Laukinius kalakutus atrado Meksikos gyventojai, o į Europą pirmą kartą juos atgabeno Kristupas Kolumbas 16 a. pradžioje. Keliautojas manė, kad kalakutai – povų šeimos paukščiai. Juos pavadino “tuka”, indų kalba tai reiškia povas. Kiti šaltiniai teigia, kad kalakutams vardą sugalvojo amerikiečiai, kurie paukščius vadino “firkee”, o tai skamba panašiai kaip turkey (ang. k. “kalakutas”). Dar sakoma, kad vardas galėjo kilti nuo kalakutų skleidžiamo garso.

Kalakutai “įsiamžino” ir kaip paukščiai, turėję savo vardo šokį, kuris buvo populiarus 1900 – aisiais. Konservatyvių pažiūrų žmonės bandė uždrausti “kalakutų šokį”, teigdami, kad jis nepadorus, tačiau tai tik dar labiau padidino jo populiarumą. Greitasis šokis nebuvo grakštus – porelės judėjo rateliu kratydamos galvas it kalakutai. Deja, 1914 m. šį šokį pakeitė populiarusis fokstrotas.

Lietuviai kalakutus pradėti auginti 18 a. viduryje grafų Tiškevičių ir kituose dvaruose. Tarpukario Lietuvoje jie jau puošė dažną ūkį – prieš šv. Kalėdas Kauno ir kitų miestelių turguose būdavo gausus kalakutų pasirinkimas. Patiekalus iš kalakutienos ruošdavo kunigų šeimininkės, vienuoliai, pirkliai ir kiti pasiturintys žmonės.

Kol kas nėra tikslių duomenų, kiek vidutiniškai kalakutienos suvalgo lietuviai. Paskaičiuota, kad pasaulyje kasmet per Padėkos dieną suvalgoma net 45 milijonai kalakutų, per Kalėdas – 22 milijonai, o per Velykas – 19 milijonų kalakutų. Izraelyje kalakutiena itin populiari, jos suvartojama daugiausiai – vienas asmuo suvalgo apie 14 kilogramų per metus.

Kalakutiena – mažai kaloringa mėsa. 100 g kalakuto krūtinėlės yra apie 107 kcal. Tad ši mėsa idealiai tinka besirūpinantiems grakščiomis kūno linijomis ir puikia savijauta.

Norint sumažinti sočiųjų riebalų bei cholesterolio kiekį maiste, patartina rinktis kalakutienos mėsą. Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, kalakutienoje riebalų bei cholesterolio mažiau: 100 g kalakuto krūtinėlės yra tik 0,7g - 1,4 g riebalų ir 65 mg cholesterolio. Daugiausiai vertingų medžiagų yra kalakutienos krūtinėlėse.

Balta kalakuto mėsa liesesnė, tačiau tamsi turi itin daug naudingų medžiagų, padedančių stiprėti mūsų imuninei sistemai. Be to, kalakutienoje esantys antioksidantai cinkas ir selenas mažina galimybę susirgti vėžiu. Ši mėsa rekomenduojama vartoti ir asmenims, turintiems virškinimo problemų.

Mažus vaikus auginančios ir su alergijos maistui problema susiduriančios mamos taip pat turėtų atkreipti dėmesį į kalakutienos naudą. Kalakutiena – rečiausiai alergiją sukelianti mėsos rūšis.

Kalakutienos patiekalai skanūs, maistingi, greitai paruošiami. Jie tinka ir kasdieniniam, ir šventiniam stalui.

Kalakutienos salotos

300 g rūkytos kalakuto krūtinėlės,
2 apelsinai,
1 šviežias agurkas,
1 pomidoras,
150 g šparaginių pupelių ankščių,
100 g žemės riešutų.

Padažui:

natūralus jogurtas, petražolės, krapai, cukrus, pipirai.

Mėsą supjaustyti plonomis juostelėmis, agurką griežinėliais, pomidorą dalelėmis. Apelsiną nulupti, padalinti skiltelėmis ir supjaustyti gabalėliais, o išsiskyrusias sultis supilti į indą. Šparagines pupeles užpilti verdančiu vandeniu užvirinti, nusunkti ir ataušinti. Į jogurtą suberti sukapotus žalumynus, supilti apelsino sultis ir suplakti. Padažą paskaninti druska, pipirais ir žiupsneliu cukraus. Paruoštus komponentus sudėti į salotinę, suberti žemės riešutus, apipilti padažu, išmaišyti, papuošti žaliomis petražolėmis.

Kalakutienos plovas

450 g kalakuto krūtinėlės,
200 g svogūnų,
3 susmulkintos česnako skiltelės,
200 g geltonos paprikos,
200 g raudonos paprikos,
4 šaukštai razinų,
150 g ryžių,
2 stiklinės sultinio,
1/2 šaukštelio ciberžolės,
1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių, druskos, pipirų.

Mėsą supjaustyti 2 cm dydžio kubeliais, smulkiai supjaustyti svogūną. Paprikas nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti juostelėmis. Mėsą pakepinti aliejuje, sudėti svogūnus, paprikas, razinas, česnaką ir ryžius. Kepti, kol ryžiai pasidarys skaidrūs, tada užpilti sultiniu. Sudėti prieskonius ir troškinti dar 20 min., kol suminkštės mėsa.

Kalakutienos ir daržovių apkepas su šaldyta tešla

1 kg įvairių šaldytų daržovių (žirnelių, kukurūzų, morkų),
2 kalakutienos filė gabalai,
1 stiklinė grietinėlės,
3 šaukštai miltų,
300 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,
druskos, pipirų, aliejaus,
kiaušinio apkepo viršui patepti.

Šaldytas daržoves išverdame pasūdytame vandenyje. Kalakutieną supjaustome gabaliukais, apkepame keptuvėje su aliejumi, sudedame miltus, supilame grietinėlę, truputį daržovių nuoviro, įdedame prieskonių, gerai išmaišome, nukeliame nuo ugnies, sumaišome su daržovėmis ir sudedame į kepimo indą. Ant viršaus uždedame sluoksniuotos tešlos (prieš tai subadome), viduryje padarome dar keletą skylučių ir tešlą patepame plaktu kiaušiniu. Kepame orkaitėje, kol iškepa tešla.

Makaronai su kalakutienos filė

200 g spagetti makaronų,
1 sultinio kubelis,
15 juodųjų alyvuogių,
50 g rūkytos kalakutienos filė,
50 g fermentinio sūrio,
1 valgomasis šaukštas sviesto,
1 valgomasis šaukštas grietinės,
prieskonių,
salierų lapelių.

Makaronus išvirti sultinyje. Į ištirpdytą sviestą ir grietinę sudėti prieskonius bei pakaitinti iki užvirimo. Alyvuoges perpjauti per pusę, sūrį ir kalakutienos filė supjaustyti kubeliais. Makaronus sudėti i lėkštę, užpilti padažu, į viduriuką suberti sumaišytas alyvuoges, sūrį ir filė bei viską apibarstyti smulkintais salierų lapeliais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją