Mano draugė meditaciją vadina tinginių sportu. Taip tikrai nėra! Meditacija mažina stresą, ramina ir padeda produktyviai mąstyti. Atsipalaidavęs kūnas ir smegenys, atsidėkodami jums už kelias minutes poilsio, vėliau ima dirbti našiau. Todėl tai galima pavadinti tobulu darboholikų antidepresantu.

Yra daugybė meditacijos rūšių ir tikslų, bet vienas dalykas vienija jas visas - laiko sau skyrimas. Meditacija ne tik padeda atsipalaiduoti nuo kasdienio streso. Tai gali būti būdas gydyti įvairius sveikatos sutrikimus, tokius, kaip aukštas kraujospūdis, nerimas, depresija.

Šiuos pratimus galima pavadinti meditacija pradinukams, nes tai yra pagrindiniai pratimai, kurie atliekami greitai, o išmokti juos daryti nėra sudėtinga. Taigi užtruksite vos 15 minučių, o dienomis, kai medituojate, tikrai pasijusite ramesnės ir laimingesnės.

Susiraskite ramią vietelę, kurioje nebūtų pašalinių žmonių. Taip pat svarbu išjungti telefono garsą ir vibraciją, televizorių, radiją - jums niekas negali sutrukdyti atsipalaiduoti. Stenkitės meditacija užsiimti toje pačioje vietoje, jei tai yra įmanoma. Įpratus prie aplinkos, kurioje pavyksta atsipalaiduoti, efektyvumas tik išauga. Besiruošdama meditacijai jūs turite jaustis patogiai, bet ne taip, kad meditacijos metu užmigtumėte.

Patogiai apsirenkite, jūsų judesių neturėtų varžyti spaudžiantys džinsai ar bateliai. Šiuos pratimus galite atlikti ir ant minkštos kėdės, ir ant grindų, svarbu, kad sėdėtumėte tiesiai ir galėtumėte atsipalaiduoti.

Kvėpuokite
Užmerkite akis. Giliai kvėpuokite pro nosį, paskui grįžkite prie įprasto kvėpavimo tempo. Mėginkite įsivaizduoti, kaip oras užpildo jūsų plaučius ir juos išplečia, vėliau - kaip jie susitraukia iškvepiant orą. Susikoncentruokite į kvėpavimą, paskui nukreipkite mintis kitur, tada vėl į kvėpavimą ir vėl kitur. Pastebėjusi, kad išsiblaškėte, vėl grįžkite prie kvėpavimo.

Mintys viename taške
Sutelkite mintis apie savo vidinį „aš". Meditacijos metu nevalia galvoti apie vakarinį apsipirkinėjimą ar netrukus vyksiantį darbo posėdį. Būtina susitelkti tik į esamąjį laiką, galvoti tik apie save. Įkvėpdama mąstykite apie tai, kaip jūsų kūną užpildo oras, kaip aplinka skverbiasi tik į jus. Negalvokite apie jus supančią aplinką, mąstykite tik kaip ji atsiranda jūsų viduje.

Užčiaupkite mintis
Kai išmoksite savo mintis sutelkti į vieną dalyką t.y. į save, sekantis žingsnis - mintis sutelkti į niekur, kitaip sakant - „išvalyti protą". Sutelkę savo mintis ties vienu dalyku, jūs lengvai galėsite jį palikti ar tiesiog stebėti iš šalies, leisti jam vėl ateiti ir išeiti, be jokių svarstymų, tai gerai ar blogai. Vėliau taip galėsite elgtis su visomis mintimis, kurios tiesiog braunasi į galvą, jūs išlavinsite „minčių tylą".

Medituojant nevalia koncentruotis į laiką, nes tai itin blaško. Tačiau laiko nuovokos neprarasti padės iš anksto nustatytas žadintuvas. Svarbiausia, kad garso stiprumas ir melodija nebūtų įkyrūs, nes visa meditacija gali nueiti perniek.