Kas ir kaip?

Problema sena kaip pasaulis ir aiškinama paprastai: iš sekso atsiranda vaikai ir ne visuomet planuoti. Tokia maža smulkmena gali suardyti santykių harmoniją. Tam ir egzistuoja kontracepcija. Šiuolaikinė medicina siūlo daugybę apsaugos būdų ir metodų.

Žinoma, ideali priemonė, kuri visais 100 procentų garantuotų apsaugą nuo nepageidaujamo nėštumo ir neturėtų jokio pašalinio poveikio, iki šiol neišrasta. Nors, galima sakyti, vienas visiškai patikimas metodas vis tik yra – tai visiškas susilaikymas nuo sekso. Tačiau vargu ar jis kam nors tinka.

Taigi, mes renkamės seksą! Tačiau tik saugų ir patogų, o tai reiškia, kad tarp milžiniškos apsaugos priemonių įvairovės teks ieškoti sau tinkamos. Gydytojai skirsto šias priemones į mechanines, barjerines, chemines ir hormonines. Besąlygiškas lyderis tarp visų šių priemonių – prezervatyvas. Jo populiarumas tarp žmonių milžiniškas.

Kuriant šį, iš pirmo žvilgsnio labai paprastą, pripučiamą balionėlį ne vieną dešimtmetį triūsia medikai ir dizaineriai. Dažo, keičia spalvas ir formą, prideda įvairias žaismingas detales, tokias kaip ūsai, naudoja aromatizatorius. O kokiais meiliais, švelniais ir žaismingais žodeliais žmonės jo tik nevadina!

Guminis draugužis

Prezervatyvas, tas pagarsėjęs “gaminys Nr.2”, iki labai neseniai buvo vienintelis vyriškos kontracepcijos metodas. Tai – ideali priemonė žmonėms, gyvenantiems aktyvų lytinį gyvenimą ir turintiems daugiau nei vieną partnerį.

Egzistuoja netgi taip vadinamas dvigubas olandiškas metodas (“double Dutch”), pagal kurį prezervatyvo naudojimas derinamas su geriamais kontraceptikais arba į makštį dedamomis priemonėmis.

Patikimumas: teoriškai – 3 nėštumai 100 moterų, tačiau praktiškai – 15-20 nėštumų 100 moterų.
Privalumas: vienintelė patikima priemonė, apsauganti nuo infekcijų, perduodamų lytiniu keliu.
Trūkumai: pagrindinis prezervatyvo trūkumas yra tai, kad jis gali plyšti. Britų mokslininkų tyrimai parodė, kad taip atsitinka 12 iš 100 lytinių aktų metu. Manoma, kad prezervatyvas sumažina pojūčių aštrumą, juk jį tenka užsimauti lytinio akto preliudijos metu. Taip pat galima ir alergija gumai arba lateksui (ja skundžiasi maždaug 3 procentai žmonių). Negalima atmesti ir psichologinio pobūdžio problemų, nes ne visiems toks apsaugos metodas patinka.

Senas senolių metodas

Nutrauktas lytinis aktas turbūt nuo Adomo ir Ievos laikų žinomas visiems. Urologai ir psichiatrai yra kategoriškai nusistatę prieš šį apsaugos metodą, nes jis dažnai sutrikdo vyro orgazmą. Neretai lašas spermos patenka ant išorinių lytinių organų ir spermatozoidai patenka į makštį, o iš jos – į gimdą.

Patikimumas: 15-30 nėštumų 100 moterų.
Privalumas: galima pasinaudoti bet kuriuo momentu.
Trūkumai: iš vyro reikalauja griežtos savikontrolės.

Griežtai moteriški dalykėliai

Tai, žinoma, gimdos spiralės. Būtent nuo apvaisinimo jos neapsaugo, tačiau neleidžia kiaušinėliui prisitvirtinti prie lipnios gimdos sienelių. Dažniausiai gimdos spiralės būna “T” raidės arba skaičiaus “7” formos (Kopper-T 380A, Nova-T). Spiralės, kuriose yra progesterono komponento, priklauso trečiajai kartai (multilod 375, mirena). Jos taip pat yra “T” raidės formos, o “kojytė” yra pripildyta hormono, kuris ir apsaugo nuo nėštumo. Gimdos spiralės naudojimo laikotarpis neturėtų viršyti penkerių metų.

Patikimumas: mažiau nei 2 nėštumai 100 moterų.
Privalumas: tinka ilgalaikiam naudojimui, leidžia pilnai atsipalaiduoti.
Trūkumai: didelė uždegiminių susirgimų ir negimdinio nėštumo rizika, didelis pašalinių efektų kiekis (skausmas pilvo apačioje, negausus kraujavimas tarp menstruacijų).

Tabletės tarpusavyje vaidijasi

Hormoninė kontracepcija – pats jauniausias, progresyviausias ir efektyviausias metodas. Šių nuo apvaisinimo apsaugančių tablečių poveikis paremtas hormonų, padedančių subręsti kiaušinėliams kiaušidėje, gamybos slopinimu.

Visuotinai paplitusi baimė dėl to, kad naudojant šias tabletes ant kūno pradės augti plaukai, ant veido atsiras spuogai žymiai padidės svoris, susijusi su pirmąja preparato karta. Jų sudėtyje būdavo didelės hormonų dozės, o gestagenai, kurie buvo naudojami gaminant šias tabletes, veikdavo panašiai kaip vyriški lytiniai hormonai.

Šiuolaikinėse priemonėse hormonų kiekis yra labai mažas, taigi galima nesibaiminti, kad tapsite vešlių ūsų savininkė. Problemos dėl svorio didėjimo šiek tiek sudėtingesnės. Hormoniniai kontraceptikai moters organizme viską pertvarko panašiai taip, kaip organizmas būna persitvarkęs nėštumo metu. Todėl pakinta medžiagų apykaita. Ir, nors naujosios kartos preparatuose yra apgailėtinai mažos hormonų dozės, jeigu jūs nusprendėte naudotis šiuo metodu, laikykitės mažai kaloringos dietos ir daugiau judėkite.

Daug kas priklauso ir nuo pačios moters organizmo. Vienų moterų medžiagų apykaita iš prigimties yra labai greita, jos gyvena aktyvų gyvenimą ir degina kalorijas sporto salėje – šiai grupei papilnėjimo nuo hormoninių kontraceptikų problema nebaisi.

Kitos moterys mažiau judrios, tačiau joms pasiseka pasirinkti optimalų preparatą. Jeigu, pradėjusi vartoti kontraceptikus, jūs staiga pastebėsite nemalonius pokyčius savo figūroje, tai nereiškia, kad šis konkretus metodas jums visiškai netinka. Reikia pakeisti preparatą kitu, kuriame mažesnis hormonų kiekis arba kita komponentų kombinacija.

Prieš pradėdama vartoti hormoninius kontraceptikus pasikonsultuokite su gydytoju. Būtent šiems preparatams egzistuoja didžiausia eilė kontraindikacijų. Pavyzdžiui, aukštas arterinis spaudimas, migrena, inkstų ligos. Gydytojas taip pat nustatys jūsų kraujyje esančių hormonų lygmenį, o tai leis parinkti kontraceptiką su optimaliausia sudėtimi. Būtinai apsilankykite pas mamologą. Jeigu viskas tvarkoje, drąsiai naudokitės šiuo kontracepcijos metodu.

Patikimumas: 0,3-4 nėštumai 100 moterų.
Privalumas: reguliuoja menstruacinį ciklą, mažina riziką susirgti onkologinėmis moteriškų lytinių organų ligomis.
Trūkumai: būtinybė vartoti kas dieną, gali išsivystyti širdies – kraujagyslių ligos.

Įvairios madingos naujovės

Prie jų galima priskirti gestageno preparatų injekcijas, kurios atliekamos kartą per keletą mėnesių (depo-provera – kas 3 mėnesius, NET-OEN – kas 2 mėnesius, norplant – kas 5 metus). Tai padeda atsikratyti “galvos skausmo” dėl to, kad nereikia kas dieną gerti tablečių.

Šios priemonės tinka gimdžiusioms moterims, kurioms daugiau nei 35 metai. Esminis trūkumas yra tas, kad jų negalima panaikinti, todėl, atsiradus kokiems nors sunkumams, su jais teks taikstytis visą priemonės veikimo periodą.

Geriau rinktis poodinius implantus – kapsules, įvedamas po oda (dažniausiai peties srityje). Jie kas dieną išskiria nedidelį kiekį hormonų ir yra skirti vidutiniškai penkeriems metams. Esant būtinybei, implantus galima pašalinti bet kuriuo momentu. Jie pradeda veikti po 8-24 valandų po įvedimo. Kadangi kapsulės biologiškai ardosi, tai, pasibaigus jų veikimo periodui, jos pačios “susinaikina”.

Patikimumas: 0,5-1,5 nėštumų 100 moterų.
Privalumas: veikia ilgą laiko tarpą.
Trūkumai: galimas individualus preparato netoleravimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)