Maisto paruošimo būdai yra skirstomi į In ir Jan. In – tai virimas vandenyje ir garuose. Jan – kepimas. Balansas pasiekiamas derinant In ir Jan metodus. Vakariečiai retai kada verda maistą vandenyje ar garuose. Jie labiausiai mėgsta riebaluose gruzdintą maistą. Vadinasi, vakariečių virtuvėje Jan užgožia In. O juk namuose visai nesunku pasigaminti In stiliaus patiekalų, pavyzdžiui, garuose virtos žuvies su juodųjų pupų padažu, kiaulienos koldūnų ar vištienos salotų.

Maisto produktai taip pat skirstomi į In ir Jan. Dažniausiai naudojami In produktai yra baltas kiniškas kopūstas (bok choy), sojos daigai, baklažanai ir sojos varškė (tofu). Pasak kinų, jie pasižymi vėsinančiomis savybėmis. Jan – morkos, ėriena, česnakas, imbieras, turintys šildančių savybių. In ir Jan balansas pasiekiamas, kai gaminant patiekalą naudojami produktai iš abiejų grupių. Kinai mėgsta kiniško kopūsto ir imbiero troškinį, baklažaną česnako padaže, o vasarą valgo “vėsinantį” patiekalą tik iš In produktų – krevetes su špinatais ir tofu.

Dar vienas būdas mityboje palaikyti balansą – tai valgyti specialias harmonizuojančias sriubas. Deja, žmonės valgo per daug Jan patiekalų – kepto, riebaus maisto. Norėdami, kad po vakarienės iš organizmo būtų išplauti toksinai ir įsivyrautų harmonija, kinai “desertui” suvalgo moliūgų ir morkų, melionų ar sojos pupelių ir šonkauliukų sriubos. Be to, kiekvieną sezoną kinai valgo specialias sriubas, kurios patenkina organizmo poreikius ir suteikia kūnui harmonijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją