Dauguma vertinančių obuolių actą sako, kad jis gerina skrandžio ir žarnyno veiklą. Iš tiesų ne vienas tyrimas rodo – kasdien išgeriant obuolių acto gerėja virškinimas, mažėja svoris, tai sveika širdžiai, subalansuoja pH lygį, net panaikina nemalonų burnos kvapą.

Kita vertus, obuolių actas kenkia dantims, teigia Manhatane gyvenanti ir dirbanti odontologė, dantų protezuotoja Mazen Natour.

„Emalis – kiečiausia medžiaga žmogaus kūne – yra 10 kartų kietesnis už kaulus, tai vienintelė medžiaga gamtoje, kietesnė už deimantą. Taip yra todėl, kad jos funkcija – apsaugoti dantis nuo bakterijų. Tačiau rūgštis ardo dantų emalį, o obuolių actas labai rūgštus“, – aiškina M. Natour.

Būtent dėl rūgštumo obuolių actas skatina žarnyno veiklą – rūgštis mažina šarmingumą organizme, bet burnoje jos poveikis nėra pageidaujamas. „Viskas, kieno pH – mažesnis nei 5,2, gali pakenkti emalio kokybei ir kietumui, o tada bakterijos lengviau prasiskverbia, sukelia puvimą, šaknų gedimą, netgi dantų trupėjimą“, – aiškina kita Manhatano odontologė Jennifer Jablow, dirbanti su „Ford“ ir „Victoria Secret“ modeliais.

Be to, būtent emalis suteikia dantims baltumo, taigi kasdien vartojant obuolių acto, dantys gali pagelsti, įspėja M. Natour.

J. Jablow teigimu, obuolių actas ne toks pavojingas, kaip pikčiausi dantų emalio priešai – gazuoti gėrimai ar vaisių sultys, kadangi juos gurkšnojame lėtai ir taip didiname žalą dantims.

Jei vis tik priklausote obuolių acto gerbėjams, vertėtų įsidėmėti kelias atsargumo priemones, kad negestų dantys:

1. Išgerkite greitai arba gerkite per šiaudelį. Kuo ilgiau rūgščios molekulės liečia dantis, tuo didesnė žala, pabrėžia J. Jablow. Dalis žmonių išgeria jį vienu ypu – dantims taip geriau, deja, skrandžiui sunkiau. Alternatyva – įpilkite obuolių acto į stiklinę vandens (taip daro Kourtney) ir gerkite su šiaudeliu, pataria M. Natour.

2. Užgerkite šarminiu vandeniu. J. Jablow pataria užgerti obuolių actą šarminu vandeniu, kurio pH būtų mažiausiai 9,5 – taip pH burnoje greičiau vėl taps neutralus.

3. Dantis valykitės mažiausiai po 20 min. Išgėrus ko nors rūgštaus, dantys kuriame laikui pasidaro minkštesni. Jei iš karto valysitės dantis, bus daugiau žalos, dantys taps jautresni, greičiau dils, sako J. Jablow.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt