Žmogaus akis gali atpažinti ir skirti šimtus tūkstančių skirtingų spalvų. Bet pasirodo, kad mūsų dėmesį patraukia ne atskiros spalvos, o jų harmonija arba chaosas. Tad kad interjeras „nerėžtų akies“, reikia tinkamai suderinti visas jo detales ir spalvas.

Spalvų svarba žmogui

Jau seniai yra žinoma, kad stilius pabrėžia žmogaus išskirtinumą ir individualumą. Šiandien interjero spalvas galima pasirinkti pagal skonį, stilių ir nuotaiką. Bet renkantis ir derinant spalvas pasitaiko ir suklysti. Pavyzdžiui, Teksaso profesorė Nensi Kovalek (Nancy Kowalek) išstudijavo spalvų poveikį darbo aplinkoje. Jos tyrimas rodo, kad biuruose naudojama balta sienų spalva visai nestimuliuoja produktyvumo, nors dažnai klaidingai renkamasi darbiniam interjerui. Ką gi reikia daryti, kad saugu ir gera būtų ne tik darbe, bet ir namuose?

„Kad interjeras būtų vientisas ir, svarbiausia, kad žmogui tame interjere gyventi būtų gera ir patogu, reikia, kad tarpusavyje derėtų net smulkiausios detalės, nekristų į akis nederančios spalvos, viskas – nuo sienų spalvų iki baldų gobeleno atspalvių turi būti apgalvota.“, – teigia Renata Freidenzon, „Tikkurila-Vivacolor“ rinkodaros vadybininkė.

Esi asmenybė – kurk savo stilių

Šviesios spalvos tinka pagrindinėms kambario detalėms. Tamsūs sienų dažai gali būti naudojami norint išgauti specialų efektą arba dažant mažas detales. Tokiu būdu galima dalinti savo būstą į atskiras erdves – derinti baldus, o sienas dažyti skirtingais atspalviais. Tačiau daugelis specialistų nė neabejoja, kad visų pirma interjeras – asmenybės atspindys.

„Kartais svarbu ne vaikytis naujausių mados tendencijų, o papraščiausiai įsigilinti į savo kaip asmenybės poreikius, pomėgius ir gyvenimo būdą. Juk interjero spalvos tai puikiai atspindi. Spalvingai asmenybei reikia ir spalvingų sienų“, – teigė R. Freidenzon.

Norintiems susikurti teatrališką arba jaudinančiai siurrealistinį, keistą stilių, R. Freidenzon pataria interjere derinti pilką bei įvairius jos atspalvius su alyvine. Toks interjeras tarsi nuneša į pokylių salę, dekoruotą didingais sietynais, kurie švyti šilku, velvetu ir pilku granitu. Tokioje aplinkoje net ir paprastomis darbo dienomis, tūnant savo namuose, pasijusite lyg pokylyje.

Tuo tarpu šiltos ir švelnios spalvos sukuria namų jaukumo atmosferą. Raudona virsta į karštą oranžinį šešėlį arba į žemiškai rausvai rudą varį. Rūdžių raudona ir popieriaus gelsva primins 1930-uosius ir 40-uosius metus, o šiltas baltos spalvos akcentas tiks prie bet kurios spalvos. Nesunku bus priderinti šviestuvus, užlaidas, baldų pagalvėles.

Jeigu kankina nostalgija tolimiems kraštams, R. Freidenzon rekomenduoja rinktis žalsvai melsvo, tamsaus turkio ir ryškus oranžinio, primenančio saulės spindulius, derinį. Šviesiai pilkas turkio atspalvis primins sausus pusiaujo vėjus. Derinkite melsvą su šviežiai baltu, juodu ar šiltai rudu atspalviais. Oranžinio užteks tik šiek tiek – pavyzdžiui, tarp bufeto lentynų. Šviesiai pilkas turkis labai tiktų baldams ar kitoms detalėms.

Vadinamosios „sodo“ spalvos taip pat puikiai tinka interjerui. Žemiškai ruda spalva jau nuo seno karaliauja interjero paletėje, sukurdama tikrumo iliuziją. Kaip ir skirtingi žalios atspalviai – nuo šviesios kviečių žalios iki tamsios pušų žalios.

Lygiai kaip nauji langai – mėlyna spalva suteikia erdvės jausmą, netgi jei tai ankštas didmiesčio butukas. Bandykite bet kurią mėlyną – nuo šalto turkio iki šiltai rausvo arba tamsaus vidurnakčio mėlynumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją