Keli perspėjimai: į šį sąrašą įtraukėme moteris, kurių įtaką galima vertinti iš tam tikros perspektyvos. Todėl sąraše nepamatysite Beyonce, kuri dainuoja apie oralinį seksą ir šlovę, taip pat neįtraukėme Lenos Dunham, Jincey Lumpkin, nei Sashos Grey. Žinoma, jos irgi yra savotiškos revoliucionierės, tačiau kol kas jų daromus pokyčius sunku įsisąmoninti ir tinkamai įvertinti. 

SVEIKATOS SRITIS

Viktorijos laikų „isterikės"

Viktorijos laikai buvo itin tamsus puslapis sekso istorijoje. Masturbavimasis buvo laikomas blogiu, o palaidas elgesys smerkiamas. Be to, klestėjo viena iš daugiausiai abejonių keliančių medicininių diagnozių istorijoje - isterija. Ji buvo taikoma moterims, kurios kentė nuo nuotaikų svyravimų ir seksualinių troškimų (siaubas!). 

Tačiau net ir iš absurdo gali gimti geri dalykai - šios Viktorijos laikų „isteriškos" moterys paskatino vibratoriaus sukūrimą. Šis medicininis instrumentas buvo sukurtas „gydyti" vadinamąją isteriją, sukeliant „isterijos priepuolį", tai yra, orgazmą.

Margaret Sanger

Margaret Sanger gimė 1879 m., ji yra gimstamumo kontrolės krikštamotė (ji ir sukūrė šį terminą), be to, ji iš pagrindų pakeitė reproduktyvios sveikatos kryptį. Jos veiklą įkvėpė pavyzdys iš jos pačios gyvenimo: Margaret motina mirė jauna, nes nusilpo po 11 gimdymų ir septynių persileidimų.

M. Sanger pradėjo leisti pirmąjį medicininį žurnalą, skirtą kontracepcijai ir planuojamai tėvystei. JAV šį metodą naudoja ar kažkuriuo savo gyvenimo etapu yra naudojusi kas penkta moteris.

Katherine McCormick

Antroji gimstamumo kontrolės krikštamotė (ir antroji moteris, baigusi Masačiusetso technologijų institutą), Katherine McCormick, „Viešo transliavimo tarnybos" (Public Broadcasting Service - PBC) teigimu, surinko praktiškai visus pinigus, reikalingus sukurti kontraceptinėms tabletėms tais laikais, kai didelės farmacinės kompanijos mažiausiai buvo linkusios investuoti į tokią prieštaringą sritį (PBS nurodo, kad tuo laiku kontraceptinių priemonių vartojimas buvo uždraustas 30 JAV valstijų). Ji buvo laikoma maištinga agresore, tačiau 1948 m. laiške M. Sanger ji rašė: „Vis dar manau, kaip maniau iš pat pradžių, kad nėra nieko svarbesnio už gimstamumo kontrolę."

Nuotr. Shuttersrock

Virginia Johnson

Virginia Johnson, pradėjusi karjerą kaip sekretorė, o vėliau tapusi tyrėja, dirbdama „Masters and Johnson" tyrimų komandoje ir atlikdama tyrimus nuo šeštojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, pakeitė mūsų suvokimą apie moterų seksualumą. Be kitų dalykų, V. Johnson nuginčijo S. Freudo teiginį, kad vaginalinis orgazmas yra pranašesnis už klitorinį ir įrodė, kad moterys kulminacijos tašką gali pasiekti daug kartų be jokios pertraukos.

The Boston Women's Health Collective"

1969 m. konferencijoje Bostone susitiko 12 moterų, kurios dalinosi istorijomis apie savo patirtį su gydytojais bei mokslinėmis žiniomis apie savo kūną. Jų susitikimas buvo toks vaisingas, kad minėtos moterys (vėliau pasivadinusios „The Boston Women's Health Collective"), išleido 193 psl. brošiūrą, pavadintą „Moterys ir jų kūnai" („Women and Their Bodies"), kuri buvo pervadinta „Mes ir mūsų kūnai" („Our Bodies, Ourselves") ir ne vienai kartai tapo populiariausia ir perkamiausia informacinė knyga apie moterų sveikatą ir seksualumą.

Ina May Gaskin

Ina May Gaskin yra viena iš garsiausių pribuvėjų, į kurios „Ūkį" Tenesio valstijoje plūsta gausybė pasekėjų, svajojančių apie natūralų gimdymą namuose. O į šį sąrašą ji įtraukta dėl ne kartą išsakytų ir prieštaringai vertinamų minčių, kad gimdymas iš esmės yra seksualinė patirtis ir kad jis gali būti orgazminis, kupinas emocijų, ekstazės ir palengvėjimo. „Tai ne garantija, - kažkada pasakė I. May Gaskin agentūrai „Associated Press", - o galimybė."

Francoise Barre-Sinoussi

2008 m. prancūzų virusologė Francoise Barre-Sinoussi gavo Nobelio premiją už tai, kad dalyvavo atrandant Žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV) - šis mokslinis proveržis buvo lemtingas kuriant užsikrėtusiųjų gyvenimo trukmę ilginančius vaistus ir diagnozavimo metodus bei užtikrinant saugesnį seksą. Ji itin kukli ir apie šį pasiekimą atsiliepia santūriai: „Niekada negalvojau, kad aš asmeniškai esu verta Nobelio premijos. Iš tiesų, premija buvo skirta visai bendruomenei", - pasakė ji leidiniui „The Guardian".

ŠVIETIMO SRITIS

Dr. Ruth

Ruth Westheimer yra sekso klausimais apsišvietusi močiutė, kokią norėtų turėti kiekvienas. Ji - tikra pionierė, ne vieną dešimtmetį rašanti apie seksą ir vedanti apie tai radijo laidą. O neseniai ji pradėjo gaminti mažai alkoholio turintį vyną: „Šiek tiek išgerkite, nes visos mes patiriame stresą, bet negerkite per daug, - sakė ji „The Washington Post". - Ji užmiega, o jam kyla sunkumų su erekcija."

Sue Johanson

Sue Johanson yra diplomuota medicinos seselė, rašytoja ir TV bei radijo įžymybė. Jos laidos „Sunday Night Sex Show" ir „Talk Sex With Sue Johanson" suteikia žmonėms būtiną galimybę išgirsti tiesmukai ir linksmai pateikiamą informaciją apie seksą ir nesidrovint užduoti kokius tik nori klausimus. Kanados leidiniui „The Gauntlet" ji kažkada pasakė: „Laidas kurti pradėjau, nes turiu gimstamumo kontrolės kliniką jauniems žmonėms, ir supratau, kad jaunimas ničnieko nenutuokia apie seksą, tad nusprendžiau juos apšviesti."

POPKULTŪRA

Eartha Kitt

Dainininkė ir aktorė Eartha Kitt buvo neįtikėtinai populiari JAV ir Europoje. „Ji buvo viena iš pirmųjų plačiai žinomų afroamerikiečių sekso simbolių", - po jos mirties 2008 m. rašė „The New York Times". Ji buvo nepakartojamai seksuali katytė (moteriškė tiesiogine prasme murkė ir urzgė) ir talentinga atlikėja, susikūrusi drąsios ir temperamentingos moters įvaizdį. Kaip suformulavo „Essence": ji „niekada nebijojo parodyti savo jausmingumo tais laikais, kai juodaodės aktorės vaidino tik antraeilius vaidmenis."

Madonna

Mėginimas keliais sakiniais reziumuoti Madonos įtaką seksualinės minties raidai, yra absurdiškas. Tačiau, kaip 2012 m. rašė Sara Marcus: „Jos pranašiškas iššūkis Amerikos skrupulingumui, jos atviras seksualinio laisvėjimo skleidimas pakeitė šią šalį į gerąją pusę. Ir ši žinia nepaseno, nes procesas tebevyksta."

Nuotr. Shutterstock

Janet Jackson

Ne vienus metus Janet Jackson savo dainose ir muzikiniuose klipuose aukštino seksą ir jausmingumą („Seksas nėra vien tik ugnis ir karštis, tai natūralus grožis, - kartą pasakė ji žurnalui „Rolling Stone" ir pridūrė: - Man patinka jaustis labai seksualia ir nesu prieš, kad pasaulis apie tai sužinotų.") Pridėjus incidentą su apnuoginta krūtimi ir bandymą įveikti nuo seno gajus stereotipus apie juodaodes moteris, išeina išties ugningas kokteilis.

RAŠYTOJOS IR REDAKTORĖS

Anais Nin

Anais Nin buvo rašytoja, išgarsėjusi visų pirma dėl savo dienoraščių. Apie seksą ji rašė novatoriškai ir entuziastingai. „Aprašydami savo realias seksualines patirtis, net drąsiausi rašytojai perfiltruoja jas per drovumo filtrą, - leidinyje „The Atlantic" rašo Claire Dederer. - Jei A. Nin būtų patyrusi bent nedidelę dalelę to, ką ji aprašo savo dienoraščiuose, net ir tai būtų gana nemenka patirtis."

Helen Gurley Brown

Helen Gurley Brown buvo vyriausioji leidinio „Cosmopolitan" redaktorė nuo 1965 iki 1997 m. Nors specifinis žurnalo stilius ir ypač savitai pateikiami straipsniai sekso temomis vertinami prieštaringai, H. Gurley Brown yra legenda. „Septintojo dešimtmečio pradžioje ji šokiravo Ameriką paskelbusi, kad netekėjusios moterys ne tik mylisi, bet ir nuoširdžiai mėgaujasi seksu, o likusius tris dešimtmečius ji pasakojo toms moterims, kaip dar geriau išmokti mėgautis kūniškumu, - rašoma nekrologe leidinyje „The New York Times".

Nuotr. Shutterstock

Erica Jong

Jos knyga „Skrydžio baimė" kaip niekad anksčiau aiškiai atskleidė, kad moterims patinka mylėtis. Seksas moterims gali suteikti stiprybės. Moteris turi seksualinių fantazijų. „Žinojau, kad keliu maištą, - pasakė E. Jong leidiniui „The Washington Post". - Ir buvau tikra, kad niekas niekada neskaitys mano knygos, niekas jos nepublikuos." Akivaizdu, kad ji klydo.

Eve Ensler

Dramaturgė Eve Ensler, suteikusi balsą vaginoms (pjesė „Vaginos monologai" buvo išversti į 45 kalbas, o spektakliai pagal ją rodyti daugiau nei 120 šalių ). E. Ensler aktyviai kovoja prieš smurtą prieš moteris ir drąsiai ragina moteris mėgautis savo seksualumu. „Raginu mamas mylėti dukterų vaginas ir skatinti šią meilę, - sakė ji. - Jei pamatote, kad dukra masturbuojasi, niekada neverskite jos jaustis nešvaria ar kalta."

Candace Bushnell

Rašytoja ir prodiuserė Candace Bushnell padarė įtaką ne tik Amerikos, bet ir viso pasaulio moterims, kurios su Carrie, Samantha, Charlotte ir Miranda susipažino skaitydamos rašytojos knygas, arba žiūrėdamos garsųjį serialą „Seksas ir miestas". C. Bushell aprašytos netobulos, emocionalios veikėjos patiria daug gerų ir nevykusių seksualinių nuotykių ir visiškai nejaučia kaltės ar gėdos, nes natūraliai priima savo lytiškumą ir seksualumą ir integruoja jį į savo gyvenimą.

Nuotr. Shutterstock