„Kiek čia tas feta sūris? O kaip padažas, čia aliejus, soja ir dar kažkas?“ – draugei į šoną baksnoja kalorijų skaičiuotoja, jos karštos salotos su liesa vištiena šąla.

Dvi merginos bent dešimt minučių ginčijasi, kiek maždaug graikinių riešutų yra graikiškose salotose, net mėgina sustumti į krūvą sūrio gabalėlius, kad matytų kiekį. Slepiuosi už savo sriubos lėkštės, nes atrodo, kad stebiu ne valgymo, o maisto chirurgijos procesą. Žiūrint į tas merginas, prieš akis iškyla kaulėtas sporto trenerės veidas. Kartą ji pasakojo, kad kasdien nenuryja nė kąsnio, kol nesuveda kiekvieno ingrediento į telefoną. „Būna, kad pasižiūri, kiek kalorijų lėkštėje, ir nebenori valgyti“, – atsiduso neslėpdama, kad sporto ir sveikos mitybos guru irgi kartais praranda sveiką protą.

Praranda beveik taip pat, kaip aš ir tūkstančiai moterų, kurios kurį laiką nebegalėjo žingsniuoti ir bėgioti be viską apskaičiuojančių mobiliųjų programėlių. Paskui praėjo, nes programėlės, rupūžės, už mus nei bėgiojo, nei vaikščiojo, nei atsilenkimus darė – tik skaičiavo. Ūpą kuriam laikui pakelia, paskui nusprendi žvilgčiojimo į telefoną laiką skirti papildomiems žingsniams ar pratimams.
Milijonai amerikiečių naudoja mobiliąsias programėles, kurios jiems skaičiuoja dienos kalorijas, bet naujausi tyrimai rodo, kad tie, kurie jas įsijungė rekomendavus gydytojams, nenumetė nė gramo. Cha. Aišku, naujausia studija visai nesutrypia tokių programėlių naudos metant svorį. Viskas kur kas paprasčiau, nes susiję su motyvacija. 

Tinklalapyje „Health“ publikuotame straipsnyje jos autorius, dr. Brian Yoshio Laing, prisipažįsta rekomenduojantis kai kuriems pacientams mesti svorį naudojantis įvairiomis programėlėmis.

 Pavyksta tik tiems, kurie tai priima ne kaip „gydytojo bausmę“, bet kaip dar vieną pagalbos būdą. 

„Dauguma pacientų buvo paprasčiausiai nepasiruošę skirti laiko kalorijų skaičiavimui. Užtrunka kelias minutes suvesti viską, ką valgei, kiekvieno užkandžiavimo metu. Daugeliui žmonių tai pasirodė nuobodu, bet kai kuriems patiko, juos motyvavo grįžtamasis ryšys“, – aiškino gydytojas.
Daugelio mobiliųjų kalorijų skaičiuoklių veikimas paprastas – kasdien įvedi kiekvieną sugraužtą riešutą ir išgertą arbatos puodelį, ir gauni jų kaloringumo, maistinės vertės skaičius. Išmanesnės leidžia suskaičiuoti ir atliktų fizinių pratimų kiekį, parodo, kokiu spartumu jie degina kalorijas. Kai kurios programėlės turi daugiau nei 60 milijonų vartotojų, jų duomenų bazės prikimštos daugiau nei 4 milijonų įvairiausių maisto produktų. 

Nuotr. Shutterstock

Ir vis dėlto. Tyrimas, kurio metu 200 turinčių antsvorio ar nutukusių pacientų Los Andžele turėjo, prižiūrimi gydytojų, pusmetį naudoti mobiliąsias programėles, parodė, kad pirmus kelis mėnesius žmonės savo meniu išklotines į telefonus vedė sąžiningai. Paskui daliai pabodo, dalis suprato, kiek iš tiesų maisto sukemša į skrandį ir susiėmė, dalis nustebo, koks kaloringas alkoholis, o dalis į viską numojo ranka. Nors tarp teigiamai programėlių naudą įvertinusių pacientų buvo nemažai tokių, kurie numetė daugiau nei 5 kilogramus, gydytojai ir mokslininkai sutarė – tai daugiau susiję su pasiryžimu ir skrupulingumu. Kitaip sakant, norintys pokyčių puikiai įdarbino programėles, išsisukinėtojai liko prie to paties atskaitos taško. 

Tiesa, užsienio pokalbių forumai knibžda nuo kalorijų skaičiuotojų skundų, kad mobiliosios programėlės lūžta, neįkelia duomenų, yra per painios naudotis, neranda būdų parodyti, tarkime, visos savaitės kalorijų, erzina reklaminiais pranešimais ir panašiai. Aišku, yra ir pliusų – kai kurios turi priminimus, kad nepamirštum surašyti valgių, skaičiuoja išgerto vandens kiekį, suteikia galimybę virtualiai bendrauti su tą pačią programėlę naudojančiais žmonėmis, siūlo straipsnius apie sportą ir sveiką valgymą, net parodo, kurių vitaminų jūsų organizmui labiausiai trūksta. 

Bet mes tik žmonės, ir kartais su malonumu apgaudinėjame programėles ir save. Viena mano draugė, pavyzdžiui, į kalorijų skaičiuoklį kartais „pamiršta“ įrašyti mėgstamą bandelę su cinamonu. „Vėl neužkrauna duomenų“, – gūžteli pečiais, apsilaižydama cukruotas lūpas, toks gyvas įrodymas, kad visos gudrios svorio metimo idėjos padeda tiek, kiek joms leidi.