"Vaikai mano, kad tai normalus gyvenimas. Jų asmenybių vystymasis yra sutrikęs", - teigė vienas įtakingiausių šalies psichologų Harithas Hassanas.

Karo Irake kaina dažnai matuojama žūtimis ir sužeistaisiais, tačiau kasdieniai išpuoliai ir sprogdinimai labai paveikė ateities kartos psichiką, teigė psichologas.

Tėvai retai veda vaikus į žaidimo aikšteles, nes kiekvieną kartą išėjus į gatvę kylą pavojus jų saugumui. Šalyje užsidarė pasilinksminimo centrai ir kino teatrai, liko labai mažai saugių vietų, kur galima būtų sportuoti.

Netekę normalios vaikystės, vaikai kiekvieną dieną televizijos ekranuose ar kaimynystėje mato ginklus ir sprogdinimus.

Kuomet Najimas Mekkis ir jo draugai vaizduoja JAV pajėgų ir sukilėlių kovas, jų žaidimui jau reikia daugiau nei plastikinių ginklų. Vienas iš jų krenta ant žemės, uždega fejerverką, vaizduojantį sprogimą, o kiti šaukiasi pagalbos.

"Mes per televiziją matome Irako bei JAV kariuomenių ginklus. Mes bandome susirėmimus imituoti namuose, tačiau ne lauke, kadangi gatvėse pilna bombų", - teigė trylikametis N.Mekkis. "Kuomet prasidėjo sprogdinimai, mes labai bijodavome. Tačiau dabar mes prie jų pripratome, nes matome juos visur, - pridūrė berniukas.

Valdant Saddamui Husseinui mokyklose daugiausia dėmesio buvo skiriama lyderio garbinimui ir vaikų švietimui apie "Baath" partiją bei jos "pergales" prieš Irako priešus.

Po jo nuvertimo buvo tikėtasi reformuoti konservatyvią švietimo sistemą bei atverti vaikų protus. Tačiau Irako vaikai tik kelis mėnesius galėjo pasimėgauti trapia taika.

Dabar mokytojai, tokie kaip Lamia al-A'anee, stengiasi nukreipti mokinių dėmesį nuo smurto. Ji daug laiko skiria su vaikais dainuodama nuotaikingas daineles. Tačiau kai tik ateina laikas piešimo pamokėlėms, jos darželinukai paišo tankus ir naikintuvus.

"Kai kurie vaikai matė susišaudymus, kiti matė žmonių lavonus gatvėse, o kai kurių vaikų namai buvo susprogdinti, kuomet namuose buvo jų mamos, - teigė mokytoja. - Grupėje yra vaikų, kurie žaidžia vieni, jie per daug bijo su kuo nors susidraugauti".

Kada 2003 metais į Iraką atvyko JAV pajėgos, kai kurie vaikai sutiko juos su gėlėmis. O dabar eiti šalia amerikiečių kareivių yra per daug pavojinga.

Praeitais metais, kuomet per nutekamųjų vandenų valymo stoties atidarymo ceremoniją amerikiečių kariai dalino saldainius, sprogus bomboms žuvo 35 vaikai. Praeitų metų liepą Bagdade žuvo daugiau nei 20 vaikų, kai sukilėliai įvykdė išpuolį prieš JAV pajėgas, vėl dalinančias saldainius vaikams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją