Deja, taip jau yra, kad nėštumo ir vaiko gimimo metu atsiranda nedidelių sveikatos problemų (nugaros skausmai, vidurių užkietėjimas, išsiplėtusios venos) arba pasireiškia kurį laiką aprimusios ligos. Kone pusė pagimdžiusiųjų susiduria bent su viena sveikatos problema kelias savaites po gimdymo.

Svarbiausias dalykas, kurį dera atminti – tai, kad pogimdyminis periodas yra laikas, per kurį būtina savimi pasirūpinti.

Neišvengiamas iššūkis, kuris laukia visų naujai iškeptų motinų – kova su nuovargiu. Tereikia septynių – aštuonių trūkstamo miego valandų per savaitę, kad pasirodytų miego trūkumo ženklai. O nuovargis – viena pagrindinių depresijos priežasčių. Pateikiame keletą patarimų, kaip užkirsti kelią nuovargiui.

Pradėkite planuoti dar prieš vaiko gimimą. Kas padės su namų ruošos darbais? Kas pasirūpins vyresniais vaikais? Su kuo galėsite palikti vaiką, kad išeitumėte iš namų trumpam atsipalaiduoti? Paprašykite draugų dovanos vaiko gimimo proga – padėti prižiūrėti vaiką ar atlikti namų ruošos darbus. Galbūt kažkas galės apsipirkti, gaminti maistą ar plauti indus.

Miegokite, kai tik galite (idealiu atveju pirmas kelias savaites turėtumėte nusnausti du kartus per dieną). Jei kūdikis miega, meskite viską ir prigulkite pati. Nėra nieko svarbiau už jūsų poilsį.

Svarbu atsipalaiduoti: išeikite iš namų, nuveikite ką nors malonaus kasdien, skirkite tam bent 45 minutes.

Ką moteris gali padaryti nėštumo metu, kad užsitikrintų kuo lengvesnį pogimdyminį periodą?

Planuoti, planuoti, planuoti. Daug moterų galvoja, kad gimus vaikui viskas susitvarkys savaime. Deja, daug nėščiųjų mokyklėlių neperspėja būsimųjų motinų, koks sudėtingas periodas jų laukia.

Per kiek laiko moters kūnas atgauna prieš gimdymą buvusią formą?

Pirmosios šešios savaitės – laikas sveikimui, pusiausvyros atgavimui ir atsigavimui. Lytiniams organams reikia nuo šešių savaičių iki dviejų mėnesių, kad atgautų savo dydį bei funkcijas. Nėštumo hormonas, kuris padidina jungiamųjų audinių (raiščių, raumenų) dydį ir elastingumą, lieka motinos kūne iki penkių mėnesių. Todėl jos sąnariai tokie jautrūs (pusei pagimdžiusiųjų skauda nugarą) ir didelio aktyvumo reikalaujantys veiksmai papildomai apkrauna dubenį bei pilvo organus.

Prolaktino - hormono, gaminančio pieną maitinančių moterų organizme, poveikis toks pat. Todėl itin svarbu apriboti veiksmus, galinčius apkrauti pilvo organus, pasivaikščiojimus ar plaukimą du mėnesius (Cezario pjūvio atveju – dešimt savaičių). Aštuntą savaitę po gimdymo galite mankštintis po penkiolika minučių, o pradėti žaisti tenisą, važinėti dviračiu ar lankyti lengvą aerobiką galite praėjus keturiems – penkiems mėnesiams.

Kalbant apie svorį, vėlgi labai svarbu tai, koks jis buvo prieš pastojant. Maždaug trečdalis motinų, kurios buvo liesos prieš nėštumą ir priaugo apie 10-13 kg, atgaus normalų svorį po trijų mėnesių. Vyresnės mamos, trijų ar keturių vaikų motinos ar apkūnios moterys didžiąją nereikalingo svorio dalį numes tarp trečiojo ir šeštojo mėnesio po gimdymo. Nutukusios moterys svorį numes po šešių – devynių mėnesių. Joms labiausiai padės ilgas kūdikio maitinimo laikotarpis – daugiau nei penki mėnesiai.

Kai kurioms moterims mažos sveikatos problemos, kaip išsiplėtusios venos, odos pigmentacija nepraeina mėnesiais – tokiu atveju reikia kreiptis į medikus, nes paprastai pagelbėti įmanoma. Kurį laiką seksas nebus malonus, ypač jei turėjote daug siūlių (įsitikinkite, kad tikrai išimtos visos siūlės). Kantrybė - svarbiausia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)