Lietuvoje seksualinio priekabiavimo sąvoka apibrėžta dar 1998 metais, priėmus Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, moterys skundus dėl seksualinio išnaudojimo darbe gali teikti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai. Tuo tarpu Lenkijoje tik 2004 metais priimtas pirmasis įstatymas, reglamentuojantis seksualinio priekabiavimo darbe reiškinį. Latvijos darbo santykius reglamentuojančiuose įstatymuose seksualinio priekabiavimo sąvoka apskritai nėra apibrėžta.

„Lietuvoje, palyginti su artimiausiomis kaimynėmis, seksualinį priekabiavimą patyrusios moterys išties gali geriau apginti savo teises. Tačiau, kad jos savo teises iš tikrųjų gintų, būtina sukurti ne tik efektyvią teisinę bazę, bet ir ugdyti visuomenės sąmoningumą“, – pabrėžia Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Tai, kad visuomenė vis dar ignoruoja seksualinio priekabiavimo problematiką, pasak A.Burneikienės, rodo statistika. Tarptautinės Darbo organizacijos duomenis išsivysčiusiose pasaulio šalyse su seksualinio priekabiavimo darbe problema susiduria nuo 15 iki 20 proc. moterų, tačiau ginti savo teises teisme išdrįsta tik viena trečioji iš jų. Lietuvoje seksualinio priekabiavimo atvejų užfiksuojama dar mažiau, palyginti su pasauline statistika: vien 2005 m. dėl seksualinio priekabiavimo darbe buvo pateikti trys skundai. Tuo tarpu Lenkijoje ir Latvijoje tokie statistiniai duomenys apskritai nėra fiksuojami.

Siekiant ugdyti visuomenės sąmoningumą bei keisti žmonių mentalitetą, kovo mėnesį Lietuvoje, kaip ir kitose Rytų bei Vidurio Europos šalyse, bus įgyvendinama informacinė kampanija prieš moterų seksualinį išnaudojimą „Darbe saugu“.

Informacinės kampanijos metu moterys „Socialinės atsakomybės centre“ bus nemokamai konsultuojamos ir supažindinamos su darbe kylančiomis seksualinio priekabiavimo problemomis, bus organizuojamos paskaitos ir seminarai socialinių organizacijų vadovams ir darbuotojams bei aukštųjų mokyklų studentams. Taip pat tikimasi ir didesnio žiniasklaidos dėmesio šia tema.

Informacinė kampanija „Darbe saugu“ kovo mėnesį taip pat bus įgyvendinama Lenkijoje, Latvijoje, Suomijoje ir Graikijoje. Projektas yra rengiamas Lodzės (Lenkija) Humanitarinių mokslų ir Ekonomikos akademijos, pagal ES projektų paramos programą „Daphne“.

Lietuvoje seksualinis priekabiavimas yra laikomas žmogaus orumo – vienos pagrindinių žmogaus teisių, numatytų LR Konstitucijoje, pažeidimu.

Seksualinis priekabiavimas – tai nepageidaujamas užgaulus, žodžiu, raštu ar fiziniu veiksmu išreikštas seksualinio pobūdžio elgesys su asmeniu, kai tokį elgesį lemia tikslas ar jo poveikis pakenkti asmens orumui, ypač sukuriant bauginančią, priešišką, žeminančią ar įžeidžiančią aplinką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją