Grybeliu labai paprasta užsikrėsti tiek vasarą, tiek žiemą. Užtenka basomis pasivaikščioti baseine, pirtyje ar kitoje viešoje vietoje, kur žmonės nusimeta savo apavus.

Sakoma, kad pirmieji šio susirgimo simptomai – deginimas, niežulys, pūslės, nagai pakeičia spalva, suplonėja, skilinėja, deformuojasi. Žodžiu, greitai pastebėsite, kad dailusis jūsų pedikiūras virsta kažkuo siaubingu.

Jeigu grybelis jau įsisiautėjo ir nagai atrodo labai blogai, tai ženklas, kad reikia kreiptis į gydytojus. Jei jus užklupo pirmieji simptomai, galite pabandyti nagų grybelį nugalėti liaudiškomis priemonėmis, kuriomis pasikliovė dar mūsų proseneliai.

Nuotr. Shuttertock

Bene efektyviausiai su šiuo grožio ir sveikatos priešu kovoja įvairūs druskos tirpalai.

2 valgomuosius šaukštus druskos ištirpinti 1 litre karšto vandens. Palaukite kol atvės, įdėkite susmulkintą česnako skiltelę. Pamirkykite kojas 10 minučių, nusausinkite švelniu rankšluosčiu. Šlapią vatos gabalėlį suvilgykite juoduota druska ir kelias minutes palaikykite ant grybelio pažeistų vietų. Šią procedūrą kartokite bent dvi savaites. Grybelis turėtų sumažėti jau po kelių dienų.

Šią ligą nugalėti gali padėti ir obuolių actas. Pasidarykite vandens vonelę su šiuo stebukladariu ir kasdien mirkykite kojas.

Neįtikėtina, tačiau sakoma, kad padėti gali net juoda kava. Pasigaminkite labai stiprios juodos kavos puodelį (mažiausiai iš 5 arbatinių šaukštelių), jį praskieskite su vandeniu ir mirkykite kojas.

Liaudies patarimuose rasite ir dar keletą labai įdomių patarimų. Pavyzdžiui, grybelio pažeistas vietas apdėti tarkuota morka ir aprišus bintu šį kompresą laikyti bent kelias valandas. Kadangi gydymo metu koja turi būti labai švari ir prižiūrima, sakoma, kad pėdų prakaitavimą sumažins ąžuolo žievės nuoviro vonelės. Teigiama, kad kojas galima mirkyti ir pieno išrūgų vonelėje, į kojines įberti boro rūgšties miltelių.

Žinomas ir dar vienas mūsų prosenelių išbandytas būdas. Rekomenduojama iš vieno šaukštelio medetkos žiedų, stiklinės vandens ir truputį glicerino sumaišyti tepalą ir juo tepti pažeistas vietas.

Atminkite, kad nagų grybelis yra viena iš labiausiai paplitusių su nago paviršiumi susijusių ligų, kuri gali pasireikšti net patiems didžiausiems pedantams ar labai prisižiūrintiems, tvarkingiems žmonėms. Nesigėdykite šio sveikatos sutrikimo, o imkitės veiksmų ir kovokite su juo! Jei tai nepavyks namų sąlygomis, kreipkitės į medikus.