Ši paroda skirta tam, kad Europos Sąjungos šalių kūrėjai pažintų Japoniją, šalies žmones, išsiaiškintų jų poreikius, suprastų papročius. Taip pat parodos metu užmezgami vertingi kontaktai. Pasak dizainerės Gabrielės Januškevičiūtės, kuri jau antrąkart važiavo į Japoniją, japonai atsargiai žiūri į nežinomų šalių dizainerius.

„Šalies rinka labai didelė, todėl japonus domina kūrybiški, išskirtiniai rūbai. Taip pat jie labai vertina kokybę bei natūralias medžiagas“, - pasakojo dizainerė.








G.Januškevičiūtė pristatė „Rudens – žiemos“ kolekciją. Viena kolekcijos dalis buvo skirta moderniai klasikai, o kita - gatvės stiliaus. Japonams labiausiai patiko džinsai, marškinėliai ir švarkai.

Lietuvos dizainerių drabužiais, kuriais susidomėjo japonai, bus prekiaujama Tokijo butique tipo parduotuvėse.

Dizaineriai Japonijoje ne tik dalyvavo parodoje, bet ir susitiko su vienos dizaino mokyklos studentais, kuriems surengė savo kolekcijų pristatymą bei atsakė į studentams rūpimus klausimus.

„Jiems buvo įdomu viskas. Ir mūsų kūryba, ir šalis, iš kurios atvažiavome. Taip pat studentai klausė, kokių žodžių išmokome. Jiems buvo labai juokinga, kad tarp išmoktų žodžių paminėjome sakę (japoniška ryžių degtinė – DELFI)“, - juokėsi G.Januškevičiūtė.

Po susitikimo su studentais, dizaineriai ekspromtu surengė neįprastą fotosesiją – lietuviškų drabužių modeliais buvo japonų studentai. Nors modeliai buvo neaukšti – 160 – 164 cm.- tačiau tai nesutrukdė fotosesijai. Tiesa, kai kurių drabužių rankovės japonams buvo per ilgos, o moteriškus džinsus kuo puikiausiai demonstravo vyrai.

Valgė nuodingą žuvį

G.Januškevičiūtė pasakojo, kad per savaitę, praleistą Japonijoje, spėjo ir papramogauti. Viena patirtų atrakcijų – mėgavimasis nuodinga žuvimi. „Yra tokia žuvis – fuga, kurią neteisingai papjovus (pažeidus tulžį), visa mėsa tampa nuodinga. Viena japonė pasakojo, kad kartą garsus japonų aktorius atėjo į restoraną ir paprašė virėjo žuvį pagaminti su tulžimi. Virėjas, turbūt iš pagarbos, neatsisakė. Aišku, suvalgęs žuvį, aktorius mirė“, - pasakojo dizainerė.

Tačiau G.Januškevičiūtė prisipažino, kad nuodinga žuvis turi keistą poveikį. „Suvalgius kelis gabalėlius žuvies man aptirpo rankos, sulėtėjo judesiai ir buvo sunku kalbėti“, - prisipažino dizainerė.

Prisiminimui apie Japoniją visi dizaineriai nusipirko po kimono. „Radome parduotuvę, kur buvo galima įsigyti kimono. Nusipirkau 1930 metais pasiūtą kimono, už kurį sumokėjau penkis šimtus litų“, - sakė G.Januškevičiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją