Ananasas karamelėje

6 porcijos

1 ananasas,
125 g cukraus,
2 valg. šaukštai romo,
2 valg. šaukštai vandens.

Papuošimui:

100 g cukraus,
2 valg. šaukštai vandens.

Apipjaustykite ananasą, viršūnėlę su lapais atidėkite papuošimui. Supilkite 125 g cukraus į puodą ir užpilkite vandeniu. Sumaišykite. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirps cukrus. Kai užvirs, pavirinkite 3 minutes. Ant puodo kraštelių pradės gamintis karamelė. Kai ji taps auksinės spalvos, iškarto nuimkite puodą nuo ugnies. Įpilkite 2,5 l vandens ir romą. Jei karamelėje susidarė gumuliukai, vėl pakaitinkite ant ugnies, kad jie išsitirpintų.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ananasą pastatykite į kepimo skardą, apliekite sirupu ir kepkite 45 minutes. Periodiškai laistykite sirupu ir pasukinėkite kepimo skardą. Į kepimo pabaigą stebėkite, kad karamelė nepridegtų.

Išimkite ananasą, atvėsinkite ir apliekite karamele papuošimui, pagaminta iš 100 g cukraus ir 2 valg.šaukštų vandens. Kai karamelė sustings, papuoškite ananasą viršūnėle su lapais. Patiekite su vaniliniais ledais.

Cukrus + vanduo

Saldumynai nuo pat vaikystės mums sukelia jausmus apie kažką nežemiško ir be galo gražaus. O juk karamelės šventę surengti labai paprasta! Pats elementariausias variantas: klasikinė karamelė. Supilkite cukrų į puodą ir užpilkite vandeniu. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirps cukrus.

Užvirinkite ir virkite 3 minutes. Ant puodo kraštų pradės „kristalizuotis“ karamelė. Kai tik ji taps aukso spalvos, iškarto nukelkite puodą nuo ugnies. Nepraleiskite šio momento! Nesitraukite nuo puodo net sekundei. Pagrindinė taisyklė: jei jūsų tikslas – skysta karamelė, įlašinkite keletą lašų citrinos sulčių. Ir tada jūs galėsite aplieti karamele viską, ką panorėsite: nuo kriaušės iki kamambero sūrio.

Irisai „kis-kis“

Besitempiantis irisas, lėtai tirpstantis burnoje, - tai auksinis raktelis, atrakinantis duris į saldžių pojūčių pasaulį. Irisai, kuriuos anglų kalboje vadina „toffee“, taip pat priklauso „karamelinių“ desertų lygai. Pirmą kartą jie atsirado Anglijoje XI šimtmečio 60-taisiais metais, ir, nepatikrintais duomenimis, jų tėvynė – Seišelių salos. Verčiant iš kreolų kalbos, „toffee“ reiškia „cukraus ir natūralaus augalinio sirupo mišinys“.

Receptų čia be galo daug: paprastai saldainiai gaminami aukštoje temperatūroje virinant kartu augalinį sirupą, cukrų, sviestą, pieną ir kartais miltus. Cheminės reakcijos rezultate mes gauname karamelinės spalvos nepakartojamo skonio irisus. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo kietesni po atvėsinimo bus jūsų saldainiai. O jei norite pasigaminti „porėtus“ irisus, galima į mišinį įpilti geriamosios sodos, nugesintos actu.

Camemberto sūris karamelėje

6 porcijos

1 Camemberto sūris,
Riešutų ir džiovintų vaisių (anakardžių ir žemės riešutai, razinos, juodosios slyvos, figos).

Karamelei:

100 g cukraus,
2 valg.šaukštai vandens.

Supilkite 100 g cukraus į puodą ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus, užvirkite ir virinkite 3 minutes. Ant puodo kraštelių pradės gamintis karamelė. Kai ji taps aukso spalvos, iš karto nuimkite puodą nuo ugnies.

Sudėkite riešutus ir džiovintus vaisius ant Camemberto ir apliekite karamele. Atvėsinkite.

Kriaušių salotos su karamele

6 porcijos

6 prinokusios kriaušės,
1 citrinos sulčių,
300 g avies pieno sūrio,
6 nedidelės gūželės rukolos salotų,
100 g cukraus,
2 valg.šaukštai vandens,
3 valg.šaukštai susmulkintų graikinių riešutų,
4 valg.šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 valg.šaukštas riešutų likerio,
1 valg.šaukštas riešutų acto,
druskos, pipirų.

Supilkite 100 g cukraus į puodą ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus, užvirkite ir virinkite 3 minutes. Ant puodo kraštelių pradės gamintis karamelė. Kai ji taps aukso spalvos, iš karto nuimkite puodą nuo ugnies. Apliekite graikinius riešutus. Atvėsinkite. Šluotele išplakite riešutų actą, , likerį ir alyvuogių aliejų. Gautu padažu apliekite rukolos salotas.

Kriaušes nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis. Išdėkite į indą sluoksniais sūrį, salotas ir kriaušes. Papuoškite salotas smulkintais graikiniais riešutais karamelėje.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją