Ar kančia neišvengiama?

Skausmas, kurio pojūtis labai subjektyvus, gimdant dažniausiai neišvengiamas. Jo išvengia apie 10-15 proc. mamų, bet 50-60 proc. jį apibūdina kaip labai stiprų ar tiesiog nepakeliamą. Toks skausmas turi būti slopinamas, kad nepradėtų veikti biologiškai aktyvios medžiagos, kurios turi žalingą poveikį mamos organizmui, trukdo gimdymo eigai.

Plečiantis gimdos kakleliui ir susitraukiant gimdai, skausmo impulsai per stuburo smegenų kanalą sklinda į centrinę nervų sistemą. Skausmo pojūtis ir moters elgesys priklauso nuo to, kaip ji jį suvokia, ar nusiteikusi gimdyti, ar žino, kas vyksta organizme.

Natūralūs būdai

Jauki aplinka ir artimieji. Gimdyvės psichologinei būklei aplinka kartais turi net didesnės įtakos nei anatominės organizmo ypatybės. Todėl dabar gimdymo namai stengiasi sukurti jaukią, namus primenančią aplinką. Skausmą iškentėti padeda ir artimo žmogaus, kuriuo pasitiki (vyro, mamos, sesers ar draugės) dėmesys, paguoda ir supratimas. Dažniausiai dalyvauja pats brangiausias žmogus - vaikučio tėtis.

Kvėpavimo pratimai. Jie gerai atpalaiduoja, tinka mažam ir vidutiniam skausmui malšinti, nes moteris galvoja apie kvėpavimą, o ne skausmą. Užėjus sąrėmiams reikia giliai įkvėpti oro, jį sulaikyti ir labai lėtai iškvėpti.

Kamuolys, speciali lova. Šios priemonės gelbsti ieškant padėties, kuria jaučiamas mažesnis sąrėmių skausmas. Galima ant kamuolio atsisėsti, susilenkti, apkabinti, į jį atsiremti ir t. t. Panašų poveikį turi specialiu plastiku užpildytas maišas, kuris keičia formą pagal moters figūrą. Gimdymo lova leidžia pakelti, nuleisti galvūgalį ir kt. Kad mažiau skaudėtų, gimdyvė turi būti aktyvi, ieškoti tinkamiausios padėties.

Šilta vonia ir dušas. Šiltos vandens procedūros raumenis veikia atpalaiduojamai, mažina sąrėmių skausmą. Jei patinka pliuškentis, gimdos kaklelio atsivėrimo laikotarpiu galima tuo pasinaudoti. Kai kurios gimdymo įstaigos turi masažines vonias. Jos padeda geriau atsipalaiduoti, nurimti.

Akupunktūra, taškinis masažas. Daugumoje šalių akušerės apmokomos atlikti akupunktūrą. Bet ji nepopuliari, nes yra nelabai efektyvi ir šiek tiek rizikinga, adatas reikia sterilizuoti, būtina patirtis, reikia specialiai pasiruošti. Be to, moteriai per sąrėmius sunkiau judėti. Lietuvoje akupunktūros kurso akušerėms nėra. O taškinį masažą gali atlikti ne tik jos, bet ir gimdyme dalyvaujantis artimasis. Masažuoti patariama švelniais sukamaisiais ar spaudžiamaisiais judesiais ties kryžkauliu arba klubakaulio priekiniais dygliais.

Vietinė nejautra

„Patikimose rankose epidūrinė arba spinalinė nejautra yra efektyviausias gimdymo skausmo malšinimo būdas, geresnio nėra sugalvota. Jį atlieka tik anesteziologas, nes paskyrus per daug vaistų gali labai nukristi moters kraujospūdis, sustoti kvėpavimas. Tuomet susiklosto grėsminga padėtis, iš kurios išeinant reikia labai greitai ir profesionaliai dirbti. Kitokią nejautrą gali skirti akušeris ar gydytojas akušeris-ginekologas. Tiesa, Lietuvoje linksminamųjų dujų skiria taip pat tik anesteziologas, nes jos gali sutrikdyti kvėpavimą. Daugelyje kitų šalių tą daro akušeris”, - pasakoja akušerė-ginekologė L.Bagušytė.

Epidūrinė nejautra. Ji atliekama, jei moteris nekarščiuoja, neserga alergija leidžiamiems į epidūrinį kateterį vaistams, nesutrikęs kraujo krešumas, būsimoje dūrio vietoje nėra pūlinių ir ligoninėje dirba patyręs anesteziologas. Epidūrinė nejautra skiriama esant gerai gimdymo eigai, stipriam skausmui, patenkinamai gimdyvės bei vaisiaus būklei ir kai gimdos kaklelis atsivėręs 3-4 cm. Aišku, kai prognozuojama, kad greitai prasidės vaisiaus išstūmimo laikotarpis, ši nejautra neatliekama, nes vaistai pradeda veikti tik po 30-40 min. Kaip vyksta procedūra? Pro specialią nugaroje įdurtą adatą gydytojas įkiša ploną kateterį, įšvirkščia vaistų ir adatą ištraukia. Silpstant poveikiui jų vėl įšvirkščia. Moteris gali vaikščioti po palatą.

Epidūrinė nejautra gali turėti komplikacijų, tarp jų - paralyžių. Žinoma, jis labai retas. Dažnesnis yra pykinimas, galvos, dūrio vietos skausmas (šis gali varginti gana ilgai), taip pat panašus į radikulitą skausmas, kylantis dėl kateterio ar vaistų poveikio nervų šaknelėms ir trunkantis net kelis mėnesius. Kartais įvyksta nenuspėjama organizmo reakcija į vaistą, sutrinka pojūčiai. Tačiau dažniausiai nusilpsta jėgos gimdant, ypač stūmiant. Tada reikia papildomai stimuliuoti gimdymą vaistais, panaudoti vakuuminę ekstrakciją ar reples.

Spinalinė nejautra. Ji padeda skubiai spręsti problemą, veikia efektyviai ir skiriama atliekant cezario pjūvio operaciją, kuriai reikia maždaug 1-2 val. nuskausminimo. Pro kietąjį stuburo smegenų dangalą leidžiama vaistų tiesiai į stuburo smegenis supantį skystį. Todėl jie veikia stipriau ir greičiau (jau po poros minučių). Vaistai užblokuoja ne tik skausmo pojūtį. Moteris negali ir judėti. Spinalinė nejautra yra vienkartinė, taikoma tai, kuri, tikėtina, greitai pagimdys. Adata ištraukiama ir vaistų daugiau nebešvirkščiama. Dėl trumpo ir galimo šalutinio poveikio spinalinė nejautra gimdant taikoma labai retai. Tarkim, žinant, kad labai stiprų skausmą jaučianti moteris gimdys per artimiausias valandas, o epidūrinei nejautrai per vėlu. Spinalinė nejautra nepatartina esant kraujo užkrėtimui, sutrikusiam kraujo krešumui, kai numatomoje punkcijos vietoje yra pūlinys.

Po spinalinės nejautros gali skaudėti galvą, pykinti. Tada moteris turi labai griežtai laikytis lovos režimo, jai lašinama vaistų. Šalia guli naujagimis, bet mamai negalima keltis iš lovos. Tai sutrikdo jo priežiūrą, maitinimą. Aišku, daugumai moterų nejautra baigiasi sėkmingai, bet 1 proc. ištinka komplikacijos. Jos dažnesnės nei po epidūrinės nejautros.

Bendrinė nejautra

Skausmą malšinantys vaistai, kurių leidžiama į raumenis vidutiniam skausmui malšinti, bendrinės nejautros nesukelia. Jie veikia apie 2-4 val. Artėjant vaisiaus gimimui gydytojai jų daugiau nebeleidžia, nes šie vaistai gali slopinti jo kvėpavimo centrą. Bendrinė nejautra (narkozė) - tai ne tik skausmo, bet ir kitų pojūčių panaikinimas. Narkotinių analgetikų skiriama cezario pjūvio operacijai atlikti, į veną dar suleidžiant raumenis atpalaiduojančių vaistų. Jų reikia, kai būtina atlikti dirbtinę plaučių ventiliaciją. Narkozės prireikia, kai būtina panaudoti reples, išimti pasilikusią placentą ar jos dalį. Moteris miega, nejaučia nei skausmo, nei prisilietimo.

Raminamieji. Gimdant stengiamasi jų vengti, nes naujagimiui reikės savarankiškai kvėpuoti, o jo organizme esantys raminamieji gali slopinti kvėpavimo centrą. Šie vaistai naudojami esant sunkiai preeklampsijai, epilepsijai, kai bet kuris išorinis dirgiklis gali sukelti traukulių priepuolius. Būna, kad moteris negali išsimiegoti, nes jaučia nereguliarius skausmingus gimdos susitraukimus (parengiamuosius sąrėmius), kurie tęsiasi kelias paras ar savaitę. Tada šalia nuskausminamųjų leidžiama ir raminamųjų vaistų, kad būsima mamytė pailsėtų ir gerai išsimiegotų. Vaistai nėra pavojingi vaisiui, nes jis gimdoje nekvėpuoja, o deguonies ir maisto gauna per virkštelę. Aišku, raminamųjų skiriama tik išskirtinais atvejais.

Linksminamosios dujos. Azoto suboksido ir deguonies mišinys gali būti skiriamas gimdymui nuskausminti per specialią kaukę. Nuolat jų įkvepiant taip pat galima sukelti narkozę, todėl skiriama tik per sąrėmius, vaisiaus stūmimo laikotarpiu ar baigiant atsiverti kakleliui, kai kitaip nuskausminti nebegalima, bet skausmas labai stiprus. Dujos labai greitai pasišalina iš organizmo.

Spazmolitikai. Susitraukiant gimdai kaklelis turėtų plėstis. Kartais dėl anatominių ar funkcinių organizmo ypatybių per sąrėmius jis susitraukia. Tada juntamas stiprus skausmas. Spazmus mažinantys vaistai gali jį apmalšinti. Anksčiau jų skirdavo vos ne kiekvienai gimdyvei, nes nebuvo efektyvių skausmus malšinančių vaistų. Dabar spazmolitikų prireikia labai retai.