Rudenį vakarai vis ilgesni, mes daugiau laiko praleidžiame namuose ir džiuginame šeimą nuostabiais kepiniais.
REIKĖS (26 cm skersmens pyragui):
6 didelių obuolių;
saujos džiovintų spanguolių;
citrinos sulčių ir tarkuotos citrinos žievelės;
cinamono;
žiupsnio druskos;
3 kiaušinių;
100–120 ml cukraus;
1 a.š. sodos
200 ml pieno
250–300 ml miltų
45 g sviesto.
Papuošimui:
spanguolių uogienės ir ledų.
GAMINIMAS:
obuoliai nuplaunami, nusausinami ir nulupami. Išimamos sėklos (kad obuoliai neruduotų, juos galima įdėti į pasūdytą vandenį arba pabarstyti druska).
Kepimo formos dugnas ištepamas sviestu ir pabarstomas cukrumi. Ant viršaus dedami skiltelėmis supjaustyti obuoliai (gražiai išdėliojama). Galima dėti du sluoksnius. Svarbiausia, kad obuoliai gražiai atrodytų iš apačios, o ne iš viršaus.
Obuoliai apibarstomi cinamonu (pagal skonį) ir tarkuota citrinos žievele. Tada suberiamos ir tolygiai ant obuolių paskirstomos džiovintos spanguolės.
Ant viršaus paskirstomi nedideli sviesto gabalėliai. Obuoliai pašaunami į įkaitintą orkaitę (200 laipsnių) ir kepami apie 10–15 min, priklauso nuo to, kaip plonai jie supjaustyti ir kokios rūšies obuoliai (kaip greitai jie tyžta).
Kol obuoliai kepa, pagaminama tešla. Likęs sviestas ištirpinamas su cukrumi. Į kiek atvėsusį mišinį įmušami kiaušiniai ir viskas gerai išplakama. Įpilama kiek pašildyto pieno. Galiausiai įberiama citrinos sultimis nugesinta soda. Išmaišoma. Po truputį įmaišomi miltai. Galima dėti vien tik kvietinius miltus arba maišytus miltus, pavyzdžiui, į šį pyragą aš dėjau apie 3–4 val. š. migdolų miltų.
____________________________________________________________________________________________________-