pakuotėse, tačiau jo galima aptikti ir maisto produktuose.

Kodėl tai pavojinga?

Greita akrilamido paieška internete iš karto jums pasakys, kad cheminė medžiaga buvo susieta su vėžiu.

Cancer.gov svetainėje paaiškinta: "Tyrimai graužikų modeliuose parodė, kad akrilamido poveikis kelia kelių rūšių vėžio pavojų."

Kur jis aptinkamas?

Buvo nustatyta, kad bulvių traškučiuose ir prancūziškose bulvytėse šios medžiagos buvo rasta daugiau nei kituose produktuose.

Ar turėtume atsisakyti tam tikrų produktų?

MPSA sako: "Agentūra žmonėms pataria nenustoti vartoti šiuos produktus, bet Jūs turėtumėte laikytis sveikatos departamento duotų patarimų ir maitintis sveikai, derinti maisto produktus. Jei traškučius gaminate namuose, kepkite juos kol įgaus auksinę spalvą."

Duona turėtų būti skrudinama iki šviesiausios įmanomos spalvos. Gamintojų instrukcijos dėl skrudinimo ar maisto šildymo orkaitėse turėtų būti atidžiai sekamos.

Ar turėtume nerimauti?

Pasaulio sveikatos organizacijos ir maisto ir žemės ūkio organizacijos ir Jungtinės Tautos paskelbė, kad akrilamido lygis maisto produktuose kelia didelį susirūpinimą ir kad reikia atlikti daugiau mokslinių tyrimų, kad būtų nustatytas akrilamido poveikis mityboje.

Nors cheminės medžiagos buvo susijusios su vėžio tyrimais su graužikais, tyrimai su žmonėmis vis dar nebaigti.

Tačiau, MPSA pataria, kad jokiu būdu nelaikyti bulvių šaldytuve.