Šiandien mes kalbiname tris pramogų pasaulio atstovus ir domimės, kaip jų gyvenime atsirado bėgimas, kiek laiko jie skiria šiam malonumui ir ką jis jiems reiškia gyvenime.

Radijo laidų vedėjas ir didžėjus Rolandas Mackevičius tikina, kad niekada nemėgo bėgioti. Tai pradėjo daryti visai ne per seniausiai. „Bėgioti visada būdavo didelė kančia, tačiau mėgstu įveikti save, todėl nusprendžiau išbandyti tai ką visi taip gyrė. Kadangi bėgti pradėjau dar tik nesenai, bėgu tik šiltuoju metu laiku, kitus kilometrus prisuku sporto salėje. Nepersistengiu ir daugiau dėmesio kreipiu į pulsą ir laiką. Vidutiniškai bėgu nuo 40 min. – 1 val.“ Paklausus kur labiausiai mėgsta bėgioti, žinomas radijo laidų vedėjas pripažįsta, kad tai daryti jam smagiausia pajūriu, o vasarą bėgti dviračių taku. Žinoma ir Vilniuje bėgimas paneriu yra puikus. Paprašius išvardinti du svarbiausius bėgimo atributus, be kurių to negalėtų daryti, Rolandas Mackevičius tvirtai atsakė, kad avalynė yra svarbiausia. „Mano pirmieji bėgimo bateliai su kuriais sportuoju iki šiol yra tiesiog fantastiški, su jais reikia tik kelti kojas. O antras svarbus dalykas, tai žinoma – ausinukas, per kurį klausau ne tik savo mėgstamą muziką, bet ir spektaklius arba audioknygas.

Ne viename bėgimo renginyje jau dalyvavusi, tituluota gražuolė, modelis ir radijo laidos vedėja Gabrielė Martirosianaitė bėgimą prisijaukino tik prieš metus laiko. Todėl gerai prisimena ir gali palyginti, kiek pastangų ir ryžto pareikalavo pirmosios treniruotės ir kiek džiaugsmo bei gerų emocijų jos teikia dabar. „Su bėgiojimu, norime to ar ne, visi esame supažindinami jau mokykloje, fizinio lavinimo pamokose. Iš naujo bėgimą prisijaukinau tik prieš metus. Visuomet buvau aktyvių sportų entuziastė, tad mieliau užsiimu tailando boksu, bet bėgimas yra puikus apšilimas ir gera kardio treniruotė! Šis sporto šaka man - tai ne tik naudinga sveikatai, bet ir padeda atsipalaiduoti, tonizuoja, bei turi antistresinį poveikį. Nors bėgu 3 kartus per savaitę, po 4-5 km., tačiau su malonumu dalyvauju bėgimo sporto šventėse. Paklausus kur galima sutikti žaviąją laidų vedėją, Gabrielė atsako, kad žinoma, parke arba miške. „Specialistai sako, kad būtent šiose vietose geriausia danga – pakankamai kieta, jog būtų galima atsispirti, tuo pačiu pakankamai minkšta ir nežaloja sąnarių.“ Prakalbus apie būtinus jai bėgimo komponentus, Gabrielė negalėjo išskirti vieno, pasakok jos, geram bėgimui užtikrinti būtini keli veiksniai: „Mano nuomone, norint, kad bėgti būtų malonumas, būtina geras apšilimas, kuris padeda išvengti traumų, taip pat taisyklingas kvėpavimas. Taip pat siūlyčiau nepervertinti savo galimybių, kad sportas, kad ir koks jis geras bebūtų, nepakenktų sveikatai. Ir žinoma įsigyti gerus ir kokybiškus bėgimo batelius bei aprangą. Bėgant juk nesinori galvoti apie spaudžiančius batelius.

Žinoma vestuvių planuotoją Laurą Vagonę („Lapės vestuvės“) dažnas bėgikas gali sutikti bėgiojančią Vilniaus senamiesčiu ar Vingio parke. Pačiai Laurai bėgimas nebuvo naujiena ar mada. Kažkada buvo laikai, kad tuo užsiiminėjo profesionaliai, lankė lengvosios atletikos treniruotes. „Iš pradžių tai buvo savotiškas laisvalaikio praleidimo būdas. Treniruotėse tikrai būdavo smagu. Ir tas fizinis krūvis, derinamas su įvairiais sportiniais žaidimais, neatrodė kažkoks nepakeliamas, nors vasaros metu, kai nereikėdavo eiti į mokyklą kartais turėdavom net po dvi treniruotes. Aišku, vėlyvoji paauglystė mane išmušė man iš galvos sportininkės tikslus, bet bėgioti niekada nebuvau metusi. Gal tik su 9 mėnesių išimtimi, kai laukiausi. Vėl prie intensyvesnio sportavimo grįžau, kai vieno pusmaratonio organizatoriai paprašė parašyti tinklaraštyje apie tai, kaip aš sportuoju bei pakvietė sudalyvautų jų organizuojamame renginyje. Kai paskambino paklausti, kurią distanciją bandysiu bėgti, pasiryžau pabandyti visus 21 km su sąlyga, kad man pasiruošti padės profesionalus treneris. Nuo tada aš kasmet sudalyvauju bent poroje tokių renginių. Sportuodama aš tiesiog geriau jaučiuosi.“

Per savaitę Laura stengiasi įveikti 40 km. distanciją, jeigu nesutrukdo darbai. O ir kur bėgioti, jai nėra didelio skirtumo. „Aišku, sveikiau tai daryti gamtoje, miške ir panašiai. Man ir Vilniaus Vingio parkas yra bėgikų rojus, kai jame ne tiek daug žmonių su šuniukais ir automobilių... Vasaros vėlyvais vakarais visai smagu prabėgti pagrindinėmis senamiesčio gatvėmis, Gedimino prospektu, kur kai kas jau kilnoja ne pirmą bokalą... Bet labiausiai man tinka bėgioti kelionių metu. Niekada neišskrendu iš Lietuvos be poros sportinių batelių lagamine. Net jei skrendu į svečią šalį vienai parai. Man patinka atrasti bėgiojimo trasas, tuo pačiu šiek tiek kitaip pažindintis su kitu kraštu.“

Kadangi Lauros bėgimo patirtis didelė, pasidomėjome, kas jai yra svarbiausia norint, kad bėgimas taptų malonumu: „Svarbiausias bėgimo įrankis yra žmogaus kūnas, protingai valdomas. Tikrai svarbi yra sportinė apranga. Ypač batai. Šiaip, savo malonumui bėgiojantys žmonės gal to taip stipriai ir nepajaučia, tačiau ilgų distancijų bėgikui po 20 km bėgimo pradeda jaustis kiekviena sportinio batelio siūlė, per mažas dydis, per plonas padas, išbėgiotos vietos. Nusipirkti tinkamus tavo kojai ir apkrovoms batus, mano nuomone, yra didelė laimė, kadangi pati neretai gydausi pritrintas kojas ir numuštus nagus - mano pėdos yra pedikiūro specialistų siaubas. Aišku, galima klausti bėgiojančių draugų patarimo, betgi visi mes skirtingi... Jei atrandu tokius batelius, su kuriais, atrodo, net lengviau bėgasi – sunešiojus juos net širdį skauda, taip nesinori išmesti“, - pasakojo žinoma moteris.

Kiekvienas bėgikas žino, kad bėgimo bateliai yra pagrindinis kokybiško ir malonaus bėgimo „įrankis“. Svarbiausias klausimas - kaip tokius batus išsirinkti? Viena iš lyderiaujančių pasaulyje bėgimo batelių gamintoja „adidas“ kartu su RSscan pristato dinaminį pėdos tyrimą, kuris parodo tiek pėdų sąveiką su judėjimo atrama einant ar bėgant basomis, bei kai judama apsiavus batus. Šią technologiją kiekvienas norintys gali išbandyti „Winnersport“ parduotuvėje Vilniaus Akropolyje arba birželio 15-ają dieną vykstančiame Kauno maratone. Renginio vietoje dirbs „adidas“ specialistai, kurie atlikus šį pėdų tyrimą padės išsirinkti bėgimo batelius. Šiemet ši kompanija pristatė naujieną - Supernova Glide BOOST™ bėgimo batus. Naujieji „adidas“ batai užtikrina, kad judesiai būtų natūralūs, ir suteikia atramą ten, kur jos reikia.