Svarbiausia – neprarasti saiko

Žinia apie daugiau nei prieš šimtmetį nedidelėje stiklo dirbtuvėlėje Bohemijos kalnuose užgimusio „Swarovski” krištolo spindesį netruko išplisti po visą pasaulį. Pradžioje šiais kristalais buvo dekoruojamos tik smulkios detalės – plaukų smeigtukai, bižuterija, kiek vėliau – netgi namų interjero ar eksterjero detalės.

Dėl skirtingų apdirbimo būdų „Swarovski” kristalai skiriasi savo forma, dydžiu ir spalva. Išskirtinė kristalų savybė – šviesos skaidymas, todėl vienas kristalas gali turėti netgi keletą spalvų, sušvintančių atitinkamu kampu. Kristalai skiriasi ir savo forma – nuo aiškiai geometriškų iki visiškai netaisyklingų, lašo, laužyto rombo ar kitokių įmantrių formų.

Anot papuošalų kūrėjos Kristinos Abraitienės, patys populiariausi – klasikiniai skaidrūs kristalai, kurie puikiai dera ir prie kasdienės aprangos, ir puošniam vakariniam įvaizdžiui užbaigti. Taip pat „Swarovski” elementai papuošalų gamyboje gali būti derinami tiek su kitais metalais – auksu, sidabru, variu, tiek tarpusavyje derinant skirtingų formų ar spalvų akmenėlius.

„Kuriant papuošalus svarbiausia neperkrauti jų detalėmis, išlaikyti eleganciją ir subtilumą, kad šie pabrėžtų natūralų moterišką žavesį, bet jo neužgožtų”, – akcentavo K. Abraitienė.

Plačios pritaikymo galimybės

„Swarovski” kristalų spindesys vis dažniau tampa ir šiuolaikinio namų interjero akcentu. Išskirtinių interjerų dizainerės Kristinos Grybaitės nuomone, krištolo detalės namams suteikia subtilios prabangos, toks interjeras tampa šviesesnis ir įdomesnis, nestokoja žaismingų detalių.

„Jokių griežtų ribų pritaikant „Swarovski“ kristalus interjere nėra. Jais dekoruojami tiek lovos apmušalai, tiek užuolaidų karnizai, šviestuvai, netgi grindų danga bei virtuvės plytelės, – atskleidė K. Grybaitė. – Taip pat smulkiomis krištolo detalėmis dekoruoti buitiniai įtaisai nėra jokio sensacija ir gali puikiai derėti ne tik moderniame, bet ir minimalistiniame interjere.”

Šiuolaikiniams prietaisams nebepakanka vien gerai atlikti savo funkciją. Ne mažiau svarbūs kriterijai – estetiška išvaizda, kompaktiškumas bei interjero mados tendencijų atitikimas.

„Electrolux” ekspertas Laurynas Skruibis pastebi, kad vartotojų pasirinkimo kriterijai ir įnoriai nuolat keičiasi. „Stengiamasi kuo efektyviau išnaudoti namų erdvę ir išlaikyti vieningą stilistiką, todėl vietoj įprastų buities įrenginių vis dažniau ieškoma išskirtinės išvaizdos prietaisų, kurie ne tik pagyvintų interjerą, bet ir gerai atliktų savo funkcijas”, – sakė L. Skruibis.