Ramunė vis užmeta į juos akį, bet nė sykio nepaliečia pieštuku, matyt, nekūrybinė diena. Tai žino ir aplinkui dūzgiančios, čiauškančios siuvėjos, ir drabužių konstruotojos. Kitaip vaikščiotų ant pirštų galų ir nė cypt. „Kolekcija pirmiausia turi išvirti galvoje", - sako dizainerė. Be to, ji vos prieš kelias savaites pristatė pavasario ir vasaros kolekciją, tad skubėti nėra kur.

Priešingai, dabar pats metas atsipūsti. Ramunė dirba ne šešiolika valandų per parą, kaip prieš kolekcijos pristatymą, bet stengiasi tilpti į septynias. Ilgiau miega, skaito, daugiau laiko praleidžia su penkiamete dukrele Ula: „Tai labai išvalo smegenis". Rudenį Ula pradės lankyti mokyklą, todėl Ramunė dairosi kuo geresnės mokymo įstaigos. Į tradicinę sako neleisianti - labiau pasitiki privačių mokyklų mokymo kokybe.

„Mudu su Kęstu norime suteikti dukrai kuo įvairiapusiškesnį išsilavinimą - tai mūsų pareiga. Po to pati nuspręs, kur labiausiai linksta širdis", - sako Ramunė. Kol kas sunku nuspėti dukros ateitį - Ula gražiai dainuoja, puikiai šoka baletą, neblogai sutaria su skaičiais. „Ji mane moko, kaip sukti verslą. Sako, kad drabužiai turi būti brangesni. Aš jai aiškinu, kad ir taip nepigūs. Tada ragina pasiūti daugiau rūbų - tokių pat gražių kaip jos lėlių", - pasakoja Ramunė.

Kartais dukra pasišauna padėti mamai piešti eskizus - pieštukus valdo labai greitai, brūkšt brūkšt, ir baigta. „Kelis Ulos modelius išsaugojau atminimui - klasiški, gaila išmesti", - šypsosi pašnekovė.

Vaikystės svajonės pildosi

Paklausta, ar galima tikėtis dizainerių dinastijos, Ramunė tik gūžteli pečiais. Suprask, nežinia. Jei dukra prašys pagalbos ar nukreipimo, Ramunė padės surasti savo nišą, bet prikišamai pirštu nebaksnos. „Nuo mažumės žinojau, ką veiksiu. Dėl mano pasirinkimo niekada nekilo jokių diskusijų, tėvai leido pačiai apsispręsti. Tikslo siekiau kryptingai. Kaip įmanoma pasiekti tai, ko nežinai ar nori?" - stebisi Ramunė. Ji visada svajojo apie nuosavus mados namus ir didžiuojasi juos įkūrusi.

Visiems žinoma, kad dizainerei drabužių modeliavimo verslo imtis labai padėjo širdies draugas Kęstutis Verslovas. Tačiau aišku ir tai, kad dar būdama nepatyrusi dizainerė Ramunė nestokojo klienčių, kurios neatsilaikydavo prieš jos kuriamą rafinuotą ir savitą stilių. Šiandien Ramunė kuria ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio moterims, įsigyti dizainerės drabužių klientės atvyksta iš JAV, Europos ir Japonijos. Vakarinį komplektą - taftos korsetą bei sijoną, dekoruotą nėriniais ir karoliukais - viešėdama Vilniuje nusipirko žinoma dainininkė Patricia Kaas. „Turiu ambicingą svajonę - trokštu, kad kiekvienoje pasaulio šalyje būtų moteris, dėvinti mano drabužius", - atvirauja Ramunė.

Pirmiausia - meno vadovė

„Gal iš mamos, - trumpai pagalvojusi į klausimą, iš ko paveldėjo grožio sampratą ir išmoko gero skonio pamokų, atsako Ramunė. - Nors ji architektė, visada domėjosi mada ir kostiumais, turėjo savitą grožio jausmą". Mamos aprangos stilius, elegancija ir laikysena turėjo didelės įtakos Ramunės kūrybai. „Fashion", „Fashion news" - tai tik keli pavadinimai iš stirtos knygų, drybsančių Ramunės lentynoje. „Visas jas padovanojo mama", - pabrėžia dizainerė. O kur literatūra apie vadovavimą? Kaip sėkmingai suderinti kūrybinę ir administracinę veiklą?

„Būna, kad ne juokais patriukšmauju", - prisipažįsta pašnekovė. Jai itin svarbu darnus kolektyvo darbas - kad kiekvienas žinotų, už ką yra atsakingas. „Esu visiems vienodai reikli, nuo komercijos skyriaus vadovės iki valytojos. Vis dėlto daugiausia reikalavimų keliu sau pačiai, - aiškina dizainerė. - Pačiupinėju gaminį ir matau, ar siuvėja jį siuvo su meile, ar kiekviename etape prie jo dirbta sąžiningai, išbaigtai ir kokybiškai".

Darbo kokybė ir idėjos įgyvendinimas - pagrindiniai Ramunės reikalavimai. Laikui bėgant, anot Ramunės, kolektyvas jos mintis supranta iš pusės žodžio. Prisipažįsta, kad administracinis darbas - kietas riešutėlis, todėl džiaugiasi galinti jį patikėti profesionalams. Pati stengiasi nesikišti ir daugiau laiko skirti kūrybai. „Pirmiausia esu meno vadovė. Turiu nemažą drabužių modeliavimo verslo patirtį, firmos mechanizmas dirba sklandžiai, o jei sustreikuoja, susėdame, sprendžiame problemas ir iš naujo sustyguojame", - dėsto Ramunė.

Motinystė ir karjera

Kai daugelis moterų kaip susitarusios teigia, kad įmanoma suderinti šiuos du dalykus, Ramunė įsitikinusi - neįmanoma. Kai Ulai buvo vos kelios dienos, Ramunė jau sėdėjo darbe ir... verkė, įprastinė tvarka sugriuvo, ėmė klibėti nervai, pasikeitė gyvenimo būdas. Norėjosi viską surikiuoti į savo vietas, bet nesisekė. Ramunė tai vadina košmaru: darbe galvodavo apie namie paliktą kūdikį, namie - apie krūvas darbų. Artėjo žiemos kolekcijos pristatymas, reikėjo sudėlioti paskutinius štrichus.

„Užsispyrimas ir ambicijos neleido prašyti kolegų pagalbos, norėjau viską atlikti savarankiškai - iš prigimties esu perfekcionistė. Vis dėlto nukentėjome visi: darbas, dukra ir aš", - išgyvenimus prisimena moteris. Jos manymu, susilaukus kūdikio būtina bent tris mėnesius skirti jam, sau ir vyrui. „Sunku ir skausminga plėšytis į gabalus. Kita vertus, gal tik aš labai silpna, gal iš tiesų yra moterų, kurioms lengva viską suderinti", - svarsto Ramunė.

Laukia brolių ir sesių

Kas vakarą Ramunė apkamšo dukrą ir skaito knygeles. Ulos mėgstamiausia - „Pelytė Zita", todėl ją tenka skaityti vis iš naujo. Skaityti tapo ritualas - Ulai svarbu užmiegant girdėti mamos balsą ir jausti ją šalia. Pasakų pabaigoje princai veda karalaites, ar neėmė Ula teirautis, kodėl Kęstas ir Ramunė nesusituokę?

„Nežinau, tiesiog taip susiklostė", - atsako Ramunė. Vis dėlto dukrai labiau rūpi mažieji broliai ir sesės. „Kai tik išmoko kalbėt, pradėjo projektuoti, kiek kambaryje tilptų dviaukščių lovų visiems suguldyti, -juokiasi pašnekovė. - Deruosi, kad kol kas vieno aukšto užtektų". Surimtėjusi mįslingai priduria, jog vaikai gimsta tada, kai jiems reikia. „Tikiuosi, kad dar bus tų brolių ir sesių", - nusišypso.

„Lengvai"

Ramunė nemėgsta vienadienės, ryškios ir vulgarios mados. Ji nenori šokiruoti. Siekia, kad dominuotų asmenybė, o ne apdaras. Svarbu, kad dėvėdama drabužį moteris jaustųsi saugi, kerinti ir geidžiama. Kad pulsuotų moteriškumu ir energija. Dizainerę traukia daiktai, kurie gali būti madingi ne vieną sezoną. Ramunė stengiasi sukurti modelius, kuriuos būtų galima „prisijaukinti", derinti tarpusavyje.

Lengvai krintantys sijonai, ilgos plevėsuojančios vakarinės suknelės, plačios kelnės, subtilūs nertiniai, kaspinai - detalių bei spalvų žaismė kuria romantiškos moters įvaizdį. Klostės ir draperijos patogiai apglėbia moters kūno formas, sujaukta ir tvarkingai suklostyta medžiaga pabrėžia individualumą. Džinsinis audinys derinamas su šilkiniu šifonu, plonytė medvilnė - su nėriniais. Labai svarbi pavasario ir vasaros kolekcijos detalė - diržai, ryškiai pabrėžiantys liemenį arba kabantys ant klubų. Dar vienas akcentas - trapūs karoliai iš perlų, krištolo ar koralų.

Pasaulinės tendencijos lemia spalvų gamą. „Ilgai dirbome su koloritu. Dažėm, po to perdažėm - ieškojome, kol atradome tuos tonus, kurių norėjome", - pasakoja Ramunė.

Dominuoja balta, ruda, melsvai ir žalsvai juoda, džinso mėlyna spalvos. Veržlioms moterims siūloma nebijoti raudonos avietės, oranžinio koralo, sodrios garstyčių ir indigo spalvų.

Šiltajam sezonui Ramunė ragina moteris įsigyti baltą plono batisto arba šilko palaidinę, puoštą nėriniais. Romantišką, truputėlį pasiglamžiusią. Pasak dizainerės, ji derės ir prie džinsų, ir prie sijonų. Pastarųjų turėkite bent kelias poras. Žaiskite sijonų ir suknelių ilgiais, pabrėžkite taliją - juk dabar karaliauja moteriškumas.