Trečiasis „Visos ligos nuo..." variantas apima ne mažiau. Kas verčia odą pilkėti, geltonuoti, juoduoti ir net žaliuoti, „puoštis" spuogais, inkštirais, furunkulais, plaukus slinkti, klausą silpti, vidurius kietėti, kepenis burkti, sąnarius traškėti ir kremzlėti, raumenis skaudėti, plaučius gleivėtis, imuninę sistemą silpti, burną skleisti nemalonų kvapą, rankas ir kojas tirpti?.. Nuodai, kurių kasdien prisivalgome ir prisikvėpuojame.

Tai šlakai ir toksinai, mūsų organizmo įnamiai, kuriuos kartais lengvabūdiškai, o kartais visai nenorėdami įsileidžiame svečio teisėmis. Bet greitai jų prisikaupia tiek, kad ima šeimininkauti ir valdyti pagal savo taisykles. Tada nėra kito būdo, kaip tik čiupti šluotą ir energingai ja pamojuoti. Tik iš kur tokią "šluotą" imti?

Želmenų augintoja ir jų sulčių spaudėja Janina Davidonienė pasakytų, kad geriausias valymosi būdas - žalioji gamtos jėga, susikaupusi želmenyse. Sveikuolė Ksavera Vaištarienė papasakotų savo organizmo valymo istoriją, kurios moralas: pasninkas - sidabras, badas - auksas. Gydytoja Vanda Kramarauskienė pasiūlytų gyvąją vaistinėlę - dėles. Jogai turi savas mitybos ir kvėpavimo sistemas, padedančias palaikyti visokeriopą kūno švarą...

Didysis nuodų sąrašas

Šlakai ir toksinai - civilizacijos produktas. Pasaulyje vis didėja žmonių skaičius, o su tuo susijęs neregėtas kenksmingų medžiagų kiekis, susikaupiantis aprūpinant minių minias. Kažkas suskaičiavo, kad mūsų aplinkoje tyko per 70 tūkst. įvairiausių chemikalų. Ir niekur nepabėgsi! Viena vertus, tai gėris - dėl jų gyvenimas patogesnis, malonesnis. Bet lazda turi du galus, o antrasis kerta itin skaudžiai. Chemikalai palieka mumyse nuodingus pėdsakus. Rašytojas Bernardas Shaw sakė, esą sunkiausia įtikinti žmones, kad blogis yra blogis. Koks blogis yra šlakai ir toksinai, pastebime jau visiškai suriesti į ragą. Juk jų prisikaupia visur - ne tik žarnyne, ne tik virškinamajame trakte, bet ir kraujyje, raumenyse, sąnariuose, kone visuose audiniuose. Jie įsitaiso ir vadinamuosiuose keliuose tarp kraujo ir organizmo ląstelių. Apkrauna, apsunkina ir gerokai apkartina gyvenimą.

Kas gi tie šlakai? O, sąrašas netrumpas... Šlapalas, šlapimo rūgštis, amoniakas, anglies dioksidas, nebegyvi raudonieji kraujo kūneliai, pieno rūgštis, ketono rūgštis, fenolis, be to, šių medžiagų pirmtakai - tarpiniai produktai ir t.t. Šlakai virsta toksinais (nuodais), nes organizmas nebeįstengia jų visų pašalinti. O kaip įstengs, jeigu jie užkemša, suklijuoja visus šalinimo takus? Kai kurie šlakai yra gryni nuodai.

Nereikalingos sankaupos

Taigi: „Visos ligos turi vienintelę svarbią priežastį: organizmo (organizmo skysčių) užterštumą“. Gerokai uzsiteršiame darbuodamiesi peiliu ir šakute: per didelis baltymų (mėsos, kiaušinių, sūrio) kiekis kliudo ląsteles aprūpinti deguonimi ir mineralinėmis medžiagomis. Kavos, svaigalų ir saldumynų perteklius organizme virsta krūva nereikalingų sankaupų, kurias be papildomos pagalbos pašalinti sunkoka. Tada ruoškimės tokiai velniavai kaip podagra, reumatizmas, kraujagyslių kalkėjimas, neatsparumas infekcijoms, bronchitas, depresija, furunkulai. Sutirštėjęs (užterštas) kraujas sutrikdo kraujotaką ir gresia infarktu ar insultu.

Su organizmo valymo įrenginiais supažindina kinų sentencija: "Ko negali pašalinti inkstai ir šlapimo pūslė, tą turi padaryti žarnynas; ko negali pašalinti žarnynas, tą turi padaryti plaučiai; ko negali pašalinti plaučiai, tą turi padaryti oda, o ko nebegali pašalinti oda, tas veda į mirtį". Bet jau užteks bauginti. Organizmui galima padėti. Yra įvairių organizmo valymo priemonių, stimuliuojančių šalinimo organų veiklą: vaistažolės, maisto produktai, masažai, žarnyno valymo priemonės, gydymas prakaitavimu. Staiga išsivalyti neįmanoma: kad šlakai ir nuodai pasišalintų, reikia mažiausiai poros savaičių.

Pasirūpinkite žarnynu

Žarnynui valytis padėsite kviečių sėlenomis. 3-5 jų šaukštus per dieną suvalgykite su jogurtu, sriuba ar kitu maistu. Kiekvienam šaukštui sėlenų - mažiausiai stiklinė skysčių. Į javainius, sriubas ar daržoves galima įsiberti 2-3 šaukštus linų sėmenų. Vartojant jas irgi reikėtų gerti daugiau skysčių.

Šlakų bei nuodingų medžiagų šalinimą per žarnyną ir inkstus skatina žąsinės sidabražolės arbata - jos kasdien reikėtų išgerti po 2-3 puodelius. 3 arbatinius šaukštelius šių vaistažolių užpilti 1/4 litro verdančio vandens, 10 minučių palaukti, kad pritrauktų, ir nukošti.

Žarnyną išvalys 1-2 savaites kasdien statomos klizmos (po 1-3).

Padėkite kepenims

Kepenis valo ir tulžį išsiskirti skatina (tai svarbu šalinant riebalus) ananasai, obuoliai, žemuogės, juodieji serbentai, morkos, vyšnios, salierai, šparagai, vynuogės ir ypač slyvos. Kepenų, tulžies pūslės ir inkstų veiklą stimuliuoja jauni, balandžio - gegužės mėnesiais nuskinti kiaulpienių lapai (tik nevalia padauginti) arba kasdien mažais gurkšneliais išgeriamas puodelis kiaulpienių arbatos. 2 arbatinius šaukštelius kiaulpienių ir jų šaknų, surinktų ir išdžiovintų anksti pavasarį, užpilkite 1/4 litro šalto vandens, minutę pavirinkite ir 10 minučių palaukite, kad pritrauktų.

Jei jūsų virškinimo sistema - ne iš jautriųjų, tiks gydytis alyvuogių aliejumi. Jis (tinka tik šaltai spaustas, extra vergine) skatina ir tulžies išsiskyrimą bei virškinimą. Dvi savaites kas rytą nieko nevalgę išgerkite 1-2 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus, į jį įpylę citrinos sulčių. Tulžies išsiskyrimą skatina ir nuo akmenų susidarymo saugo juodųjų ridikų sultys. Gydytis jomis pradėkite nuo 100 mililitrų - išgerkite tokį kiekį nieko nevalgę. Po kelių dienų dozę pamažu didinkite iki 4 kartų kasdien po 100 mililitrų. Paskui palaipsniui grįžkite prie 100 mililitrų per dieną.

Pagalba inkstams ir plaučiams

Inkstus valančios priemonės varo šlapimą, t.y. veikia diuretiškai. Kai šalinama daugiau balastinių medžiagų, šlapimas būna tamsesnis, aštresnio kvapo. Ypač varo šlapimą gūžinių baltųjų kopūstų sultys, pankolio vaisių arbata (jos galima įsigyti vaistinėse). Švelnus ir mielas diuretikas - beržo lapai. Šlapimą ir prakaitą puikiai varo liepžiedžių, dilgėlių lapų arbata.

Vasarą verta pasiskinti ir išsidžiovinti juodųjų serbentų lapų. Jų arbata varo šlapimą ir tirpdo dygius inkstų kristalus, švelnina reumato bei podagros keliamus skausmus.

2 arbatinius šaukštelius lapų užpilkite 1/4 litro šalto vandens, pamažu užvirkite ir išsyk nukoškite. Gerkite kasdien 3 kartus po puodelį. (Beje, juodųjų serbentų uogos vadinamos podagros uogomis, jas itin vertina vokiečiai.)

Plaučius valo bėgimas ristele, spartus važiavimas dviračiu, tenisas, plaukimas - visa tai skatina išsilaisvinti plaučiuose susikaupusias gleives. Neblogas valymas - keliskart per dieną energingai, iki uždusimo pakvėpuoti. Tai praturtins kraują deguonimi, netgi pakels nuotaiką. Puikus kvėpavimo pratimas - dainavimas. Kuo daugiau iš plaučių iškvepiama sunaudoto oro, tuo daugiau išvejama šlakų. Teisingai ir efektyviai iškvėpti moko joga.

Iš vaistažolių plaučiams valyti siūloma eukaliptas, gyslotis, šalpusnis, čiobrelis, pušis.

3 arbatinius šaukštelius eukalipto lapų užpilkite 1/4 litro verdančio vandens, 15 minučių laukite, kad pritrauktų. Nukošę gerkite kasdien 3 kartus po puodelį. Čiobrelių arbata ir inhaliacijos atlaisvina gleives ir dezinfekuoja.

Oda - „didelis“ kūno organas, todėl jį išvalę smarkiai pagerinsite savijautą. Prakaitavimą, vadinasi, ir nuodingų medžiagų šalinimą per odą skatina bet kokia sporto rūšis ir judėjimas. Garsi viduramžių gydytoja Šv. Hildegarda Bingenietė yra nurodžiusi: "Kas turi riebalų sluoksnį, tam naudinga gerai išprakaituoti, nes tuo metu apribojami ir sumažinami nereikalingi organizmo syvai". Įvairiose šalyse nuodingų atliekų iš organizmo valymo priemone, stiprinančia gynybines jėgas, laikoma pirtis.

Veikiant karštam orui kraujagyslės išsiplečia, poros plačiai atsiveria ir išsiskiria prakaitas. Pirtis, ypač sauna, ne tik skatina prakaitavimą, bet ir treniruoja kraujagyslių raumenis! Be to, iš kvėpavimo takų išskiria daug gleivių. Minėtoji Hildegarda Bingenietė tvirtino, kad "maudynės karštuose šaltiniuose teikia žmonėms sveikatą, nes vandens šiluma sunaikina juose esančius bloguosius syvus". Labai gerai pakaitinis (šaltas ir šiltas) dušas: šalina nuodingas medžiagas, aktyvina kraujotaką ir odos funkcijų veiklą, grūdina).

Iš odos šlakus valo pažiūrėti menkutė, bet labai galinga vaistažolė - trispalvė našlaitė. Jos renkamos žydinčios. 2 arbatinius šaukštelius žolės užpilti 1/4 litro verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių. Tokį užpilą gerti porą savaičių 3 kartus per dieną po puodelį.

Penktadienio pasninkas

Taigi valymo priemonės švelnios, nesudėtingos ir visiems prieinamos - drąsiai galite skelbti karą šlakams ir nuodams. Jei įtariate, kad esate labai smarkiai užteršę organizmą, teks griebtis vaistų vaisto - pasninko. Jo metu reikėtų gerti nemažai skysčių. Pasninkas dar vadinamas gydymu gėrimu (geriamos daržovių ir vaisių sultys, arbatos, išrūgos). Išlaisvintus nuodus ir atliekas organizmas pašalins per žarnyną, odą ir inkstus. Mažiau valgant sumažėja krūvis žarnynui. Pasninko metu patariama kas antrą dieną statyti klizmą. Neblogai, jei per savaitę pasninkui skiriama viena diena, pavyzdžiui, penktadienis. Tik svarbu būti nuosekliam.