"Daugelis šiuolaikinių gėlininkų nustemba išgirdę, kad lavongėle vadinamas amorfofalis buvo mėgstamiausia Lietuvos Prezidento Antano Smetonos žmonos Sofijos gėlė. Mano, kad tik dabartiniai verslininkai gali parūpinti retų egzotiškų augalų", - sako seirijiškė Onutė Maižiešienė, kurios giminaitė buvo Smetonų kambarinė.

Miroslave gyvenanti Obelijos dvaro savininko dukra Julija Pangonienė pasakojo, kad tėvelis dvaro augmenijos prižiūrėti kviesdavosi sodininkų iš Maskvos, kitų miestų. "Alytaus naujienos" pasidomėjo, kaip šiandien gėlėmis puošiami bendrovių ir įstaigų interjerai, darbo kabinetai.

"Iris" puošmenai agavai - apie 120 metų

Daugelis pastebi UAB "Iris" pastato žalumą. Bendrovės biuro administratorė Laima Navickienė teigia: interjerą, kad neužsiveistų rūtų darželis, gražina pasikonsultavę su dizainere Dalia Kubiliūte. Nuo rudens "Iris" valdas puošia 120 metų agava. L.Navickienė sako ją tiesiog gelbėjusi nuo prapulties. Vienas verslininkas šį rudenį ketinęs agavą palikti lauke, nes ji nebetilpusi namie.

"Galvojome, kad su šimtamete gėle bus bėdos, bet agava atspari oro permainoms. Mūsų valdose ji, kaip ir kiti augalai, jaučiasi puikiai. Pavasarį agavą rengiamės persodinti", - sako ponia Laima.

Butrimonių vidurinėje mokykloje daugiau kaip šimte gėliapuodžių veši didžiulės palmės, begonijos, pelargonijos, agavos, jukos...

"Labiausiai didžiuojamės agavomis. Keturioms jau daugiau kaip 30 metų, kitoms - apie 20. Mokyklos oranžerijoje auginame daugiausia lapines gėles, tikime, kad jos valo orą. Tręšiame kompleksinėmis ir skystomis trąšomis, dažnai persodiname", - patirtimi dalijosi mokykloje augančias gėles prižiūrinti chemijos ir gamtos mokslų mokytoja Tamara Stankevičienė.

Ji pasakoja, kad gėlininkyste susižavėjusi ir rusų kalbos mokytoja Asta Lugauskienė, būrelis aukštesniųjų klasių mokinių. Ypač rūpinasi gėlynu moksleivės Vaida ir Oksana. Iš namų jos atneša daigelių, trąšų. Neseniai mokyklos oranžeriją papildė direktoriaus Valdo Valvonio padovanota juka.

Direktorius neslėpė labai mėgstantis augalus, daug jų auginantis namie.

Mėgstamiausia gėlė - kaktusas

"Metams bėgant kompozicijos ant palangių mano darbo kabinete keičiasi. Buvo sanpaulijų (žibučių) metas, dabar - kaktusų", - kviesdama apžiūrėti nuostabių kaktusų kolekcijos kalbėjo Suaugusiųjų poliklinikos Moterų konsultacijos vedėja Janina Kivarienė. Septynerius metus šiomis gėlėmis besižavinti gydytoja sako pačius mažiausius išsinešusi namo, nes būtent į tokius yra nusitaikę ilgapirščiai.

Kaktusas - dygus augalas, bet kažkaip sugebama paslapčiomis išsiplėšti jo dalį ar net pusmetrį nulaužti. Dėl to keli gėliapuodžiai praradę savo žaliąjį pavidalą. Ponia Janina pasakoja, kad kolekcijoje turi ir keletą skiepytų kaktusų, tačiau labiau patinka natūralūs. Pati juos laisto, daugina ir geni, tik netręšia. Medikė yra pastebėjusi, kad kaktusai pripranta prie šeimininkų ir... nyksta iš sielvarto. Po kiekvienų atostogų grįžus tenka vieną augalėlį išmesti.

"Aš nesidomiu nei rūšimis, nei pavadinimais. Man kaktusai - tiesiog gėlė", - sako įspūdingos kolekcijos savininkė.

Mažutį penkiabriaunį kaktusą iš Vilniuje gyvenančios giminaitės prieš keliolika metų parsivežė uždarosios akcinės bendrovės "Alytaus duona" vyriausioji buhalterė Zita Jankaitė. "Kai augalas pasiekė buto lubas, atvežiau jį į darbą ir įkurdinome laiptų aikštelėje. Jam dar ūgtelėjus, metalo pjūklu augalą nupjovėme, palikome tik dviejų metrų stabarą. Tuomet jis pradėjo šakotis, o žmonės - lupinėti naujus ūglius, bet šis kaktusas gajus kaip sliekas", - pajuokavo Z.Jankaitė. Specialistės pastebėjimu, bendrovėje auginamas gėles kas pripuola, tas prižiūri.

Mėlynspalvis kaktusas, pasak bendrovės darbuotojų, retos rūšies. Moterims tokį teko tik botanikos sode matyti, o mums - tik šioje įstaigoje.

Įnoringoji monstera knygyne žydi kasmet

Rūpestingai prižiūrima augalų oazė pasitinka Putinų knygyno lankytojus. Knygyno direktorė Onutė Gervelytė, gėles prižiūrinti ne pirmą dešimtmetį, pasakoja: "Mūsų monstera žydi kasmet, kada užsinori". Kai panašų į kalijos, tik kelis kartus didesnį žiedą sukrovė Maskvos botanikos sode įkurdinta monstera, buvo didelis įvykis. Trečiu žiedu šiemet pradžiugino ir raibasis alavijas. Jeigu tikėtume senovės indėnų papročiais, jame apsigyvenanti namų dvasia. Retai gėlininkus žiedais džiuginančios šefleros Onutės gėlyne taip pat rengiasi žydėti.

"Augalus lieju vandeniu iš indo, pastatyto tarp gėlių, nes tikiu, kad jiems tinkamiausias būtent toks vanduo. Retkarčiais patręšiu, bet tik lietuviškomis trąšomis, - apie gėlių priežiūrą ponia Onutė kalba su malonumu. Kasdien apžiūrinti gėles, pasikalbanti su jomis ir pastebėjusi, kad ne visos mėgsta savo kaimynes. Seniai įsitikino, kad, pavyzdžiui, vadinamasis pinigų medis ypač vertina bambuko kaimynystę, pastatytas prie kitų skursta.

Gėlių mėgėja džiaugiasi, kai pirkėjai įvertina jos pastangas. Pasak Onutės, daug alytiškių vyrų mėgsta augalus. Kartais net pasiguodžia, kad jų auginami yra ne tokie gražūs ir sveiki.

Onutės namuose gėlių nėra: "Mažai juose būnu, tad ir gėlių neturiu".

Turėjo progą pasigėrėti aštuonių žiedų amariliu

Dažname rajono ir miesto savivaldybių tarnautojo kabinete stovi po keletą gėlių vazonų. Daug gėlių Kraštotyros muziejaus fojė. Galingą spygliuotą kaktusą žiemos pradžioje, pasak muziejaus darbuotojų, atgabeno Alytaus dekano šeimininkė.

Malonu apsilankyti advokatės Irenos Andriuškevičienės darbo kabinete. Kad daug gražių ir retų gėlių augina ši juristė, pasufleravo jos paslaugomis naudojęsi alytiškiai.

Ponia Irena sako, kad apie kiekvieną turimą augalėlį stengiasi kuo daugiau sužinoti, todėl įsigijusi nemažai knygų. "Prieš keletą metų mano mokytoja Aušra Nekrašienė padovanojo eglutę primenančią araukariją. Spygliuotas augalėlis savaime gražus, tad kalėdiniu periodu jo nedrįstu puošti, pasidžiaugiu tyra žaluma. O ir mokytoja Aušra kartais užsuka patikrinti, kiek šis stybtelėjo. Gėles tingines kai pabari, tai pasistengia geriau augti, - šypsosi I.Andriuškevičienė.

Jai patinka kaktusai, krotonai, fikai. Turi kaktusą, kurio viena dalis žiedus sukrauna Kalėdoms, kita - Velykoms. Juristės įsitikinimu, augalai labai išryškėja pasodinti į jiems pritaikytus indus.

Šiemet gimtadienio proga Irenai jos mylimi žmonės padovanojo net aštuonių žiedų amarilį. Tas grožis - jau tik nuotraukose, kaip ir vijoklinis Egipto augalas, kurio šakalę parsivežė iš kelionės po šią šalį ir bando atgaivinti.

Individualiosios įmonės "Infilė" parduotuvėje "Laumė" įkurdintoms gėlėms apskritus metus pakanka šviesos, šilumos ir darbuotojų dėmesio. Parduotuvės savininkė Natalija Pašvenskienė tikina, kad čia vešinčias gėles pamėgo ir tos darbuotojos, kurios jų nemylėjo.

Ponia Natalija vandens gėlėms laistyti atveža iš Druskininkų gatvėje turimo savo sodybos tvenkinio. Jai labiau patinka didelės egzotiškos gėlės, bent tokios puošia "Laumės" interjerą.

Nebandykite visomis gėlėmis rūpintis vienodai

Ne iš vieno biuro savininko teko išgirsti, kad jam pirmiau reikia išlaikyti kambarinių gėlių priežiūros ar išdėstymo egzaminą, o tik tuomet interjerą puošti gėlėmis. Gėlių ir dizaino studijos "Elūna" savininkę Sigitą Stasiukynienę paprašėme pakomentuoti, kaip augalus išdėstyti, kad šie darytų įspūdį.

"Gėlių išdėstymas gali būti labai įvairus, bet pagrindinė taisyklė tokia: kompozicija turi patikti jums, jūsų šeimai ir augalamas. Vijoklinis augalas atrodo gražiausiai, kai svyra per indo, pakabinto ant lubų ar sienos, kraštą. Didelės gėlės vieta - ant grindų, nes sunkus vazonas ant stalo atrodo griozdiškai. Paprastai interjerui puošti pasirenkami įspūdingi architektūriniai augalai. Ant grindų statomą augalą reikia rinktis kruopščiai: siauri statūs paaukština lubas, žemi, keroti - priešingai. Nedidelius, ypatingus augalus reikia pakylėti nuo žemės, kad jais būtų galima grožėtis. Tuomet gėliapuodis dažniausiai statomas ant palangės, lentynos ar baldo", - pataria S.Stasiukynienė.

Jos teigimu, darželio gėlės viską, ko joms reikia, gauna iš gamtos. O kambarinių augimą lemia žmogus. Paliktos tamsiame šešėlyje ar nepalaistytos, jos žus, o netręšiamos sunyks.

Šiluma, šviesa, vanduo, drėgmė, trąšos, poilsis, grynas oras, gražinimas... Reikmių sąrašas, pasak S.Stasiukynienės, ilgas, bet sėkmingai prižiūrėti kambarines gėles galima neįdedant daug darbo ir neturint ypatingų įgūdžių. Tiesiog reikia tenkinti pagrindinius kiekvieno augalo poreikius ir nebandyti visais rūpintis vienodai. Ir atminti, kad saulės ir vandens perteklius gali būti pražūtingas. Pavojinga ir pertręšti augalus. Nepamiršti, kad ramybės laikotarpiu, paprastai žiemą, augalai ilsisi: tada jiems reikia daug mažiau vandens, maistingųjų medžiagų ir šilumos.