Kai kalbame apie sveikatą, verta įsidėmėti, kad tai, kas patenka į mūsų organizmo vidų, neišvengiamai atsispindi išvaizdoje. Dehidratuota, sausa arba ligota oda yra svarbiausias požymis, parodantis, kad mes neteisingai maitinamės. Tačiau verta pakeisti sūrainį puodeliu varškės - ir sulauksite stulbinančių rezultatų.

Taigi, štai keletas pagrindinių produktų, kurie yra būtini, jei norite, kad jūsų oda atrodytų žydinti ir šviežia.

Avokadas
Šitas žalias vaisius su alyvų kupinu minkštimu turi begalę eterinių aliejų ir vitaminų, maitinančių odą tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Nikotino rūgštis (vitaminasB3) yra ypač svarbus odos sveikatai - jam būdingos priešuždegiminės savybės, jis pašalina sudirgimą, naikina paraudimus; avokaduose šio vitamino yra užtektinai. Viename vaisiuje yra 3,8 mg niacino - 27 proc. paros normos. Štai paprastas receptas pusryčiams: avokado minkštimą sumaišykite su natūraliu jogurtu ir šaldytomis uogomis - turėsite nuostabų rytinį kokteilį.

Mango
Mango aprūpins jus 80 proc. vitamino A paros normos, kuris „remontuoja" odos ląsteles. Šito vitamino trūkumas paprastai pasireiškia odos sausumu, sluoksniavimusi ir odos tempimo pojūčiu. Kadangi vitaminas А - galingas antioksidantas, jis užkerta kelią ir priešlaikiniam odos senėjimui, nes kovoja su laisvaisiais radikalais. O turint omeny tai, jog vienoje mango porcijoje yra tik 70 kalorijų, šitas vaisius bus idealus pasirinkimas ne tik veido, bet ir figūros grožiui.

Migdolai
100 g migdolų yra 150 proc. būtinos vitamino E paros normos. Aliejai padeda sudrėkinti sausą odą, o antioksidantai saugo ją nuo pažeidimų.

Varškė
Pieno produktai geri ne tik kaulams, bet ir odai. Tačiau šiuo atveju naudingais juos daro ne kalcis, o selenas. Drauge su vitaminu Е selenas pavirsta tikru laisvųjų radikalų žudiku. Be to, kartu mus saugo nuo pleiskanų ir žymiai nemalonesnio dalyko - odos vėžio.

Malpigija
Nepaisant mažai ką pasakančio pavadinimo, malpigija - tai tiesiog vyšnia. Tačiau ne paprasta, o supervitamininė vyšnia: būtent malpigijoje yra daugiau vitamino С nei visuose kituose vaisiuose bei uogose. Viena vienintelė uogelė aprūpins jūsų organizmą dienine šito antioksidanto doze.

Austrės
Austrės yra vadinamos afrodiziaku, tačiau ir odai jos - tikra dovana. Dėl jose esančio cinko, austrės puikiai kovoja su inkštirais ir spuogais. Cinkas drauge su vitaminu С taip pat stimuliuoja elastino - baltymo, būtino odos stangrumo palaikymui - gamybą.

Keptos bulvės
Pamirškite bulvytes fri: pora keptų bulvių suteiks jums nepalyginamai daugiau naudos. Viena bulvė, iškepta su odele, suteiks jums 75 proc. vario paros normos. O varis - nepakeičiamas cinko ir vitamino C pagalbininkas elastino pluoštų gamyboje. Vario trūkumas racione pasireikš tuo, kad oda praras sugebėjimą regeneruotis ir taps negyvybinga.

Grybai
Grybai retai nusipelno vietos naudingų produktų sąrašuose, o veltui: juose gausu riboflavino, vitamino B2, dalyvaujančio odos atsinaujinime - tiek po mažų įbrėžimų, tiek ir po nudegimų arba chirurginių operacijų.Linų sėmėnų aliejus
Niekam nėra paslaptis, kad Omega-3 riebiosios rūgštys yra naudingos širdžiai ir odai, tačiau ar žinojote, kad vienas sėkmingiausių šitų rūgščių šaltinių yra linų sėmenų aliejus? Prisiminkite tai, jei nemėgstate žuvies. Vienas arbatinis šaukštelis linų sėmenų aliejaus per dieną aprūpins jūsų organizmą 2,5 gramų Omegos-3, kuri suskystina odos riebalus ir užkerta kelią porų užsikimšimui.

Kviečių grūdų gemalai
Juose yra nemažai biotino, kurio deficitas gali paskatinti dermatitą, niežėjimą ir odos sluoksniavimąsi. Pats paprasčiausias būdas savo racioną praturtinti biotinu - įsiberti kviečių grūdų gemalų į jogurtą arba košę.