Genetiškai koduotas energinis potencialas žmogaus gimimo metu užmezga ypatingą ryšį ne tik su visatos ir dangaus šviesulių ritmais, bet ir su gamta. Visa tai atsiliepia žmogaus charakteriui, jo energijai, profesinei krypčiai, polinkiui į ligas.

Pakalbėkime apie gimimo dieną ir sveikatą.

AVINO saulės žmonės gimsta gamtai atbundant. Jiems būdingas pavasariškas veržlumas, noras būti priekyje. Jie stokoja kantrybės ir neturi saiko ir žaisdami, ir sportuodami, net ir tinginiaudami, o valgo kiek akys aprėpia, skaito, kol akys ima temti. Taigi greitai prireikia akinių, ima kamuoti galvos skausmai, raumenų pažeidimai, šokinėja kraujospūdis. Avinams būdinga galvos traumos, odos bėrimai. Vidutinio amžiaus vyrams užauga „alaus pilvukai", nuo besaikio sekso pervargsta inkstai ir genitalijos. Jiems būtina išmokti ritmiškai kaitalioti darbą ir poilsį, visad gerai išsimiegoti. Galva - pažeidžiamiausia vieta. Vis dėlto jie ne iš tų, kurie mėgautųsi nedarbingumo pažymėjimais ir dėl slogos vartytųsi pataluose - staiga susirgę greit ir išgyja.

Po JAUČIO saule gimusių žmonių ligos „nusileido" iki kaklo ir ausų. Vos jie pašąla kojas, kaipmat susergama angina, prasideda laringitai, faringitai, ausų uždegimai, reaguoja skydliaukė. Dėl tingumo ir noro komfortiškai gyventi, skaniai ir gausiai pavalgyti jiems gali atsirasti chroniškų virškinamojo trakto sutrikimų, antsvorio. Dėl uždaro būdo viduje sukaupti išgyvenimai sukelia opas skrandyje ar dvylikapirštėje žarnoje. Malonumas valgyti išklibina kepenis, tulžies pūslę, kasą, inkstus, o stresai, pasaldinti torčiukais, veda prie nelemto cukrinio diabeto. Blogiausia, kai Jautis atsiduria trikampyje: šaldytuvas-televizorius-sofa. Geriausia, kai aunasi sportinukus ir... pasiveja bepabėgančią sveikatą.

Medicininės astrologijos statistika rodo, kad daugiausia klaidų padaroma nustatant DVYNIŲ ligas. Taip yra todėl, kad Dvyniams būdingos psichosomatinės kilmės ligos. Jos kyla dėl jautrios Dvynių nervų sistemos ir pomėgio dirbti šimtą darbų vienu metu. Jie nemoka kryptingai ir taupiai skirstyti savo didžiulės prigimtinės energijos, todėl eina, lekia, dirba, kol nugriūva. Taip įpuola į depresijas. Silpnoji vieta yra kvėpavimo sistema, todėl persišaldymo ligos dažnai išsikeroja iki rimtų bronchitų, astmų, plaučių ligų. Geriausi vaistai: grynas oras, kvėpavimo pratimai ir linksmas gyvenimas daug šokant, dainuojant, bendraujant. Rudens sutemų metu Dvyniams reikėtų ypač daug šviesos, linksmų draugų, muzikos ir šokių, o prieš Kalėdas - bent savaitėlei nuskristi į amžinos saulės šalį. Dvyniams būdingos rankų traumos ir koordinacijos sutrikimai.

VĖŽIAl dažnokai sirguliuoja vaikystėje, vėliau įgyja atsparumo. Neapsakomas jų jautrumas turbūt yra svarbesnė ligų priežastis negu persišaldymas ar užkratas. Jų nuotaika priklauso nuo aplinkos, o nuo nuotaikos - viskas. Vėžius kamuoja keistos baimės, jiems regisi, jog trūksta dėmesio, kad jų nemyli. Kai žmogus psichologiškai jaučiasi nesuprastas arba nežinia ko bijo, imuninė sistema silpnėja. Galima susirgti net tada, kai patologinis veiksnys visai menkas. Lytinė sistema, šlapimo pūslė, skrandis - silpnosios vietos, todėl svarbu tinkamai pasirinkti ir derinti maistą, valgyti daug žuvų, jūros produktų, daržovių, vengti pakartotinai pašildyto maisto. O svarbiausia - susikurti emocinį komfortą. Tada būna mažiau ašarų, geresnis miegas. Meilė, švelnumas, saugumo pojūtis ir pasitikėjimas savimi - geriausi Vėžio vaistai.

LIŪTAI yra gana atsparūs, optimistiški, ligoms nepasiduoda, bet suserga dėl nesaikingos mitybos ir persidirbimo. Silpnosios vietos - stuburas, nugara ir širdis. Jiems būtina išmokti neviršyti savo dienos planų, laiku sustoti, mėgautis saule, gyventi sausai ir šiltai, kad neprigriebtų sąnarių ligos. Noras gyventi prabangiai, būtinybė jaustis įvertintiems Liūtams kelia pavojų užsibrėžti per didelius gyvenimo tikslus. Kai tikslų kartelė siekia dangų, atsiranda pyktis ir pavydas, o tai metasi į kepenis, „pašokdina" kraujo spaudimą.

Jautrus MERGELIŲ žarnynas į kiekvieną nervų krustelėjimą reaguoja užkietėjimais, viduriavimais, kolitais, „uraganais"; pamažu gali išsivystyti akmenligė, inkstų ligos. Itin tvarkinga, individualiai parinkta mityba - pagrindinis Mergelės sveikatos garantas. Svarbu mitybos disciplina, nesikankinti pusę dienos alkaniems. Reikėtų rasti savo fizinį ritmą: dviratis, baseinas, joga, šokis - pagal skonį. Atpalaiduojamasis kūno masažas - pora seansų per metus - būtinas. Beje, Mergelės stebi save, anksti pamato galimas kūno bėdas, dėl to vertos pagyrimo. Tačiau pernelyg didelė meilė vaistams irgi pavojinga, nes nuvargina kūno valymo įrenginius - kepenis ir inkstus.

Rudenį gimusioms SVARSTYKLĖMS labiausiai reikia rūpintis savo organais žemiau bambos, ypač inkstais, vengti drėgnos aplinkos, saikingai vartoti skysčius. Turi polinkį į alergijas. Jautrios skydliaukės sutrikimai paveikia charakterį. Nenutrūkstami vidiniai pokalbiai, nuolat mintimis žaidžiami gyvenimo šachmatai, narpliojant tarpusavio santykius, varginančios abejonės prieš priimant sprendimą, - visa tai išeikvoja didžiulius energijos kiekius. Patartina išmokti bent minutėlei nutraukti minčių dūzgesį, ryžtingiau apsispręsti, atsipalaiduoti, mėgautis masažu.

SKORPIONAI turi milžinišką emocinės energijos potencialą, todėl jiems vis būtina veikla, kad tinkamai išsikrautų. Nepanaudoti susikaupę energijos klodai slopina žmogų iš vidaus, ir tada jis atrodo lyg sirgtų. Perdėtas jautrumas, maksimalistinis gyvenimo būdas pagal dėsnius „viskas arba nieko", „juoda arba balta" dirgina nervų ir lytinę sistemas. Pernelyg ilgai užtrukęs ramus gyvenimas jiems taip pat kelia nerimą. Pats sveikiausias Skorpionas - įsimylėjęs. Arba švilpiniuojantis vienas miške, išsisukęs nuo gimtadienio vakarėlio...

ŠAULIAI vaikystėje ir paauglystėje neapsieina be guzų, mėlynių, lūžių. Garbėtroška - tai jų gyvenimo variklis - taip įsuka į veiksmų verpetus ir paskraidina po pasaulį, kad jie įpranta netvarkingai, pripuolamai maitintis. Jautrios kepenys, šlaunys, dažnokos alerginės ligos ir sausgyslių patempimai, įvairios traumos. Verta pasaugoti Achilo sausgyslę ir klubo sąnarius. Sportas ir kelionės juos veikia kaip magnetas, ir tai gerai, tik reikia šiek tiek saiko ir pagarbos savo kūnui. Žinoma, ir apsilankyti teatre...

Ištvermingieji OŽIARAGIAI gimsta per pačius šalčius. Šaltis yra didelis stresas jų fiziniam kūnui, o staigios gyvenimo permainos blogai veikia juos nuo galvos iki kojų. Kaulai, kremzlės, kelio sąnariai, dantys prašo nuolatinio dėmesio, oda linkusi pasigauti dermatozes, egzemas, grybelius, pernelyg rimta savigrauža dėl padarytų klaidų virsta skrandžio liga. Nors ilgas ligų sąrašas, Ožiaragiai yra ilgaamžiai. Tik mažiau sukite galvą dėl būsimos juodos dienos...

VANDENIŲ jautrūs sąnariai, stuburas, kasa, daugelis jų turi širdies problemų. Vandeniai yra aktyvūs žmonės, mėgsta sportą, bet taip gauna atitinkamą dozę traumų, ypač dažnai kliūva blauzdikauliams. Mėgstantieji kilnoti taureles greit nualina kepenis ir kasą. Pagirtina, kad Vandeniai, kaip ir Mergelės, greit reaguoja į kūno skundus ir nedelsia apsilankyti pas gydytoją. Tačiau aistrą vaistams kartais reikia pažaboti...

ŽUVYS tarsi sugeria ligas iš aplinkinių, todėl jiems būtina rinktis optimistiškus ir mažiau apie negalavimą kalbančius draugus. Jų kojos labiau pritaikytos plaukioti vandenyje, negu pėdinti žeme, todėl reikėtų nešioti itin patogią avalynę, dažnai pamaloninti, palepinti kojas, pamasažuoti pėdas. Maitinantis derėtų atsargiai elgtis su viskuo, kas skysta, nes Žuvys greičiau pasigeria, dažnokai pasitaiko kuriozinių apsirikimų ar net pavojingų situacijų, kai apsinuodijama vaistais arba vietoj alaus išgeriama indų ploviklio.