Prancūzų rašytojas Alfredas Bougeard'as sakė: „Reikia būti visai nieko vertam, kad neturėtum priešų". Nieko keisto, kad kavą, stimuliuojamąjį, psichoaktyvųjj gėrimą nuo seno lydi įtarimai. Daugiau nei 300 metų, nuo pat jo jsiskverbimo į Europą, gausios mokslo publikacijos kofeiną siejo su įvairiais sveikatos sutrikimais. Esą jis didina širdies smūgio riziką, tukina, gali pakenkti chromosomoms, skatina kai kurių auglių susidarymą. Dabar požiūris keičiasi iš esmės. Kava keliama ant sveikatos pjedestalo. Nauji duomenys tarsi indulgencija kofeinui skelbiami ir viename pastarųjų savaitraščio „New Scientist" numerių.

Kofeinas - alkaloidas; balta, bekvapė, karti, vandenyje lengvai tirpstanti medžiaga. Dabar reikėtų pridurti - turinti sveikatai naudingų savybių. Spėjama, kad anksčiau tiriant kavos poveikį padaryta metodologinių klaidų. Paprastai kavos mėgėjai yra ir dūmo vergai, todėl daugelis rūkymo sukeltų bėdų buvo klaidingai priskiriamos kofeinui.

Pasirodo, kava - antioksidantų šaltinis. Joje gausu fenolio rūgšties, kuri gali užkirsti kelią aterosklerozei, jei tik ji nėra įsisenėjusi. Viena konferencijos „Kava ir antioksidantai" pranešėja tvirtino, kad puodelyje kavos fenolio rūgšties yra tiek, kiek jos turi 200 gramų baklažanų ar kilogramas obuolių. Pranašumas - kavos fenolio rūgštį organizmas labai lengvai pasisavina, ji palyginti greitai nukeliauja į kraujo plazmą.

Fenolio rūgštis, antioksidantas, padeda susidoroti su laisvaisiais radikalais, atsirandančiais ląstelėse vykstant metaboliniams procesams.

Naujausi tyrimai patvirtina, kad kava teigiamai veikia kepenis. Dvi iš daugybės kavoje esančių medžiagų, kaveolis ir kafestolis, apsaugo kepenų ląsteles hepatocitus nuo neigiamo poveikio, taigi mažina kepenų cirozės ir vėžio riziką.

Kofeinas pravartus ir sergantiesiems astma. Prieš keletą metų viename moksliniame žurnale skelbta, kad kava mažina galimybes susirgti Parkinsono liga. Kava skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir žarnyno peristaltiką, todėl sergantiesiems gastritu ar dvylikapirštės žarnos ligomis ji nerekomenduojama, ypač tuščiu skrandžiu.

Kava stimuliuoja, todėl dažnėja pulsas, kyla spaudimas, greitėja kraujo apykaita. Sveikam žmogui toks poveikis teigiamas. Visai priešingai tiems, kurie yra įsitaisę aritmiją, tachikardiją, kitų širdies ritmo sutrikimų.

Toksinė kava tampa, jei ja piktnaudžiaujama. Kiek kavos išgerti per dieną, kad justum tik teigiamą poveikį? Dėl šito iki šiol diskutuojama. Manoma, kad 2 ar 3 puodeliai -nieko blogo. Tačiau yra ir visiškai priešinga nuomonė, esą žmogus puikiausiai gali išsiversti be šio gėrimo. Yra daugybė atsisakiusiųjų kavos ir taip pataisiusiųjų sveikatą.

Kai kurie kavos mėgėjai teigia, kad šis gėrimas didina seksualinį geismą, panašiai kaip viagra. Mokslininkai nesutinka. „Tik jau nereikia perdėti, - sako jie. - Tiesa, puodelis rytmetinės kavos nuotaiką pakelti gali. Kofeinas veikia centrinę nervų sistemą ir tą smegenų dalį, kuri kontroliuoja nuotaiką".