Blogą burnos kvapą (halitozę) gali sukelti burnoje esančios bakterijos, nors būna ir kitų priežasčių.
Anksčiau odontologai tegalėdavo pasiūlyti reguliariai tikrintis dantis, skirti daugiau dėmesio burnos higienai. Tačiau blogas burnos kvapas – ai jau pasekmė, o priežastys nebūtinai susijusios su dantų nevalymu ar sugedusiais dantimis.

Nemalonus kvapas burnoje atsiranda tuo atveju, kai sulėtėja normalus seilių išsiskyrimas. Mūsų burnoje gausu bakterijų, mintančių proteinu, esančiu maisto likučiuose ir mirštančiuose audiniuose. Bakterijos išskiria dvokiančias dujas, kurių nemaloniausios yra vandenilio sulfidas (trenkia supuvusiais kiaušiniais) ir metilmerkaptanas (metantiolis).

Burnoje gyvenančios bakterijos dauginimuisi nereikia oro. Seilėse esantis deguonis pristabdo jų dauginimąsi. O kaip mes miegame, seilių išsiskyrimas sumažėja, todėl sudaromos puikios sąlygos bakterijoms, gaminančioms vandenilio sulfidą. Būtent tai yra aiškinamas įprastinis rytinis burnos kvapas.

Alkoholis, alkis, ilgas monologas, užkritusi nosis, kvėpavimas per burną atliekant fizinius pratimus – visa tai sausina burną ir sukelia nemalonų kvapą.

Tokį pats efektą sukelia ir stresas. Su žmogaus amžiumi seilių išsiskyrimas vis mažėja; štai kodėl pagyvenusiems žmonėms iš burnos nemaloniai dvokia. Užtat mažyliai, kuriems seilių išsiskiria gausiai, gali girtis maloniu burnos kvapu.

Daugelis iš mūsų lengvai atsikrato ydingo kvėpavimo, sukeliančio sausumą burnoje. Kai valgome ar geriame, ima išsiskirti seilės, kurios nuplauna didžiąją dalį bakterijų. Paprastai jau papusryčiavus pranyksta blogas burnos kvapas.

Tiems, kurie nuolat jaučia burnoje sausumą, praverstų turėti po ranka kramtomosios gumos, ledinukų, vandens butelį. Ypač vertinga gerti vandenį su citrina, kuri priverčia seilių liaukas gerai paplušėti.

Kai valomės dantis, blogas kvapas dingsta, nes panaikiname bakterijas, ypač jei dar valome liežuvį, gomurį, burnos sieneles (skruotų vidinę pusę).

Kaip keistai beskambėtų, tačiau burnos skalavimas padeda mažiausiai. Skystis tik užgožia blogą burnos kvapą specialiu aromatu, tačiau efektas trunka vos valandą, nes skalavimo skystis veikia ne visas bakterijas. Be to, jei skystyje yra spirito (o jis yra viena iš sudedamųjų daugumos skysčių dalių), tai tik sausina burnos ertmę ir paaštrina nemalonų kvapą.

Dar viena blogo burnos kvapo priežastis – maistas, kurį valgėte. Vienas įkyriausių yra česnakas. Klaidinga manyti, kad kvapas eina iš skrandžio. Viskas yra kiek kitaip: suvalgyto česnako kai kurie junginiai patenka į kraują, o su juo – į plaučius, kur jie „paskanina“ iškvepiamą kvapą. Nemalonus kvapas sklis ir tada, jei česnako net nebus skrandyje, pavyzdžiui, jį dėsite ant riešo (pulso), kad numalšintumėte danties skausmą.

Svogūnas ir alkoholis taip pat per kraują ir plaučius sugeneruoja prastą kvapą iš burnos. Efektyvios priemonės, kuri panaikintų maisto sukeltą kvapą, nėra. Galima pabandyti taip: česnako kvapą naikinti užvalgius svogūnų...

Nemalonaus burnos kvapo priežastimi gali būti ir dieta, badavimas. Esmė – tik tik sausumas burnoje, bet ir tai, jog deginami organizmo riebalai išskiria acetoną, kuris kvepia kaip vaistai. Todėl kai laikotės dietų, skirkite daugiau dėmesio burnos higienai ir gerkite daugiau skysčių.

Tačiau daugeliui žmonių šie patarimai vis tiek nepadeda. Ypač sunku asmenims, kurie turi įgimtą trūkumą – kvėpuoja per burną. Tokiu atveju žalingos bakterijos kaupiasi ant liežuvio, taigi reikia valyti ne tik dantis, bet ir jį.

Negeras burnos kvapas gali atsirasti dėl ligos, susirgimo, nes dažnas negalavimų simptomas – sausumas burnoje.

Halitozės kaltininku gali tapti ir kai kurie vaistai. Antidepresantai, raminamieji, vaistai nuo hipertonijos sumažina seilių išsiskyrimą, o tai, kaip jau žinote, paskatina bakterijų dauginimąsi.

Beje, kai kurios moterys jaučia nemalonų burnos kvapą PMS laikotarpiu. Greičiausiai tai susiję su hormonų pokyčiais.