Dauguma uogų pagerins medžiagų apykaitą ir sumažins spaudimą, beveik visos sunormalizuos skrandžio veiklą, ypač jei trūksta rūgšties. Tačiau avietės yra uogų karalienės! O dar tokios saldžios bei aromatingos! Net jei baigėsi įprastinės avietės, metas rudeninių antplūdžiui!

Savoje sodyboje užaugintos avietės turi daugiau privalumų prieš tas, kurios auga proskynose, nes jos yra stambesnės, tad rinkti jas paprasčiau. Sodo aviečių uogose yra iki 11,5 proc. cukraus (gliukozės, fruktozės ir sacharozės), organinių rūgščių (citrinų, obuolių, salicilo), rauginių medžiagų, pektino (iki 0,9 procento), ląstelienos (46 procentai), flavonoidų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų (geležies, kalio, vario, kalcio, magnio, kobalto, cinko), vitaminų С, В1, В2, РР, folio rūgšties, provitamino А.

Avietėse mažai vitamino С, tačiau gausu geležies. Geležies avietėse daugiau nei kituose vaisiuose (100 gramų uogų  23,6 mg), išskyrus vyšnias ir agrastus. Jų sėklose yra riebaus aliejus ir beta-sitosterino, turinčio antisklerotinių savybių. Lapuose yra flavonoidų, organinių rūgščių.

Nuotr. Shuttertock

MIŠKO AVIETĖS

Miško aviečių nuoviras turi prakaitą varantį ir karštį mažinantį poveikį, todėl jį skiria peršalimo ligoms gydyti.

Aviečių rasime prakaitą varančiuose, vitamininiuose, nuo kosulio gydančiuose žolelių rinkiniuose ir arbatose.

Avietės yra itin veiksminga priemonė, plačiai naudojama aterosklerozei, hipertonijai, gastritui, mažakraujystei, skorbutui gydyti. Patariama prieš valgį suvalgyti 1 stiklinę šviežių uogų.

Sergant gripu, angina, peršalimo ligomis geriamas antpilas iš sausų miško aviečių uogų: 100 gramų uogų užpilama 3 stiklinėmis verdančio vandens, laikoma, kol pritrauks, tačiau ne ilgiau nei 30 minučių, po to perkošiama. Reikia gerti po 1 stiklinę nakčiai (kaip prakaitą varančią priemonę).

Nudegimams, spuogams, odos bėrimams naudojamas tepalas iš šviežių miško aviečių lapų: lapai sutrinami, sultys išspaudžiamos ir sumaišomos su vazelinu arba sviestu (santykiu 1:4).

Antpilas iš sausų miško aviečių lapų: 15 gramų lapų užpilami 1 stikline verdančio vandens ir apie 30 minučių laikomi, kol pritrauks.

 Kankinant kolitams, kosuliui, odos bėrimams, toks šitas antpilas geriamas po 2 šaukštus 3 kartus per dieną.

 Sergant angina, šituo antpilu skalaujama gerklė 45 kartus per dieną.

Rinkinys peršalimo ligoms gydyti: 2 šaukštai miško aviečių ir 4 šaukštai raudonėlio užverdami su 2 stiklinėmis verdančio vandens ir apie 30 minučių laikomi, kol pritrauks.
Kai antpilas atšąla, jis perkošiamas per dvigubą marlės sluoksnį ir geriamas pašildytas po 0,5 stiklinės 34 kartus per dieną (kaip atsikosėjimą lengvinanti ir prakaitavimą skatinanti priemonė).

Profilaktinė priemonė nuo peršalimo: 1 šaukštas sausų aviečių uogų ir 1 šaukštas sausų liepos žiedų užverdami su 23 stiklinėmis verdančio vandens. 5 minutes nuoviras verdamas ant silpnos ugnies, po to atšaldomas ir perkošiamas per marlę. Antpilas geriamas šiltas po 0,5 stiklinės 34 kartus per dieną.

Nuotr. Shuttertock

SODO AVIETĖS

Persišaldžius ir sergant kvėpavimo organų ligomis, vartojami sodo aviečių džiovintų uogų, taip pat lapų ir jaunų šakelių nuovirai, kaip stipriai veikianti karštį mažinanti ir prakaitą varanti priemonė. Ypač vertingos yra džiovintos avietės, kuriose yra beveik 20 kartų daugiau salicilo rūgšties nei šviežiose.

Sergant gripu padeda antpilas iš aviečių uogų ir liepžiedžių (1:1). 1 šaukštas mišinio užverdamas su 1 stikline verdančio vandens, apie 20 minučių laikomas, kol pritrauks, ir perkošiamas. Geriamas karštas po 1 stiklinę prieš miegą.

Sergant angina ir kitais gerklės uždegiminiais susirgimais, skalavimui naudojamas aviečių uogų nuoviras arba vandens antpilas iš aviečių lapų (1:20).

Nuoviras iš aviečių lapų (2 šaukštai smulkintų džiovintų lapų užverdami su 2 stiklinėmis verdančio vandens, verdama 10 minučių ir perkošiama) vartojamas kaip atsikosėti padedanti priemonė, kai kankina kosulys.

Sergant bronchitu, rekomenduojamas tas pats nuoviras (jį verta išgerti per 12 valandas) arba arbata iš lygiomis dalimis padaryto mišinio: aviečių uogos, šalpusnio lapai ir raudonėlis (1 mišinio šaukštas užvirinamas su 1 stikline verdančio vandens ir geriamas šiltas kaip arbata).

Kraujagyslių sienelių stiprinimas  viena pagrindinių aviečių savybių. Avietės mažina padidėjusį kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje, gydo ir užkerta kelią aterosklerozei (dėl jose esančių riebiųjų rūgščių ir beta-sitosterino).

Sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, gerai padeda aviečių ir erškėtrožių vaisių bei juodųjų serbentų, bruknių ir beržo lapų (lygiomis dalimis) nuoviras. Jie užverdami kaip arbata ir geriami po 100 gramų 2 kartus per dieną prieš valgį.

Kaip priemonė prieš rėmenį, skausmą ir sunkumą skrandyje rekomenduojamas antpilas iš aviečių lapų. Aviečių žiedai ir jaunos šakelės: 1 stikline verdančio vandens užpilama 2 šaukštai medžiagų, laukiama, kol pritrauks (apie 1 valandą), ir geriama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną, praėjus 20 minučių po valgio.

Gydant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opą, rekomenduojama 15 minučių prieš valgį išgerti po 0,51 šaukštą aviečių sulčių.

Kankinant spuogams, bėrimams, egzemoms ir kitiems odos susirgimams, daromas antpilas iš aviečių lapų ir žiedų (naudojamas išoriškai bei vidiniai). Antpilo gamyba: 1 stikline verdančio vandens užpilami 10 gramų sausų smulkintų medžiagų, apie 0,5 valandos laikoma, kol pritrauks, ir perkošiama.

Nuotr. Shuttertock

Pūslelinę liaudyje gydydavo aviečių šakelėmis. Ant skaudamos vietos dėdavo sukramtytą košelę iš jaunų šakelių (nuplautų verdančiu vandeniu).

Jei kankina inkstų diegliai, padeda štai tokios vonios: aviečių lapų  20 gramų, beržų šakelių 100 gramų, rasakilos lapų  10 gramų, pelkinio pūkelio žolės  10 gramų. Mišinys užverdamas 5 litruose verdančio vandens, laukiama, kol pritrauks (apie 1 valandą), perkošiamas ir supilamas į vonią su šiltu vandeniu.

Kaip šlapimą varanti priemonė yra naudojamas aviečių uogų ir mažalapės liepos žiedų mišinio lygiomis dalimis nuoviras: 1 mišinio šaukštas užpilamas 1 stikline verdančio vandens, apie 30 minučių verdamas uždarame inde su vandeniu (rezultatas  indas inde), 10 minučių atšaldomas kambario temperatūroje ir nukošiamas. Visas nuoviras geriamas prieš miegą karštas.

Sergant reumatizmu ir poliartritu, rekomenduojamas antpilas iš aviečių uogų, ankstyvųjų šalpusnių lapų ir raudonėlių (2:2:1). 2 šaukštai mišinio užpilami 1 stikline verdančio vandens, laukiama, kol pritrauks, ir nukošiama. Geriamas po 50 gramų 4 kartus per dieną, likus pusei valandos iki valgio.

Liaudies medicinoje aviečių uogos ir vandeniniai lapų antpilai vartojami esant skrandžio ir žarnyno kraujavimui, gausioms mėnesinėms.

Sergant cukriniu diabetu, rekomenduojama nuolat gerti šviežių aviečių uogų sultis, pradžioje po 5070 gramų likus pusei valandos iki valgio. Jei viskas gerai, dozė palaipsniui didinama iki 1 stiklinės.

Nuotr. Shutterstock

Šviežios avietės valgomos kaip vitaminų šaltinis. Jos itin naudingos sergant hipovitaminoze ir avitaminoze, skorbutu ir mažakraujyste. Labai naudingas aviečių ir erškėtrožių uogų antpilas lygiomis dalimis.
10 gramų mišinio užpilama 1 stikline verdančio vandens, verdama 15 minučių vandens inde, 45 minutes atšaldoma kambario temperatūroje ir geriama po 70 gramų 23 kartus per dieną.

Liaudies medicinoje manoma, kad avietės pakelia tonusą, panaikina pagirias, mažina galvos skausmą. Aviečių antpilas (11,5 litro), išgertas per 23 valandas, panaikina nemalonius pagirių pojūčius.

Aviečių arbata  puiki priemonė nuimti nemalonius menstruacijų ir priešmenstruacinio sindromo simptomus. Ji gelbsti nuo spazminių skausmų ir pykinimo, turi raminančio ir tonizuojančio poveikio, sureguliuoja menstruacijų ciklą.

Kai menstruacijos yra pernelyg gausios, rekomenduojamas mišinys iš lygių dalių aviečių lapų, ąžuolo žievės, žemuogių lapų, žąsinės sidabražolės ir kraujažolės. 1 šaukštas mišinio užpilamas 1 stikline verdančio vandens, 56 valandas laukiama, kol pritrauks, ir po to 15 minučių virinama ant silpnos ugnies. Geriama po 200 gramų per dieną apie 5-8 dienas.