Draugė nuolat dūsauja, kad gyvenimas baisiai neteisingas, nes daugelis dalykų, kurie teikia malonumą, yra arba amoralūs, arba kenkia figūrai. Tiesa, likimas kartais pamėtėja vieną kitą "saldainį". Ne per seniausiai jos namuose "paskutinį kvapą išleido" elektrinė viryklė, menanti dar sovietinius laikus.

Atrodytų, menkas džiaugsmas, tačiau dėl nelemto prietaiso šiaip jau darni draugės šeima ne kartą vos neišsiskyrė. Moteris ne sykį reiškė ultimatumą, kad daugiau nė pirštu neprisilies prie elektrinio monstro ir tegul nedrįsta namiškiai jos kaltinti dėl prisvilusių blynų ar nuvirtusio puodo sriubos. Tuo metu vyras buvo šventai įsitikinęs, jog neverta švaistyti pinigų naujai kaitlentei, kol veikia senoji.

"Jau buvau susitaikanti su mintimi, kad dar ilgai turėsiu vargti su ta gremėzdiška ir užgaidžia (tai nešyla, tai plieskia pragaro ugnimi) ketaus virykle. Laimė, ji sugedo. Vyras, supratęs, jog "senutė" nė vandens puodelio nepašildys, sparčiai nuskuodė į parduotuvę. Gyvenimas be cepelinų ir karštos sriubos jam pasirodė visiškai nemielas", - džiūgavo draugė, sukiodamasi apie naują stiklo keramikos kaitlentę.

Renkasi pagal energijos rūšį

Šiuo metu rinkoje nemažai gamintojų siūlo įvairių modelių viryklių. Jų plokščios, glotnios estetiškai atrodančios stiklo keramikos kaitlentės dailiai susilieja su virtuvės darbo stalu, tačiau pirkėjai neskuba žavėtis šia įranga.

"Virykles žmonės pirmiausia renkasi pagal energijos rūšį. Tie, kurie namie turi dujas, vargu ar pirks elektrinį prietaisą", - sako Gintautas Vaitekonis, UAB "Electrolux" mokymų vadovas. Pagrindiniai elektrinių kaitlenčių pirkėjai - naujų daugiabučių gyventojai, iki kurių namų dar nenutiestas dujų vamzdis.

Atsparus paviršius

Elektrinės stiklo keramikos kaitlentės gaminamos iš karščiui ir smūgiams itin atsparaus stiklo. Jų paviršius šyla tik tose vietose, kuriose įrengti kaitinimo elementai. Kitur paviršius būna vėsus.

"Stiklas atsparus ne tik smūgiams (nieko neatsitiks net iš 40 centimetrų aukščio numetus 1,8 kilogramo puodą), bet ir staigiems temperatūros pokyčiams. Šalia kaitinimo elementų, kurie paviršių gali įšildyti iki 600 laipsnių, užtiškus gerokai šaltesniam skysčiui stiklas nedūžta, neskyla ir netrupa", - aiškina Vaitekonis.

Paviršių sugraužia cukrus

Stiklo keramikos kaitlentės, kaip daugelis daiktų, turi ne tik pranašumų, bet ir trūkumų. Jų paviršių braižo aštrūs daiktai, todėl nukritęs peilis ar metalinis mėsos muštukas gali išdaužti stiklo gabalėlį arba net suskaldyti visą paviršių.

"Stiklo keramikos kaitlentės taip pat jautrios degintam cukrui, kitiems karštiems ir saldiems maisto produktams. Cukrus tirpdo ir graužia kaitlentės paviršių lyg karštas vanduo ledą, - perspėja Rimvydas Navickas, UAB "Sateka" Buitinės technikos skyriaus vadovas. - Jei ant įkaitusios viryklės užtyška tirpdomo cukraus ar verdamos uogienės, paviršių reikia nedelsiant nuvalyti".

Stiklo keramikos kaitlentės "nedraugauja" ir su emaliuotais puodais. Esant didelei temperatūrai emalis lydosi ir prilimpa prie paviršiaus.

Kuo geriau - tuo brangiau

Stiklo keramikos kaitlentės vidutinė kaina - 2500 litų. "Šios buitinės technikos vertė priklauso nuo to, kaip ji valdoma. Naujesnių ir brangesnių modelių valdymas yra sensorinis. Pigesnės viryklės įjungiamos ir galingumas didinamas mechaniškai sukinėjant rankenėles. Jos gali būti sumontuotos ant pačios kaitlentės arba priekyje virš orkaitės", - pasakoja Vaitekonis.

Sensorinis valdymas estetiškesnis, viryklę sunkiau įjungti vaikams, be to, paprasčiau nuvalyti nešvarumus - visas paviršius yra lygus. Tačiau ši technika 20-30 proc. brangesnė. Daugiau reikia mokėti ir už kaitlentės išplėstomis kaitvietėmis, kurių elementų plotas didinamas į vieną pusę iki ovalo formos arba skersmuo - ratais.

Viryklės kainą taip pat kelia papildomos funkcijos ir efektyvesni šildymo elementai. Brangesni prietaisai, kuriuose sumontuota naujos kartos įranga. Pavyzdžiui, "Higt Light" elementai įšildo kaitvietę iki darbinės temperatūros per 5-7 sekundes. Pasak pardavėjų, populiariausios yra sensorinio valdymo viryklės stiklo keramikos paviršiumi ir dviem išplečiamomis kaitvietėmis.

Indukcinės kaitlentės

Norintiesiems savo virtuvę įrengti pagal naujausią buitinės technikos madą siūloma pasidairyti parduotuvėse indukcinių kaitlenčių. "Nors jos neturi kaitinimo elementų, maistą galima paruošti greičiau nei ant dujinių ar ant bet kurių elektrinių viryklių, - tvirtina Navickas. - Šiose kaitlentėse vietoj elementų sumontuotos indukcines ritės, kurios sukuria elektromagnetinį lauką. Šiluma susidaro puodo viduje ir pereina į gaminamą maistą. Taip neeikvojama energija stiklui kaitinti, šiluma paskirstoma labai tiksliai, tad suvartojama gerokai mažiau elektros".

Pasak pardavėjų, indukcinių kaitlenčių temperatūrą galima padidinti akimirksniu, todėl jos yra taupesnės ir efektyvesnės. Kadangi šildomas tik puodas, o ne kaitlentės paviršius, iš indo išbėgęs maistas neprisvyla, kaip nutinka naudojantis stiklo keramikos viryklėmis. Be to, nuo puodo įkaitęs paviršius baigus gaminti valgį labai greitai atvėsta.

Tinka ne visi indai

Žmonėms, ketinantiems pirkti indukcines kaitlentes, reikėtų žinoti, kad joms tinka tik tokie indai, kurių dugnas įsimagnetina. Stikliniuose, aliuminiuose puoduose maisto pagaminti nepavyks. "Paprastai galima naudotis visais pigiais metaliniais ir kai kuriais brangiais puodais. Dažniausiai ant indo etiketės būna nurodyta, ar jis tinka indukcinei kaitlentei, ar ne. Tačiau žmonės ne visada prisimena tuos užrašus patikrinti. Viena klientė įsigijo puodų už 8000 litų, bet nieko negali juose išvirti", - įspėja Vaitekonis.

Specialiai indukcinėms kaitlentėms, kurios kainuoja nuo 3300 litų, skirti indai gaminami iš feromagnetinio nerūdijančio plieno, ketaus, padengto teflonu. Jų dugnas irgi feromagnetinis. Tokie puodai ir keptuvės pažymėti specialiu indukcinės ritės ženklu, tačiau tinka ir kitoms viryklėms. Tie, kurie namie turi ir aliuminių, ir stiklinių, ir metalinių indų, gali rinktis kombinuotą kaitlentę - dviem indukcinėmis ir dviem paprastais elementais šildomomis kaitvietėmis.

Valyti švelniais valikliais

Indukcinę kaitlentę paprasčiau prižiūrėti nei stiklo keramikos viryklę, nes maistas ant jos neprisvyla. Bet kokiu atveju tiek indukcinę, tiek stiklo keramikos kaitlentę patariama valyti švelniomis priemonėmis, negremžti paviršiaus aštriais daiktais. Jį tausojant indus reikėtų perkelti, o ne stumdyti. Nors stiklo keramikos paviršius gana atsparus, nuo didelio svorio jis gali įskilti. Todėl neverta ant kaitlentes sėstis ar krauti labai sunkių daiktų.