Pristatome 20 būdų, kurie padės kasdien be didelio vargo ir pastangų atsikratyti 500 kcal. Juk tiek kalorijų turi tradiciniai pietūs, pavyzdžiui: virti koldūnai su varške ir grietine (apie 450 kcal); naminiai lakštiniai su mėsa (apie 500 kcal); jautienos kepsnys su ryžiais (apie 550 kcal) ir daug kitų mūsų taip mėgstamų patiekalų. Net ir sotesni pusryčiai gali prie mūsų kalorijų sąskaitos pridėti papildomus 500 kcal.

Kasdien stengiuosi laikytis šių nesunkių taisyklių. Ir, prabėgus tik dviem savaitėm, išgirdau ne vieną komplimentą, nes atsikračiau net aštuonių kilogramų. Vyras sakė: „stop, užteks", idealiai atrodai". Na, o bendradarbės pagyrė, kad atrodau laimingesnė, labiau savimi pasitikiu ir spinduliuoju pasitikėjimu.

1. Žingsniavimo galia

Kuo daugiau laiko praleisk lauke, vaikščiok (iki draugės ir atgal, iki darbo ir pan.). Išnaudok kiekvieną progą atsistoti nuo kėdės. Pavyzdžiui, tau skambina žmogus, su kuriuo planuoji ilgą pokalbį. Puiku! Pakelk patogiai prie krėslo prilipusį užpakalį ir vaikščiok koridoriuje, kol vyks pokalbis.

2. Bėk nuo riešutų

Tai sveikas, tačiau ir siaubingai riebus maistas, todėl svorio metimo laikotarpiu reikėtų juos užmiršti. Ypač patiektų dideliame dubenyje - tai baisi užkandžiavimo nuodėmė, nes vizualiai mažesnis riešutukų kiekis skatina neriboti jų suvalgymo. Viena sauja riešutų mišinio turi 175 kcal. Suskaičiuoti paprasta: atsisakius trijų nedidelių saujų kasdien netenkame maždaug 525 kcal.

Negali atsispirti šiam gardumynui? Siūlome alternatyvą - pistacijas (2 saujose yra tik 159 kalorijos), o jei dar ir pati išgliaudysi - suvartojimo keikis neabejotinai sumažės.

3. Arba filmai, arba maistas

Jokiu būdu nevalgyk žiūrėdama televizorių arba sėdėdama prie kompiuterio. Tinkamas įprotis užkandžiauti prie stalo - tai ne tik šeimos santykių tvirtintojas, bet ir kalorijų taupytojas. Valgydami prie televizoriaus žmonės vidutiniškai savo dienos racioną papildo 288 kcal, nes sutelkia dėmesį į televizijos rodomą turinį ir nekreipia dėmesio į suvartojamo maisto kiekį. Per dieną vidutiniškai valgome 2-3 kartus, tad nesunku suskaičiuoti, kiek papildomų kalorijų galime pridėti.

Jei ramiai pavalgę prie pietų stalo dar ir valandėlę pasivaikščiosite, grįžę trinsite rankas iš džiaugsmo. Jūsų sąskaitoje 527 sutaupytų kalorijų!

4. Saikingos salotos

Daugelis moterų mano, kad vienas lengviausių būdų mesti svorį - kasdien mėgautis sočiomis salotų porcijomis. Valgai, kiek širdis geidžia, o riebaliukai patys krenta! Deja, realybė kiek kitokia. Jei salotos paturbintos riebios grietinės samčiu, keptos kiaulienos šoninės griežinėliais, karameliuotais riešutukais, džiovintais vaisiai, kiaušiniu ir pan. Šių maisto produktų mišinukas sudaro beveik 500 kcal. Rinkis labai gardžius, bet mažiau kaloringus ingridientus: ant grotelių keptas paprikas, svogūnus, pievagrybius, žuvį, vištieną, vaisius. Išbandyk nekaloringus padažiukus su garstyčiomis, sojos padažu, žolelėmis, medumi ir pan.

5. Mažesnė lėkštė - sotesnė gerklė

Neįtikėtina, bet mokslininkų tyrimais įrodyta, kad kasdien 20-25 proc. sumažinsi suvalgomo maisto kiekį ir išvengsi 500 kalorijų, jei pasirinksi mažesnio skersmens lėkštę. Dar vienas lieknėjimo triukas - mėlynos spalvos indai. Sakoma, kad jie taip pat mažina apetitą.

6. Atsakingai mėgaukis kava

Kava nėra blogai, o kai kuriose dietose netgi reikalaujama, kaip pagrindinis pusryčių patiekalas. Jei mėgsti ją pagardinti plaktos grietinėlės puta, pienu, cukrumi ar sirupais - teks tai kuriam laikui užmiršti, o geriausia - mėgautis tik retomis progomis. Juodą kavą rekomenduojama gerti be cukraus. Kavos desertai gali prilygti antrojo patiekalo kalorijų normai - viršyti 600 kcal.

7. Skaičiuok nesveikus užkandžius

Didelis maišas traškučių arba krekerių išnyksta akimirksniu, kai valgome iš maišelio, nematydami visos masės. O jei dar lauke su draugais mėgaujatės pikniku, tokie užkandžiai akimirksniu išnyksta. Juk 100 gramų traškančių skanėstų turi maždaug 500-600 kalorijų vertę, tačiau nepasižymi naudingumu mūsų organizmui. Geriau juos keisti lengvais, bet ne mažiau gardžiais užkandžiais: vaisiais, juodos duonos džiūvėsiais, sūrio lazdelėmis ir pan.

8. Normuok maistą lėkštėje

Nuo orkaitės nebėk tiesiai prie stalo. Klaidą daro tos šeimininkės, kurios maistą sukrauna į dubenis ir pastato ant stalo. Stalo serviravimo būdas, kuris per visą dieną leis sutaupyti apie 500 kalorijų ir nereikalaus jokių pastangų - maistą dėk tiesiai į lėkštes. Taip ir jums, ir jūsų šeimos nariams psichologiškai atrodys, kad lėkštėje esantis patiekalas ir yra norma, skirta pietums ar vakarienei.

9. Pamirš saldžių kokteilių skonį

Alkoholis ir taip turi nemažai kalorijų (pavyzdžiui: 100 ml alaus - 42 kcal, baltas vynas - 68 kcal, saldus šampanas - 110 kcal, degtinė - 235 kcal, vyšnių likeris - 304 kcal), tad jo tikrai vertėtų atsisakyti laikotarpiu, kai laikotės dietos. Tačiau neapsirikite, kai kurie nealkoholiniai kokteiliai turi taip pat labai daug kalorijų, jei yra gardinami saldžiais sirupais, rūgščiais mišiniais, nenatūraliomis sultimis. Jei pakeisite šias sudedamąsias dalis į citrusinius vaisius, natūralias sultis, sodos vandenį ir šviežius vaisius, sutaupysite krūvą kalorijų (apie 500-600 kcal).

10. Mažink svečių ratą

Dietologas ir knygų apie sveiką gyvenseną autorius Brian Wansink teigia, kad valgydami su daugiau nei 7 žmonėmis, mes galime savo skrandžio turinį papildyti 30 proc. didesne maisto porcija. Ir šis faktas neatrodo labai nutolęs nuo realybės, juk didelėje kompanijoje mes daug juokiamės, ilgai kalbame, norime išragauti daug skirtingų patiekalų. Štai taip ir prikapsi papildomi 500 kcal. Tai nereiškia, kad turite atsisakyti smagių vakarienių su bičiuliais, tiesiog tai atidėkite laikotarpiui po dietos.

11. Makaronus atiduok priešui

200 g virtų makaronų be priedų = 300 kcal. Aišku, juos paskaniname įvairiausiais padažais, kumpiu, sūriu, keptomis daržovėmis, užpilame grietinėlės ir žalio kiaušinio mišinio. Patikėkite, viską sudėjus ganausi viena didelė kalorijų bomba. Jei makaronų negalite išbraukti iš savo valgiaraščio, mėgaukitės jais gudriai, gardinkite špinatais, varške, pievagrybiais, cukinijų griežinėliais.

12. Tegul indai ilsisi kriauklėje

Gali būti, kad jau ruošiatės rašyti piktą komentarą, apie tai, jog portalo lankytojus skatiname užveisti netvarką namuose. Tačiau nurimkite, tai trumpalaikė priemonė, kol laikysitės dietos. Viskas dėl tobulų linijų! Čia veikia elementari psichologija: žiūrėdami į krūvą purvinų indų, mes net negalime pagalvoti apie naujų patiekalų gamybą, o sterili ir švari kriauklė šaukte šaukia: „laikas kažką naujo sukirsti".

13. Mums tortai ne draugai

Saldžios nuodėmės mus gundo lyg žaltys Ievą. Jei joms pasiduodame retkarčiais - figūrai smarkiai nepakenksime, bet jei tai tampa kasdieniniu užkandžiu - lauk pavojaus! Atsisakyk maisto, kuriame yra labai daug cukraus: pyragaičių ir tortų, ledų, uogienių, netgi namuose keptų pyragų bei bandelių. Paskaičiuokime, kiek mūsų mėgstami gardumynai turi kalorijų: 100 g sviestinių sausainių- 435 kcal, spurgos - 450 kcal, šokoladinis pyragas - 250 kcal, riešutinis keksas - 456 kcal, sausainiai su šokoladu - 475 kcal.

14. Aliejų pavojus

Nebūtina, kad visi patiekalai būtų permirkę riebaluose. Ir mėsą, ir žuvį, ir daržoves kuo puikiausiai gali kepti orkaitėje ant kepimo popieriaus. Taip nuo pietų ar vakarienės „nukarpysi" dar kelis šimtus kalorijų. Šaukštas rapsų ar saulėgrąžų aliejaus patiekalui prideda visai nereikalingas papildomas 150-200 kcal. Salotas taip pat gardinkite ne aliejumi, o balzamiko actu, citrinos sultimis ar granatų padažu.

15. Saldus ir ilgas miegas

Kokybiškas miegas padeda deginti kalorijas. Todėl būtinai laikytis gydytojų patarimų ir miegui kasdien skirti bent 7 valandas. Jei norite lengvai užmigti ir gerai išsimiegoti, reikėtų įprasti keltis ir vakare šokti į patalus įprastu metu, prieš miegą neužkandžiauti kaloringais patiekalais.

16. Vandens galia

Vanduo - gyvybės ir grožio eliksyras. Kasdien išgerk maždaug po du litrus vandens. Taip ir norėsi mažiau valgyti, ir galėsi džiaugtis gražia bei švytinčia oda. Jei nori, vandenį gali pakeisti žaliąją arbata be cukraus.

17. Neleisk organizmui badauti

Stenkis reguliariai užkandžiauti kas kelias valandas. Rinkis sveikus ir mažai kaloringus užkandžius: vaisius, džiūvėsius, daržoves, grūdų trapučius ir pan. Stresą dėl alkio patiriantis organizmas pradeda kaupti atsargas, o tada svoris nebekrenta. Jei taip periodiškai užkandžiausi, iš savo dienos kalorijų krepšelio išmesi apie 400-500 kcal.

18. Pakrutink raumenukus

Kasdienę kalorijų normą sumažinsi bent 500 kcal, jei ryte atliksi keletą jogos ar aerobikos pratimų. Tai ir sveikatos, ir grožio paslaptis, kuria turėtų pasinaudoti kiekviena moteris.

19. Visur vaisiai ir daržovės

Stenkis, kad namuose ant stalo visada būtų padėtas dubuo su šviežiais vaisias ir daržovėmis. Taip išsiugdysite įproti sveikai užkandžiauti. Greitai bus pats palankiausias metas tai daryti, juk prasideda mūsų daržuose užaugintų gėrybių sezonas. Pasirinkdami obuolius, uogas ar kriaušes, o ne sumuštinius, traškučius, taip pat kasdien sutaupysite mažiausiai 500 kcal.

20. Švari burna - mažesnė pagunda 

Pasirodo, kad dažnas dantų valymas ne tik leis džiaugtis stulbinančiai balta ir gražia šypsena, bet ir mažesniu sotumo jausmu. Gaivumas ir mėtų skonis informuos kūną bei smegenis, kad valgymo laikas pasibaigė, todėl nesusiviliosi į skandį įsimesti dar kelis užkandžius.