Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Kai kalbama apie neištikimybę, girtuoklystę ir smurtą, visuomenė linkusi labiau pastebėti vyrus. Moterys dažnai turi neliečiamybę. Panašiai, kaip ir skyrybų atveju, vaiko globa dažniausiai priskiriama motinai, nors tėvas gal yra netgi pavyzdingesnis ir padoresnis nei jo buvusi sutuoktinė.

Apie alkoholizmą kalbėti – skaudu, bet reikia. Specialistai tvirtina, kad moteriai išbristi iš alkoholizmo liūno yra sunkiau nei vyrui. Tai tiesa. Tačiau jei paisysime posakio „nieko nėra neįmanomo", tai gyvenimo kryptis vis tiek atsiremia į valią.

Kai kalbame apie alkoholizmą ar neištikimybę, dažnai sakome – genai, tokia prigimtis. Vieni į alkoholikus žiūri su atjauta, kiti juos smerkia, vadina nevalingais žmonėmis. Kiti alkoholizmą priskiria priklausomybės ligoms, sako, kad jos nėra lengvai išgydomos.

O kodėl geria moterys? Kaip joms padėti? Ir – ar įmanoma? Bandysi atjausti, padėti jautriai, švelniai – manipuliuos tavo jausmais, meluos, bet gers. Ir slapčia, ir ne slapčia. Mėginsi ultimatumais ir ignoravimu – vis tiek gers, nes skųsis dėmesio, žmogiškos šilumos, supratimo stoka.

Alkoholizmas – didelė nelaimė. Manau, kiekvienoje giminėje yra bent keli asmenys, kurie turi šią priklausomybę. O piktnaudžiavimo alkoholiu priežasčių gali būti įvairių.

Štai vienas portalas atliko apklausą „Kodėl geria moterys?" ir sulaukė apie 4000 atsakymų. Gydytojas narkologas Aleksejus Nadeždinas pakomentavo gautus rezultatus ir pasiūlė gydymosi būdus. Taigi – kodėl geria moterys?

1 priežastis: kad pašalintų stresą ir atsipalaiduotų (49 proc. apklaustųjų)

Krizinėse situacijose alkoholis užpila akis ir iškreipia tikrovę. Problemos atrodo ne tokios didelės, žmogus tiki, kad atsipalaidavo. Tačiau labai klaidinga pamiršti, kad alkoholis – svaiginanti ir negrįžtamai smegenis veikianti medžiaga, galinti sukelti priklausomybę.

Stresą geriausia įveikti ne „cheminėmis" priemonėmis. Pozityvus požiūris į gyvenimą, aktyvus poilsis, įvairūs pomėgiai, veikla – štai geriausias vaistas nuo nuobodulio, monotonijos. Alkoholis negali palaužti žmogaus valios, jo ryžto pakreipti savo gyvenimą norime linkme.

Išeitis – reikia paisyti 10 žingsnių:

1. Svarbiausia – pakeiskite savo požiūrį į alkoholį – nelaikykite jo priemone, galinčia pagerinti jūsų gyvenimą.

2. 2–3 blaivumo mėnesius geriau susilaikyti nuo vakarėlių, naujų klubų lankymo, vakarojimų su draugais.

3. Nebadaukite, visuomet nešiokitės su savimi vandenį. Jo gerkite daug.

4. Jei negalite išvengti susibūrimų, kuriuose greičiausiai liesis alkoholis, tai gerkite nealkoholiniu gėrimus. Būtinai sočiai pavalgykite.

5. Išmokite perkelti savo dėmesį į tai, kas leis jums negalvoti apie alkoholį. Ypač veiksmingas yra fizinis krūvis, kuris sumažina stresą, išvaiko įkyrias mintis.

6. Stenkitės, kad jūsų diena būtų kruopščiai suplanuota, susigalvokite veiklos. Žiūrėkite, kad neliktų vietos dykaduoniavimui.

7. Išmokite ramiai ir tvirtai atsisakyti siūlymo išgerti. Jūs neturi gėdytis ir teisintis dėl savo sprendimo gyventi blaiviai.

8. Venkite gerti netgi nealkoholinį alų ir energinius gėrimus.

9. Už sutaupytus pinigus nusipirkite sau kokią mielą dovanėlę.

10. Būkite kantri, nepriimkite svarbių sprendimų įsikarščiavusi. Nervingumą galima sumažinti žolelių arbatomis.

Jei šie žingsniai jums jau netinka, nebegalite susitvarkyti su alkoholizmu, turėtumėte kreiptis į psichoterapeutą arba gydytoją narkologą.

2 priežastis: iš vienatvės (27 proc. apklaustųjų)

Be psichologinių problemų, vieniši žmonės labiau rizikuoja susirgti depresija, širdies ir kraujagyslių ligomis, linkę priaugti papildomo svorio. Jie paprastai linkę persivalgyti, sirgti darboholizmu ir alkoholizmu.

Moters vienatvės priežasčių reikėtų ieškoti vaikystėje, auklėjime. Moteris jaustis vieniša gali dėl savarankiškumo trūkumo arba per didelių lūkesčių iš partnerio pusės, nesugebėjimo kurti santykių su vyru arba išgyventi nesėkmes, nelaimes, problemas.

Amerikiečių tyrimai rodo, kad vienišos netekėjusios 24–32 metų ir vyresnės merginos vartoja alkoholio daugiau nei ištekėjusios ar po pakartotinės santuokos. Alkoholio vartojimas mažina savikontrolę, todėl girta moteris (čia ir vyrams taip pat) elgiasi taip, jog prablaivėjusiai būna gėda. Gėdos bei kaltės jausmas gali paskatinti moterį dar labiau užsidaryti, nebendrauti, izoliuoti save nuo visuomenės.

Išeitis – atsisakyti alkoholio. Pasistenkite matyti žmonėse daugiau gerų savybių, nebežiūrėkite į vyrus kaip į priešus. Kol nesate viena laiminga, vargu ar būsite laiminga drauge su partneriu. Kreipkitės pagalbos į specialistus, artimus žmones ar anoniminių alkoholikų bendrijas. Jie jus išklausys nesmerkdami ir sugebės padėti. Kalbėdamas jūs nemeluokite, būkite sąžininga – tai pirmas žingsnis į pasveikimą.

Pasiryžimas negerti yra labai trapus ir reikalauja nuolatinio palaikymo – tiek gydytojų, tiek ir artimųjų. Kokia motyvacija veiksmingiausia? Kiekviena moteris turi atrasti savo. Viena nori auginti anūkus, kita – nebaigti savo gyvenimo landynėse, trečia – neprarasti gyvenamojo būsto. Reikia įsisąmoninti, kad priedanga alkoholio vartojimu – tai saviapgaulė. Ir geriama ne iš vienatvės: greičiausiai atvirkščiai – vienatvė yra alkoholizmo pasekmė. Nuo geriančio žmogaus nusisuka kolegos, draugai, vengia artimieji, kaimynai. Taigi – užburtas ratas...

3 priežastis: moterims būdinga priklausomybė (9 proc.)

Dauguma moterų, kurių vyrai yra alkoholikai, irgi tampa alkoholikės. Net jei ji negeria drauge su vyru, jos psichika yra pažeista, jos vertybės ir pasaulėžiūra – kaip alkoholiko. Gyvendama su alkoholiku, moteris mėgina spręsti viena visas problemas, pamiršta save, todėl tampa aplinkybių auka. Ji praranda savo individualumą ir tampa priklausoma nuo alkoholiko vyro – ji įpranta taip gyventi.

Kita priklausomybės priežastis – moteris savo psichine struktūra yra labiau pažeidžiama negu vyras. Be to, moters organizme vandens yra 10 proc. mažiau negu vyro, todėl netgi abu suvartoję vienodą kiekį alkoholio, jo koncentracija moters kraujyje bus didesnė.

Išeitis – nuolat dirbti su savimi. Sukurti vidinę laisvę padės asmenybės tobulinimo treniruotės, psichoterapeuto konsultacijos, įvairios pagalbos grupės.

Būtina nuvyti tas mintis bei vaizdinius, kurie trukdo judėti pirmyn, augti asmenybei. Kad atsikratytumėte aukos vaidmens, turėtumėte prisiimti atsakomybę už savo dabartinį gyvenimą bei ateitį, liautis kaltinti kitus dėl savo nelaimių, išmokti pasakyti kitiems, ko jums reikia, neversdama juos jaustis kaltais. Svarbiausia pajusti ribą, kad vyras jums rūpi, tačiau ta kontrolė nevirsta liga, griaunančia jus pačią. Gyventi su priklausomybę turinčiu žmogumi nėra lengva. Jūs turite susikurti savo erdvę, susirasti draugų, kurie nėra alkoholikai.

4 priežastis: paveldimumas (7 proc.)

Paveldimumas ir ankstyvas alkoholio vartojimas iš tiesų yra svarbūs faktoriai, kurie gali panardinti jus į alkoholizmą. Kuo vėlesniame amžiuje žmogus pradėjo vartoti alkoholį, tuo mažesnė rizika, kad jis taps alkoholiku.

Išeitis – įvertinti priklausomybę alkoholiui DNR diagnostika.

Alkoholizmas gali stipriai sugriauti moters sveikatą ir gyvenimą. Moters biologinės užduotys yra didesnio užmojo, visa reprodukcinė sistema gerokai sudėtingesnė negu vyro, todėl moteris pažeidžiama greičiau ir lengviau. Dėl alkoholizmo dažnai sutrinka menstruacijų ciklas, moteris anksčiau sensta, anksčiau ją užklumpa menopauzė.

Sveikimo pradžia – noras ir pasiryžimas keisti gyvenimą. Ir drąsa ištarti – taip, esu alkoholikė, man reikia pagalbos, nes viena susitvarkyti nebegaliu...