Šaldytuvo talpa

Visų pirma, apsispręskite kokio dydžio šaldytuvo Jums reikia - jų talpa svyruoja nuo 45 iki 600 litrų naudingojo tūrio. Realiai įvertinkite savo mitybos įpročius, apsipirkimų dažnumą, polinkį kaupti maistą, taip pat virtuvės dydį, išplanavimą. Mažesni šaldytuvai turintys vienas dureles ir šaldytuvo viduje įrengtą šaldymo kamerą tiks dažnai namie nebūnantiems, nedaug gaminantiems žmonėms. Didesni šaldytuvai paprastai turi atskirą šaldiklį, kuriame galima ilgą laiką išlaikyti didesnį kiekį šaldytų produktų.

Šaldiklis gali būti įrengtas šaldytuvo apačioje arba viršuje. Tuo tarpu gan neįprastų lietuviams amerikietiško tipo (dar vadinamų „side-by-side“) šaldytuvų durelės yra vienos greta kitų: dešinėje platesnės, kairėje – siauresnės, šaldiklio. Beje, derėtų atkreipti dėmesį į šių šaldytuvų matmenis - yra buvę atvejų, kai pirkėjai turėjo juos grąžinti į parduotuvę, nes netilpo pro virtuvės duris.

Žvilgsnis į vidų

Apsisprendę dėl optimalaus dydžio, žvilgtelėkite į šaldytuvo vidų ir pamėginkite įsivaizduoti, kaip jame atrodys maisto produktai. Greičiausiai norisi, kad šaldytuvo vidus atrodytų kaip reklamose – maisto produktai jame būtų tvarkingai sudėlioti, kiekvienas savo vietoje. Deja, realybėje namuose atidarę šaldytuvo dureles išvystame tikrą sumaištį. Norėdami šaldytuvo viduje išvengti chaoso, rinkitės tą, kuriame yra numatytos vietos sviestui, dėžutės mėsai, patogūs dėklai kiaušiniams, vonelės ledui, specialios sustumiamos lentynos, lentynos buteliams (vyno, šampano ar aukštų butelių laikymui gulomis).

Pasidomėkite, ar šaldytuvo lentynų bei durų vonelių padėtį galima keisti ir reguliuoti. Atkreipkite dėmesį, ar yra specialiai buteliams laikyti pritaikytos „šukos“, jų dėka buteliai nesidaužo vienas į kitą, neiškrenta. Pačios lentynos gaminamos iš stiklo, plastiko ar vielos. Patvariausios ir patogiausios yra lentynos iš grūdinto stiklo, jos išlaiko net 25 kg svorį, sunkiai dūžta, nesibraižo, išsiliejus produktams skystis nenuteka ant apatinių lentynų.

Taip pat svarbu, kad šaldytuvo sienelės būtų lygios, t.y. garintuvas, palaikantis tolygų šaltį ir optimalią drėgmę visame šaldytuve, būtų įmontuotas į sienelę. Tokį prietaisą bus paprasčiau prižiūrėti – lengviau nuvalysite sieneles, ant jų nesikaups nešvarumai.

Svarbus rodiklis yra temperatūros kilimo laikas dingus elektros srovei. Kuo šis laikas ilgesnis, tuo geriau - maisto produktai nesuges, nepraras maistinių savybių, jei dingtų elektros srovė. Rinkitės šaldytuvą, kurio vidutinis temperatūros kilimo laikas siekia 17-19 val. Šį laiką gamintojai visada nurodo gaminio naudojimo instrukcijoje.

Verta atkreipti dėmesį ir į prietaiso sušaldymo pajėgumą, kuris nurodo, kokį kiekį produktų galima sušaldyti vienu kartu. Skirtingų gamintojų analogiškų šaldiklio tūrių gaminių sušaldymo galingumas gali skirtis apie 2,5 karto (pvz.: nuo 5 kg iki 12 kg).

Gyvenimą palengvinančios funkcijos

Jei ketinate sušaldyti didelį kiekį šviežių produktų ir norite, kad jie išlaikytų kuo daugiau vertingų savybių, rinkitės šaldytuvą turintį greito sušaldymo režimą. Šis režimas neleidžia pakilti ir jau sušaldytų produktų temperatūrai. Tinkamai sušaldyti produktų paprastoje šaldytuvo kameroje, kur šaltis siekia apie 12 laipsnių, negalima. Tam tinka šaldikliai ir dviejų durų šaldytuvai-šaldikliai su atskira šaldymo kamera, turintys ne mažesnę kaip 3 žvaigždučių kategoriją.

Žvaigždučių skaičius rodo šaldiklių bei dviejų kamerų šaldytuvų-šaldiklių palaikomą temperatūrą kameroje. Efektyviausi yra 4 žvaigždutes turintys prietaisai - juose temperatūra būna žemesnė nei minus 18 laipsnių Celsijaus, tad galima sušaldyti didelį kiekį šviežių maisto produktų ir laikyti juos nuo 6 iki 15 mėnesių. Greito sušaldymo režimą turi visi šiuo metu Lietuvoje parduodami įvairių gamintojų šaldytuvai: “LG”, „AEG“, „Snaigė“, “Bosch”, „Daewoo“ ir kiti.

Patogus šaldytuvas su automatine atitirpinimo sistema. Tuomet šaldytuvo nereikės visiškai iškrauti ir atitirpinti. Automatinė atitirpinimo sistema išgarins vandenį, nutekamosios sistemos dėka drėgmė susikaups rezervuare virš kompresoriaus ir ten išgaruos. Tai privalumas, sutaupysiantis Jūsų laiką. Visgi bent kartą per metus rekomenduojama atitirpinti šaldiklio kamerą: tai atliekant šaldytuvą reikia atjungti ir leisti kameroje susikaupusiam ledui ištirpti.

Tiesa, nepainiokite automatinės atitirpinimo sistemos su vadinamąja sistema „be šerkšno“ („no frost“). Jų veikimo principai skiriasi. Šaldytuvuose "be šerkšno" cirkuliacinės sistemos dėka, -18 C temperatūros oras cirkuliuoja šaldiklio kameros viduje. Taip iš oro pašalinama drėgmė, ji išgaruoja prietaiso išorėje. Šaldytuvų su šia sistema šaldiklius galima atitirpinti dar rečiau – vos kartą per kelis metus. Tačiau gaminiai su šia sistema turi nemažų minusų – juose maisto produktai žymiai greičiau netenka drėgmės, tokių šaldytuvų eksploatavimo laikas trumpesnis, jie sunaudoja daugiau elektros energijos.

Naudinga yra ir durų atidarymo krypties keitimo galimybė. Ją turi dar nedaugelis šaldytuvų.

Energijos efektyvumas

Nuolat brangstant energetiniams ištekliams, protinga rinktis ekonomišką šaldytuvą, juolab, kad šaldymo prietaisai įprastai suvartoja apie 25 proc. visos namų ūkyje išeikvojamos elektros energijos. Pagal elektros energijos suvartojimą šaldytuvai skirstomi į klases nuo A+ (taupiausia) iki G (tikras energijos rijikas).

Visi šaldytuvai ir šaldikliai, parduodami mūsų šalyje, privalo turėti elektros energijos efektyvumo etiketę, kurioje būna nurodoma ir klimato klasė. Tai reiškia, kad šaldymo prietaisų gamintojai deklaruojamą elektros energijos sunaudojimą ir patikimą šaldytuvo darbą garantuoja esant tam tikrai aplinkos temperatūrai. Pavyzdžiui, vidutinio klimato klasės (N) šaldytuvai patikimai dirba esant aplinkos temperatūrai nuo 16 iki 32 laipsnių Celsijaus ir ne didesnei nei 70 procentų santykinei oro drėgmei.

Elektros sąnaudos priklauso ir nuo šaldymo technologijos. Pavyzdžiui, „be šerkšno“ („no frost“) šaldymo principu veikiantis šaldytuvas naudos daugiau elektros energijos nei tos pačios energijos efektyvumo klasės bei analogiško tūrio ir šaldiklio kamerų skaičiaus „verkiančios sienelės“ principu veikiantis šaldytuvas. Elektros energiją taupyti padeda ir reguliuojamas termostatas, palaikantis pastovią pageidaujamą temperatūrą šaldytuve – ją galite nustatyti atsižvelgdami į šaldytuve laikomą produktų kiekį.

Energijos sąnaudos priklauso ir nuo kompresorių skaičiaus - šaldytuvai su dviem kompresoriais sunaudos kur kas daugiau elektros energijos nei šaldytuvai su vienu kompresoriumi.

Švara, higiena, ekologija

Toli gražu ne kiekvienas šaldytuvas užtikrina maisto apsaugą nuo bakterijų. Patartina rinktis šaldytuvą, kuriame įdiegta antibakterinė apsaugos sistema su sidabro jonais. Ji apsaugo šaldytuvo kamerą nuo nemalonaus kvapo, pelėsių ir nuo ypač pavojingų bakterijų dauginimosi.

Viršutiniame šaldytuvo sienelių paviršiuje esantys sidabro jonai nuolatos atakuoja ant vidinių kameros sienelių susikaupusius mikroorganizmus ir, pašalindami iš jų vandenį, neleidžia jiems daugintis. Antibakterinė apsaugos sistema nereikalauja nuolatinės priežiūros, jos savybių nekeičia valymo priemonių poveikis, sistema išlieka efektyvi visą šaldytuvo eksploatacijos laiką, nekenkia žmogaus sveikatai ir aplinkai. Antibakterinę dangą turi šaldytuvai “Bosch”, „Snaigė“, “LG”, “AEG”, neturi „Beko“, „Hansa“.

Rinkdamiesi šaldytuvą būtina atkreipkite dėmesį ir į tai, kokiomis šaldomosiomis dujomis užpildyta jo šaldymo sistema. Lietuvoje parduodamų kai kurių užsienio gamintojų šaldytuvų vis dar naudojamas aplinkai kenkiantis šaldymo agentas R134a. Ekologiško šaldytuvo šaldymo sistema turėtų būti pripildyta gamtinės kilmės dujų R600a, kurios nekenkia aplinkai ir ozono sluoksniui.

Triukšmingumas

Su ūžiančiais ir burzgiančiais šaldytuvais turbūt kiekvienas esame susidūrę. Kokybiškas šaldytuvas turi dirbti tyliai. Gamintojai stengiasi, kad šaldymo prietaiso triukšmas nuviršytų 39-40 decibelų. Prekybos vietose ant šaldytuvų klijuojamoje gaminio energijos etiketėje privalu nurodyti ir skleidžiamą triukšmą. Tačiau būkite budrūs – kai kurie gamintojai šį reikalavimą ignoruoja. Tiesa dėl padidėjusio šaldytuvo triukšmingumo neretai būna kaltas ir pats vartotojas, neteisingai pastatęs šaldytuvą (nesilaiko tam tikro atstumo nuo sienų ar baldų, t.p. jei kreivos grindys ar nesureguliuotos kojelės – šaldytuvas stovi nelygiai).

Protingi šaldytuvai

Kaip ir kiti buitiniai prietaisai, šaldytuvai pastaraisiais metais sparčiai modernėja. Moderniausi šaldytuvai turi elektroninio valdymo sistemas, kurios nuolat tikrina šaldytuvo - šaldiklio vidaus temperatūrą, nustato ją taip, kad maistas būtų reikiamos temperatūros ir išliktų šviežias. Elektroninio valdymo sistema su vožtuvu ypatinga tuo, kad temperatūrą galima reguliuoti kiekvienoje šaldymo kameroje (šaldytuvo ar šaldiklio) vieno laipsnio tikslumu, taip pat galima vieną iš kamerų išjungti. Šaldytuvai su elektronine valdymo sistema garso ir šviesos signalu perspėja, jei neuždarytos durys ar dėl kokių nors priežasčių pasikeitė temperatūra.

Lietuvoje jau galima įsigyti ir šaldytuvus su ypatinga vieno kompresoriaus šaldymo sistema su skirstomuoju vožtuvu, kuri valdoma elektronikos priemonėmis. Šaldytuvai su šia šaldymo sistema yra žymiai pažangesni už tradicinius, kurie funkcionuoja su dviejų kompresorių šaldymo sistemomis.

Vieno kompresoriaus sistema ypatinga dėl dviejų priežasčių. Pirma, šaldytuvo ir šaldiklio temperatūrą vieno laipsnio tikslumu galima reguliuoti kiekvienoje šaldymo kameroje atskirai. Antra, šaldytuvo arba šaldiklio kamerą galima atjungti ir naudoti atskirai (pvz.: išvykstanti atostogauti šeima gali palikti veikti tik šaldiklio kamerą, o šaldytuvo kamerą išjungti; arba atvirkščiai). Be to, šaldytuvai su vienu kompresoriumi sunaudoja mažiau elektros energijos, tyliau dirba, mažiau sveria.

Šaldytuvų gamintojai kuria ir dar „protingesnius“ šaldytuvus su juose įmontuotais kompiuteriais, leidžiančiais tiek patį šaldytuvą, tiek ir kitus namuose esančius buitinius prietaisus valdyti internetu. Tokie protingi šaldytuvai patys gali užsakinėti maisto produktus, stebėti jų kokybę bei atlikti daug kitų papildomų funkcijų. Įdomu tai, kad tokius šaldytuvus kuria ne tik tokie užsienio gamintojai kaip „Electrolux“, bet ir lietuviškoji „Snaigė“. Šaldytuvai „Snaigė“ su integruotu kompiuteriu bei interneto ryšiu pirkėjus turėtų pasiekti jau po dvejų metų.

Šaldytuvų dizainas

Be visų techninių šaldytuvų charakteristikų, atkreipkite dėmesį ir į jų dizainą. Žinoma, jeigu ieškote į virtuvės baldus integruojamo šaldytuvo, jo dizainu rūpintis neteks. Tuo tarpu neintegruojamų šaldytuvų gamintojai stengiasi patenkinti kuo įvairesnius pirkėjų dizaino poreikius ir netgi egzistuoja šaldytuvų dizaino mados. Šiuo metu madingi pilkos bei nerūdijančio plieno spalvos, tiesių, griežtų bei aiškių formų bei linijų šaldytuvai.

Ieškantys nestandartinių spalvų, gali rinktis spalvotus šaldytuvus: pavyzdžiui, šaldytuvai „Snaigė“ gaminami tamsiai mėlynos, bordo spalvos. Nestandartinius spalvotus, su piešiniais šaldytuvų modelius siūlo ir užsienio gamintojai, tačiau įsigyti šiuos gaminius galima tik specialiai juos užsakius.

Beje, jeigu nusižiūrėjote šaldytuvą su išorės danga iš nerūdijančio plieno, būtinai pasidomėkite, ar plienas yra lakuotas. Lakuoto plieno dangą žymiai paprasčiau prižiūrėti – ant jos nelieka pirštų antspaudų, ji ne taip greitai susitepa.

Galiausiai renkantis šaldytuvą derėtų atkreipti dėmesį į tai, kokios komplektuojamosios ir sudėtinės medžiagos buvo naudojamos jo gamybai. Geriausia, jei jos pagamintos garsių ir patikimų kompanijų. Apie gaminio kokybę byloja ir suteikiamas ilgas garantinis laikotarpis. Tikimės, kad ši informacija padės Jums išsirinkti patogų, ekonomišką ir ilgus metus tarnausiantį šaldytuvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)