Kai trūksta miego, pilietis būna irzlus, pavargęs, neatsparus stresui, jam sunku susikaupti. Turėtume miegoti 7-8 valandas per parą - tada jausimės žvalūs ir pailsėję. Tačiau jei rytą gelia visą kūną, sukandę dantis masažuojame nutirpusią ranką ir bandydami maskuoti pajuodusius paakius prisimename, kad negalėdami užmigti avis skaičiavome iki tūkstančio, laikas keisti lovą arba čiužinį.

Lovos karkasas

Dažniausiai lovą pradedame rinktis nuo karkaso, nors jis mažiausiai turi įtakos geram miegui. Lovos karkasai gaminami iš medžio masyvo, medžių drožlių plokščių, kaldinto ar lieto metalo.

"Medžio masyvo lovos yra brangios, dėl to nelabai populiarios. Vidutinė jų kaina svyruoja nuo 800 iki 1500 litų. Tačiau jei klientas norės labai puošnios lovos su daug sudėtingų raižinių arba iš brangios medienos, teks mokėti dvigubai ar net trigubai brangiau", -pasakoja Daiva Skrupskelienė, UAB "Klaipėdos baldų prekyba" vadybininkė.

Medinės lovos gaminamos iš ąžuolo, uosio, pušies, eglės. -Mediena beicuojama, lakuojama, alyvuojama arba dažoma, todėl lovų būna įvairiausių spalvų ir atspalvių. Ąžuolinės ir uosinės lovos brangesnės, nes mediena yra kieta, atspari mechaniniams pažeidimams. Minkštos medienos (pušies, eglės) lovos dėvisi bei susibraižo greičiau.

Medis ir metalas

Pasak Skrupskelienės, populiariausios lovos - gaminamos iš medžio drožlių plokščių, o paskui dengiamos lamihatu arba plėvele.

"Laminuotas lovos karkasas yra dvigubai brangesnis (vidutinė kaina apie 600-1200 litų), nei apklijuotas plėvele. Plėvelė greičiau susibraižo, atsilupa, nusitrina. Tiesa, dėl apsitrynimo nelabai verta jaudintis. Juk nuolat nezuliname lovos kojūgalio ar galvūgalio, kaip, pavyzdžiui, rašomojo stalo", - sako Skrupskelienė.

Į madą grįžta metalinės lovos. Kaltą lovą teks užsisakyti pas kalvį, reta baldų parduotuvė jomis prekiauja. Daugelį pirkėjų atbaido didelė kaina. Gamykloje gamintos metalinės lovos yra pigesnės (600-3000 litų), tačiau ne visada jų kokybė atitinka pirkėjo lūkesčius.

"Metalinės lovos detalės suveržiamos ir sujungiamos varžtais. Ties sandūromis dedamos guminės tarpinės, kad metalas nesitrintų į metalą. Pigesnių produktų tarpinės ne tokios kokybiškos ir taip ilgai nelaiko, todėl ilgainiui lova gali imti girgždėti", - perspėja Skrupskelienė.

Juostelės čiužiniui

Dažniausiai lovos dugnas - klijuotos faneros arba medžio masyvo juostelės, ant kurių tiesiamas čiužinys - parduodamos atskirai. Lateksiniai, spyruokliniai čiužiniai žmogui atsigulus įdumba nevienodai, todėl jiems reikia skirtingo tankumo juostelių. Nusipirkęs lovą ir čiužinį žmogus gali greičiau apsispręsti, kokio lovos dugno jam reikia. Specialistai sako, kad čiužinį geriausia dėti ant lanksčių juostelių.

"Lanksčios juostelės leidžia čiužiniui įdubti, jis geriau prisitaiko prie gulinčiojo kūno formos. Pigesnės medinės lentelės yra tvirtos, nepaslankios. Ant jų geriau kloti standžių spyruoklių čiužinius", - pasakoja Skrupskelienė.

Čiužinį galima dėti ir ant medžio drožlių plokštės, tačiau toks dugnas nėra populiarus. Ant plokštės padėtas čiužinys blogai vėdinasi, gali pradėti pelyti.

Kainų skirtumai

Renkantis lovą daugelį pirkėjų glumina dideli kainų skirtumai.

"Pirmiausia kainą lemia dizainas. Kuo įmantriau atrodo lova, tuo ji brangesnė. Gamintojai, norėdami sudominti pirkėją, naudoja skirtingas medžiagas. Iš medžio drožlių pagamintos lovos karkaso galvūgalis gali būti metalinis, pintas arba aptrauktas oda, o už grožį tenka mokėti", - šypsosi Skrupskelienė.

Lovos kainą didina papildomi elementai: patalynės dėžė, po lova sustumiami stalčiai, lankstomas galvūgalis su įmon-tuotu apšvietimu, čiužinio pakėlimo mechanizmas. Net dvigulės lovos čiužinį lengvai pakelsite viena ranka, jei kėlimo mechanizmas bus su dujiniais amortizatoriais. Jėgos reikia, kai čiužinį kilnoja paprastos spyruoklės, tačiau jos kainuoja gerokai pigiau.

Kaip išsirinkti čiužinį

Jei lovos karkasą renkamės pagal grožį, tai čiužinį - pagal patogumą, nes nuo jo priklauso, ar gerai išsimiegosite. Atėję į parduotuvę nesikuklinkite ir kaip reikiant pasivartykite ant nusižiūrėto čiužinio. Patikrinkite, ar tinka jo kietumas - atsigulkite ant lovos su pagalve, po juosmeniu pasikiškite delną ir atsipalaiduokite.

Pabandykite ištraukti ranką: jei ištraukti sunku, vadinasi, čiužinys per minkštas; jei ranka išsitraukia labai lengvai - per kietas. Paprastai pirkėjai rinkdamies čiužinį daro didelę klaidą - gulasi ant nugaros ir bando nustatyti, ar čiužinys tinka. Retas iš mūsų taip miega naktį. Paprastai gulime ant šono ar pilvo, susirietę, prispaudę kelius prie krūtinės. Panašias pozas ir reikėtų išbandyti ant čiužinių. Čiužinys turi prisitaikyti prie kūno formos be jokių pastangų, nevaržyti judesių ir būti gera atrama nugarai gulint bet kokia poza.

Specialistai pataria rinktis kuo didesnį čiužinį, nes žmogus per naktį daug kartų keičia padėtį, todėl turi būti pakankamai vietos jam laisvai judėti. Geriausia, jei čiužinys bus 20 ar net 30 centimetrų ilgesnis už jūsų kūną.

Čiužinys turi būti nei per kietas, nei per minkštas. Be to, svarbu, iš ko jis pagamintas: latekso, poliuretano, su spyruoklėmis ar kombinuotas. Dainius Svilainis, Lietuvos ir Švedijos UAB "Gemega" direktorius, antsvorio turintiems žmonėms pataria gulėti ant kietesnio čiužinio. Tie, kas sveria vidutiniškai ar mažai, be to, vaikai ir vyresniojo amžiaus žmonės, turėtų rinktis minkštesnį čiužinį. Labai kietas čiužinys, užuot mus ištiesinęs ir atpalaidavęs, verčia stuburą lenktis. Labai minkštas čiužinys -nepakankama atrama nugarai, ji gali linkti, suspaudžiami raumenys bei raiščiai. Tai gali sukelti stuburo raiščių patempimą.

Antialerginiai

Šiuo metu parduotuvėse itin didelis čiužinių asortimentas: spyruokliniai, lateksiniai, vatos, oro, vandens, viskozės elastiniai. Pasak specialistų, visi šie čiužiniai yra geri, tik svarbu, kad jie būtų patogūs. Norint išvengti sveikatos sutrikimų siūloma rinktis ortopedinius čiužinius. Jie puikiai prisitaiko prie kūno, suteikia atramą nugarai. Geriausiai šias savybes atitinka spyruokliniai ortopediniai, viskozės elastiniai ir lateksiniai čiužiniai. Pastarieji ypač tinka alergiškiems žmonėms, nes juose nesiveisia erkučių, grybelių. Be to, gerai vėdinasi, negirgžda ir šalia miegantis žmogus nejunta besivartančioje judesių.

Visas geras ir blogas čiužinio savybes atskleisite maždaug per 6 naktis, todėl derėtų iš anksto pasiteirauti, ar galima prekę grąžinti.

Lateksinių čiužinių būna įvairių. Vienuose čiužiniuose natūralus lateksas, gaunamas iš kaučiukmedžio syvų, sudaro apie 85 proc., likusi dalis - sintetinis lateksas. Kituose atvirkščiai - sintetinio latekso gerokai daugiau. Natūralaus latekso čiužiniai brangesni, tačiau jie ypač patogūs, ergonomiški. Dėl lateksinio čiužinio elastingumo žmogaus stuburas miegant išlieka tiesus, o kūnas ties pečiais, dubeniu ir keliais nepatiria per didelio krūvio. Taip yra todėl, kad visas čiužinys suskirstytas į kelias zonas. Ten, kur koncentruojasi sunkesnė kūno masė, čiužinys yra kietesnis, kur lengvesnė -minkštesnis. Lateksiniuose čiužiniuose gali būti iki 7 minkštų ir kietų zonų. Perkant spyruoklinį čiužinį geriausia rinktis tokį, kurio spyruoklės įkištos į maišelius. Toks čiužinys yra gerokai „tylesnis“.

Kai kurie gamintojai siūlo čiužinius su dvipusiu užvalkalu. Viena pusė, daigstyta su medvilne, skirta žiemai, kita, su kokoso pluoštu, puikiai tinka miegoti vasarą. Per kokoso pluoštą laisvai skverbiasi oras ir čiužinys savaime vėdinasi, jame nesikaupia drėgmė.