Galerijos apsaugos darbuotojai ėmėsi veiksmų baimindamiesi, kad šis vaizdas gali sukelti skandalą. Šiame viename svarbiausių pasaulio muziejų tarp daugybės eksponatų pristatyta ne viena Madona su kūdikiu.

Tai ne vienintelis atvejis, kai Anglijoje nukentėjo žindyvė. Alkana liko ir vos kelių dienų ponios Margareth dukrelė – parke krūtimi maitinančią moterį pastebėjo policijos pareigūnai. Susidaro įspūdis, kad šioje šalyje maitinimas krūtimi uždraustas netgi daugumos medicinos įstaigų koridoriuose.

Žindyvės vis dar kelia įtarimą

Anglijos asociacijos, pasisakančios už maitinimą krūtimi, ne tik surinko duomenis apie šiuos ir kitus panašius incidentus, bet ir atliko maitinančių motinų apklausą. Paaiškėjo, kad net 63 proc. respondenčių yra priverstos klausyti nemalonių komentarų tuo metu, kai viešoje vietoje maitina kūdikius. 40 proc. susiduria su sunkumais, ieškodamos kūdikio žindymui tinkamos vietos.

Prieš metus teisę pasimėgauti mamytės pienu viešoje vietoje gavo Škotijos mažyliai. O puritoniškoji Amerika tai leido dar devintajame dešimtmetyje, tačiau jau pusę amžiaus už žindančių motinų teises kovojanti tarptautinė asociacija „Leche League“ tvirtina, kad amerikietės iki šiol priverstos vaikščioti su įstatymo tekstu kišenėje – į jas vis dar žiūrima įtariai. Atsižvelgdama į tai ši asociacija visoje šalyje steigia mažylių maitinimo barus.

Italės gali nesivaržyti

Visiškai kitokia situacija šeimos tradicijas puoselėjančioje Italijoje. „Čia niekam nešaus į galvą maitinimą krūtimi vertinti kaip nepadorų veiksmą, - tvirtina advokatas Casere Rimini. - Tai senas laimėjimas: prieš trisdešimt metų mano klientė per bylos klausymą paprašė teismo pirmininko leidimo žindyti kūdikį ir jai iškart buvo leista“. Minėtoji klientė – rašytoja Benadetta Barzini. „Aš visą laiką žindžiau kūdikį ten, kur reikėdavo, netgi tramvajuje - prisimena moteris, - tačiau teigiamai visada į tai žiūrėjo tik čigonės“.

Dabar viskas kitaip. Milane prieš kelerius metus eismo reguliuotojui teko ilgai atsiprašinėti už tai, kad skyrė baudą netinkamoje vietoje automobilį pastačiusiai moteriai, nusprendusiai pažindyti vaiką.

Vis didesnio pritarimo sulaukia iniciatyva įrengti specialias vietas maitinančioms mamoms. Ji jau įgyvendinta Ankonoje, dabar skinasi kelią Genujoje ir Romoje. Italijoje jau galima pamatyti ant kai kurių parduotuvių ir įstaigų durų pakabintus specialius skelbimus, kviečiančius užeiti mamas, kurioms atėjo laikas maitinti mažylį.

Moterys nebenori žindyti

Nepaisant geranoriškumo ir pastangų, daugumoje Europos šalių – tarp jų ir Italijoje bei Anglijoje – rimta problema tampa moterų nenoras maitinti savo atžalas krūtimi. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja iki pusės metų mažylius maitinti tik natūraliai, tačiau Italijoje šios taisyklės laikosi vos 4,7 proc. motinų.

Atsižvelgdama į šias tendencijas Anglija išsikėlė užduotį – bus siekiama, kad krūtimi kūdikius maitintų net 75 proc. motinų. Šiai kampanijai šalies Sveikatos apsaugos departamentas skyrė milijonus svarų. Joje dalyvauja net garsioji aktorė Kate Hudson: „Mano sūnus valgo kas tris valandas ir aš jam duodu krūtį netgi tada, kai šalia yra režisierius“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją