Geriau švelnūs kvepalai

Pastojusi į kvapą reaguojate stipriau. Jei iki nėštumo buvote pametusi galvą dėl kurių nors kvepalų, dabar nuo jų kvapo gali pykinti, įsiskaudėti galvą. Arba priešingai. Taigi parfumeriją rinkitės labai atsargiai, geriau švelnesnę. Galbūt vietoj kvepalų verta įsigyti nedidelės pakuotės tualetinį vandenį, kuriame yra mažiau kvapniųjų medžiagų. Bet nepulkite tuoj pat pirkti. Pasipurkškite ir jei kvapas patiks, jūsų neerzins, parduotuvės duris praverkite kitą dieną ar savaitę.

Manikiūras, pedikiūras nekenkia

Nėštumas įpareigoja pasitempti, nes į būsimą mamą krypsta aplinkinių akys. Paprastos kosmetinės procedūros - manikiūras ir pedikiūras jums nekenkia. Tačiau nutarusi nusipirkti nagų lako, pasidomėkite jo sudėtimi (informaciją rasite ant kiekvieno lako buteliuko). Rinkitės be formaldehido, toluolo ir kitų kenksmingų medžiagų. Laką nuvalykite švelniu valikliu be acetono.

Permanentinis makiažas - tabu

Makiažas turėtų būti saikingas, galima naudoti tik dermatologų patikrintą dekoratyviąją kosmetiką. Jei iki nėštumo tokios neturėjote, nusipirkite skirto jautrioms akims, nealergizuojančio tušo, šešėlių. Ir jokio permanentinio makiažo per nėštumą ir žindant! Kiekvienas dūris yra susijęs su krauju, taigi ir infekcijos, alerginės reakcijos rizika. „Esu mačiusi moterų, kurių oda į permanentinį makiažą reagavo audringai. O nėščiosios oda yra daug jautresnė, tad visko gali atsitikti”, - perspėja terapeutė J.Knašienė.

Plaukams - augaliniai dažai

Per dieną paprastai iškrinta apie 100 plaukų. Per nėštumą dėl hormonų pokyčių pakinta plaukų struktūra, pailgėja augimo ciklas ir jų išslenka daug mažiau. Tad dabar galite puikuotis vešlesniais plaukais. (Pagimdžius tie, kurių gyvybinis ciklas jau turėjo būti pasibaigęs, pradeda kristi. Nepulkite į paniką, jūs neplinkate.)

Nėštumo metu geriau rinktis neutralius, dermatologų patikrintus ar kūdikiui skirtus plaukų šampūnus. Bet nereikia manyti, kad turite rečiau trinkti galvą ar neiti į kirpyklą. Pakanka vengti šampūnų su bioaktyviomis, įsiskverbiančiomis į galvos odą medžiagomis, stipraus kvapo plaukų lako, putų ar želė. Būsimos mamos plaukai ir taip stipriau žvilga, yra vešlesni. Tad labai gražinti jų nereikia, nebent labai atauga ankstesnė spalva.

„Nepatarčiau būsimai mamai pirmą kartą nusidažyti plaukus, naudoti sudėtingas chemines medžiagas ir nuodyti organizmą. Juolab kad nėščiosios dažniausiai dar neturi žilų plaukų, kuriuos reikėtų slėpti. Niekas nesako, kad draudžiama keisti plaukų spalvą, kad nėštumas ir mada yra nesuderinami”, - sako terapeutė J.Knašienė. Galima nudažyti kelias sruogeles, rinktis dažomąjį šampūną, augalinius ar kitus švelnius dažus be amoniako. Tačiau prieš tai pasitepkite truputį dažų prie ausies ar dilbio ir patikrinkite, ar nesukelia alergijos.

Soliariumas - ne nėščiajai

Soliariume net sveiki žmonės kartais nualpsta, tad laukiantis vaikelio neverta rizikuoti. „Neseniai konsultavau mažakraujyste sergančią, pablyškusią nėščiąją, kuriai gydytojas vietoj geležies preparatų, dietos ir vitaminų patarė... soliariumo seansus! Pasak jo, porą kartų nueiti nepakenks. Priešingai, moteris galėjo subloguoti. Juk šiai nėščiajai ligoninėje nustatėme dar ir širdies ydą. Sunku net įsivaizduoti, kas galėjo nutikti moteriai, kuriai jau ir taip silpna, bloga”,- stebisi terapeutė I.Knašienė.

Tatuiruotės dar palauks

Dažna moteris piešinėliu pasipuošia žastą, mentį ar kryžmens sritį. Tačiau, būna, pasigražina vietas, kurių oda tempiasi (pilvą, krūtis) ir po gimdymo tatuiruotės praranda savo formą bei grožį. Gerai, jei pagimdžius kūno formos išlieka tokios pačios. Bet dažniausiai ankstesnės grįžta po kelių mėnesių.

Suprantama, pastojus tatuiruotės geriau nedaryti. Jei salonas turi licenciją atlikti šią procedūrą, jis gali garantuoti paslaugos kokybę, neužkrėsti per kraują plintančiu hepatitu ar AIDS, nes darbuotojai dirba su vienkartinėmis priemonėmis, mūvi pirštines, naudoja dezinfekcines priemones. Bet neįmanoma numatyti jūsų organizmo reakcijos į dažus, visiškai išvengti dūrio skausmo, nemalonių pojūčių, šašiukų gyjant. Be to, ilgokai užtrunka odos priežiūra (3-4 sav.). Jei oda supūliuos, infekcija gali patekti į kraują.

Depiliacija. Venkite depiliuoti kojas karštu vašku ar elektriniais prietaisais, ypač jei yra išsiplėtusios kojų venos. Geriau rinktis specialius skutimosi peiliukus nereikalingiems plaukeliams pašalinti.

Auskarus vertis - ne laikas

Auskariukai ausyse, lūpose, nosyje ir bamboje nieko nebestebina. Jei jums knieti prasidurti ausis ar auskarais padabinti kitą vietą, per nėštumą geriau to nedaryti. Jei organizmas nepriima svetimkūnio, žaizdelė ilgai gija, pūliuoja, atsiras randelis (bambos dūris gyja apie 2-9 mėn.).

Noras egzotiškiau atrodyti, suteikti sau ir partneriui įdomesnių pojūčių susuka galvą ne vienai moteriai. „Intymios vietos skirtos ne tatuiruotėms ir auskarams. Juolab per nėštumą, kai padidėja infekcijos pavojus ir reikia atidesnės higienos”, - sako terapeutė J.Knašienė. Jei auskarai jau įverti į lytines lūpas, išsiverkite. Iš bambos taip pat geriau išverti, nes oda tempiasi ir negražiai atrodo.

Kūno higiena

„Išoriniu grožiu rūpintis pas mus madinga, bet apie higieną, deja, dar reikia daug kalbėti. Neretai tenka matyti netvarkingų nėščiųjų, kurios sugeba nusilakuoti nagus, pas kirpėją susišukuoti plaukus, bet pamiršta... nusiprausti”, - stebisi gydytoja J.Knašienė. Pasak jos, tereikia ryte ir vakare palįsti po dušu. Juolab kad kontrastinis šilto ir drungno vandens dušas ne tik gerina savijautą, bet ir grūdina odą.

Nesugalvokite kasdien pliuškentis vonioje ar odą šiūruoti kempine (pakanka kūno prausiklių). Maudantis vonioje gali pasidaryti bloga, silpna ir jei namie būsite viena, negalėsite prisišaukti pagalbos. Ryte ir vakare rūpestingiau nei įprasta valykite dantis, naudokite specialius burnos skalavimo skysčius, paskalaukite po valgio, nes pastojus keičiasi seilių sudėtis ir gali atsirasti ėduonis.

Kokios kūno priežiūros priemonės tinka? „Pastojus oda gali tapti labai sausa, niežėti, pleiskanoti. Paglobokite save, patausokite odą ir rinkitės kuo natūralesnes ir neutralesnes, bekvapes higienos bei kosmetikos priemones (muilą, kūno aliejuką, losjoną, kremą ir kt.), kurios tinka net ir kūdikių odelei”, - pataria gydytoja. Nepirkite kremų su biologiškai aktyviomis medžiagomis. Per nėštumą jos nepatartinos, nes patekusios į kraujotaką gali alergizuoti.

Jei baiminatės strijų, po kiekvieno dušo jau nuo pirmo nėštumo mėnesio patepkite šlakeliu aliejaus pilvo, krūtų, šlaunų odą. Kai ji jau labai išsitempia (8-9 mėn.), priežiūra neveiksminga. „Jei iš prigimties elastinis odos audinys silpnas, nepadės net ir brangiausias kremas. Teko matyti ne vieną nėščiąją, kurios pilvas, šlaunys ir krūtys - kremu teptos vietos buvo raudonos, nukasytos. Galbūt geriau rinktis paprastas priemones”,- sako gydytoja. Pasak rusų klasiko, genialumas slypi paprastume.

Visas kosmetikos ir higienos priemones pirkite vaistinėje ar prekybos centre, kuriame prekiaujama patikrinta ir patikima produkcija, galima pasiklausti, ar ji tinka nėščiajai. Platintojas ir turgaus prekeivis gali įsiūlyti labai abejotinos kokybės produktų, nes niekas netikrina, kokiomis sąlygomis laikomi, ar nesugedę, neįmanoma išsiprašyti kompensacijos už netinkamus. Blogai saugoti ir sugedę produktai, nors ir garsios firmos, gali pakenkti. Žinoma, pirkti vaistinėje gali būti brangiau. Bet jums reikia rūpintis ne tik savo, bet ir būsimo kūdikio sveikata.

Apatinis trikotažas

Daug higieniškiau ir smagiau dėvėti natūralių medžiagų, pvz., medvilnės, apatinius drabužius. Po sintetiniais oda labiau prakaituoja. Pagausėjus išskyrų iš makšties kelnaites reikia keisti dažniau - ryte ir vakare. Kad ir kokie apatiniai būtų - prabangūs ar paprasti, pirmiausia jie turi būti švarūs. „Ilgai nekeičiant kelnaičių gali atsirasti nemalonių pojūčių, niežulys, infekcija, iššusti oda. Tenka matyti brangius, bet nešvarius apatinius, dėvimus tikrai ne vieną savaitę, prisigėrusius prakaito, pakitusios spalvos dėl odos raginio sluoksnio ir išorės dulkių. Man būna gėda ne tik kaip gydytojai, bet ir kaip moteriai”, - apgailestauja gydytoja J.Knašienė.