Gėlynai

Turint didelį kiemą paprastai tam tikrose vietose įrengiami gėlynai. Tačiau tai ne vienintelis būdas papuošti savo kraštovaizdį gėlėmis. Juolab, kad ne visur gėlynus galima įrengti. O juk norisi jaukumo ir terasoje, pavėsinėje, balkone, kitose poilsio zonose. Šioms vietoms skirti specialūs gėlynai – dideli dekoratyviniai vazonai. Beje, juos ir prižiūrėti daug paprasčiau nei stacionarius gėlynus, be to, lengva perkelti į kitą kiemo ar balkono vietą.

Paprastai gėlynai naudojami puošti:

· reprezentaciniams įėjimams bei įvažiavimams į individualius namus bei visuomeninius objektuose;
· vidiniams kiemams, kur pasodinti augalus ne konteineriuose yra problemiška;
· terasoms (individualiuose gyvenamuosiuose namuose bei įstaigose);
· interjerui (holuose ar pakankamai apšviestose ir ventiliuojamose laiptinėse);
· viešosioms erdvėms (aikštėse, alėjose etc.).

Vazonai gaminamos iš akmens masės, ketaus, medinių profiliuotų bei antiseptikais ar dažais padengtų lentų, plastmasės, keramikos, pinamos iš vytelių ar medžio plaušo.

Kompozicijos

Pagal į vazonus sodinamų augalų rūšis kompozicijos skirstomos į vienmetes, daugiametes ir mišrių augalų daugiametes.

Vienmetėms kompozicijoms dažniausiai naudojamos šios gėlės – petunijos, surfinijos, pelargonijos, lakišiai, verbenos ir t. t. Daugiametėms gėlių kompozicijoms naudojami ožekšniai, viržiai, erikos, vaisginos, žiemės, šilokai, čiobreliai, gebenės ir pan. Daugiametėms augalų kompozicijoms pagrindiniam komponavimui pasirenkamos minusinei temperatūrai atsparios augalų rūšys.

Nustatant vazono vietą tam tikroje erdvėje, svarbu įvertinti indo proporcijas, bendrąjį stilių, augalų išsikerojimo apimtį bei pasirinktos augalų kompozicijos žiemojimo galimybes.

Kiekvienai minėtai vazonų medžiagai pritaikomos būdingo stiliaus ir rūšies vienmetės ir/ar daugiametės gėlės. Kompozicijoms naudojamos ne tik gėlės, bet ir dekoratyviniai krūmai ar medeliai. Išraiškingai atrodo baltosios eglės formos „Conica“ (Picea glauca), skirtingų žiedų spalvų serenčių (Tagetes) ir svyrančių bakopų (Bacopa) bei gludų (Coreopsis) derinys. Tai vienas iš netradicinių derinių, kuris akivaizdžiai rodo, jog komponuojant gėlinių kompozicijas augalų rūšių įvairovė gali būti neribojama jų ilgaamžiškumo požiūriu.

Dar vienas gana populiarus derinys – ožekšnių (Euonymus fortunei formos „Emerald Gold“ ar „Emerald Gaiety“) su koloninės formos kukmedžiu (Taxus baccata „Fastigiata“) bei gebenėmis (Hedera). Šiai kompozicijai gyvybingumo suteiktų našlaičių (Viola), pilkučių (Helichryson) intarpai. Komplektuojant kiekvieną kompoziciją reikia atsižvelgti į vietos saulėtumą ir vėjuotumą bei sistemingo laistymo ir priežiūros galimybės.

Nereikėtų prisirišti prie stacionarių gėlių kompozicijų, nes kiekvienas sezonas ar mėnuo išsiskiria vis nuostabesniais gėlių žiedais. Vienmetes gėles rekomenduotina keisti kas mėnesį netgi tam, kad išvengtume monotonijos. Toks principas taikytinas kaip vizualinis dirgiklis tam tikroms masinio lankomumo vietoms išskirti.

Kompozicijos gali atspindėti metų laikų kaitą: pavasarį sodinamos svogūninės gėlės (pvz., narcizus), vasarą – surfinijos, verbenos, bakopos, gludai, fuksijos ir t. t., rudeniop – astrai, jurginai, rudbekijos, prie jų derinant žolinius augalus – viksvas, margalapes avižuoles ar eraičinus (žr. iliustracijas).

Žydintys balkonai

Balkonų puošimas gėlėmis – žinių bei sistemingos priežiūros reikalaujanti apželdinimo sritis. Dažniausiai balkonai puošiami augalus susodinant į kabinamuosius lovelius. Tradiciškai į 80 cm ilgio lovelį sodinami 5 ar 6, į 30 cm – 3 ar 4 gėlių kupstai (priklausomai nuo formos ir rūšies).

Gėlių kompozicijos gali būti komplektuojamos iš kompaktinių bei svyruoklinių formų pelargonijų, verbenų, begonijų, fuksijų. Dažną kompoziciją pagyvina bakopos, pilkutės, gludai, lobelijos.

Derinamos ne tik skirtingos gėlių rūšys, bet tos pačios rūšies skirtingos formos: kompaktinės formos rožinė pelargonija „Fireworks Salmon“ puikiai dera prie svyruoklinės gelsvos spalvos „Prince of Orange“ formos. Pilnavidurių margalapių kompaktinių pelargonijų grupė tiks prie svyruoklinės sodriai raudonos spalvos „Dark Blizzzard“. Svyruoklinės stambiažiedės petunijos „Sky Blue“ džiugins akį šalia geltonos spalvos smulkiažiedės „Lemon“. Elegantiškas derinys – svyruoklinė stambiažiedė bordo spalvos verbena „Tukana Scarlena“ ir balta surfinija.

Svyruoklinių ir kompaktinių formų vienmetės gėlės gali būti kabinamos balkone skirtingame aukštyje, kad tarsi dengtų vienos kitas ir sudarytų piramidę. Čia galimos įvairiausios spalvos, tačiau būtina išlaikyti proporcijas: viršuje sodinamos kompaktinės formos, šiek tiek žemiau – kompaktinės formos bei svyruoklinės šachmatine tvarka, na, o pačioje apačioje – svyruoklinės sparčiai išsikerojančios gėlių grupės.

Svarbu atkreipti dėmesį į balkono saulėtumą. Saulėtoje vietoje puikiai augs pelargonijos, serenčiai, gludai. Pelargonijos ypač tinka, nes nebijo perdžiūvimo, jeigu kartais negalėtumėte palaistyti gėlių kasdien.

Pusiau saulėta vieta tinka surfinijoms, pelargonijoms, lobelijoms, fuksijoms, bakopoms, kompaktinėms levandoms. Lobelijas, surfinijas ir petunijas būtina kasdien gausiai laistyti. Šiaurinėje pusėje augs begonijos ir sprigės, tačiau jų žydėjimas nebus toks gausus, kaip kad susodinus daliniame pavėsyje.