Parduotuvės „Miglė“ pardavėja-konsultantė Živilė Narmontienė sako, kad šiemet, kaip ir pernai, populiarūs įvairūs dryžuoti, ryškių spalvų maudymosi kostiumėliai. Sezono naujiena – ryškūs floristiniai motyvai, siuvinėjimai karoliukais, įvairios grandinėlės, kriauklės, vėl populiarėja megzti maudymosi kostiumėliai. Pašnekovė sako, kad rinkoje atsiradus įvairioms paplūdimio skaroms, net ir vyresnio amžiaus moterys vis dažniau renkasi drąsesnius variantus, su kuriais patogu kaitintis saulėje, o skaros tampa ypač patogiomis skraistėmis einant kad ir pasimėgauti gaiviaisiais gėrimais.

Palangos specifika

Tačiau kurortinis stilius – ne tik maudymosi kostiumėliai. Jis dar nelabai pripažįstamas. Tai liudija vaizdai iš lietuvių atostogų sostinės Palangos. Turbūt niekur kitur Lietuvoje neišvysi tokios nenusakomai keistai margos minios: ant aukštakulnių stypčiojančios paauglės ir margas sukneles klasikiniais švarkais apsigaubusios solidžios damos, sportinius kostiumus dėvintys ir į šlepetes įsispyrę jauni vyrai ir elegantiškos, lyg iš iškilmingo vakarėlio ištrūkusios, porelės.

Vilniaus modelių namų dizainerė Renata Maldutienė sako, kad Palanga, deja, tipiškas provincijos kurortas. Juokingai, o kartais ir graudžiai atrodo jaunos vežimėlius stumiančios moterys, bijančios pašėlti su vaikais, nes nusilauš aukštakulnius ar susigadins kruopščiai dailintą, iš serialo nusižiūrėtą šukuoseną.

Tačiau visą atostogaujančių žmonių srautą vienija gana akivaizdi tendencija – ne drabužis savo funkcionalumu tarnauja žmogui, bet atvirkščiai: kaip darbe ar rimtame vakarėlyje jis įspraudžia žmogų į tam tikrus rėmus ir neleidžia visiškai atsipalaiduoti.

Atsainus lengvumas

R. Maldutienė sako, kad reikia skirti paplūdimio madą nuo kurortinės. Paplūdimio mada, skirta dienos laisvalaikiui, paklūsta bendrai vasaros mados tendencijai. Šiemet populiarūs įvairūs etniniai motyvai: nuo čigoniškų ir afrikietiškų iki baltiškųjų. Paplūdimio mada labai funkcionali – jokių aukštakulnių, nepatogių trumpų sijonėlių ar darbinių kostiumėlių. Drabužis turi nekelti asociacijų su darbu, o leisti visavertiškai ilsėtis. Todėl įvairios tunikos, skaros, sodrios spalvos ar batika yra nepakeičiami. Audiniai lengvi, natūralūs, leidžiantys jaustis patogiai. Jie pritaikyti prie oro sąlygų ir atostogų gyvenimo ritmo.

Mada niekada neatsiejama ir nuo higienos, todėl ryškus vakarinis makiažas kaitrioje saulėje demonstruoja būtent paprastų higienos žinių stoką.

Dieną ir kurortinė, ir paplūdimio mada nesiskiria, teigia dizainerė. Tačiau vakaras jau diktuoja kitas taisykles: naktinis klubas, kazino ar vakarienė restorane suteikia progą pademonstruoti ir vakarinę aprangą, ir ultramadingą klubinį stilių.

Nauji pasiūlymai paplūdimiui

Prieš keletą metų tik garsiausių mados namų maudymosi kostiumėlių kolekcijas papildydavo prie jų tinkančios skaros, tunikos, sijonai, o šiandien beveik kiekvienas gamintojas prie maudymosi kostiumėlių siūlo įvairiausių priedų – nuo lengvų rankinių ir papuošalų iki įvairiausių dieninės ir vakarinės aprangos variantų.

Apatinio trikotažo salonų „Pati pati“ direktorė Natalija Sivickaja sako, kad tokie paplūdimio drabužiai nuo kitų skiriasi paprastu kirpimu, leidžiančiu jaustis itin patogiai, lengvais, tokių pat spalvų ir raštų kaip maudymosi kostiumėlis audiniais, taip pat daugiafukcionalumu – didžiulė skara gali būti surišama ir kaip daili trumputė suknelė, ir kaip ilgas sijonas. Paprasta išlankstoma rankinė tampa patogiu paplūdimio kilimėliu, o maudymosi kostiumėlis – jaunatvišku atviros palaidinės ir šortų ansambliu.

Kūno ir sielos poilsis

Dizainerė R. Maldutienė sako, jog atostogos tam ir yra, kad ilsėtųsi ir kūnas, ir siela. O apranga turi padėti, bet netrukdyti poilsiui. Todėl elegantiškas rankines, nepatogius batus ir sijonus būtina palikti spintoje. O pilni lagaminai įvairaus kelioninio balasto, dizainerės manymu, kelia daugiau rūpesčių, nei teikia naudos. Juk daugiau ir puošniau nereiškia skoningiau ir madingiau.