Šie mokymai – tai „Socialinės atsakomybės centro“ iniciatyva, remiama JAV Demokratijos komisijos. Ruošdami projektą „Socialinės atsakomybės centro“ darbuotojai įvairiuose vaikų darželiuose aptiko įvairių lyčių lygių galimybių nepaisymo atvejų. Todėl darželių auklėtojos bus mokomos kaip puoselėti lygias galimybes vaikų darželiuose dirbant tiek su vaikais, tiek su tėvais.

„Lygios lyčių galimybės vaikų darželiuose dažniausiai pažeidžiamos dėl visuomenėje įsitvirtinusių nuostatų. Prabilę apie mergaičių ir berniukų skirtumus, užmirštame įvairovę ir skirtumus pradedame sieti su lytimi, puldami skirstyti, kas tinka mergaitėms, kas berniukams. Kad nė viena lytis neatrodytų pranašesnė už kitą, svarbu pasirūpinti lygių galimybių vaikams sudarymu. Tai nesudėtinga, kartais užtenka tiesiog atkreipti dėmesį į savo ir vaikų elgesį“, - sakė A.Miniotaitė.

Vienas iš projekto tikslų – kviesti į darželius auklėtojais dirbti ir vyrus. Toks sprendimas padėtų pilnaverčiai ugdyti vaikus ir savo ruožtu prisidėtų prie lyčių lygių galimybių įgyvendinimo ikimokyklinėse ugdymo įstaigose.

Į lyčių lygių galimybių pažeidimus dėmesį atkreipė ir Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė. Anot jos, darželis tinkamiausia vieta pradėti šviesti ir skatinti toleranciją kitai lyčiai.

„Kol kas vaikų darželiuose lygios galimybės nėra iki galo užtikrinamos. Tinkamas vaikų auklėjimas ir pagarbos vaikų poreikiams puoselėjimas nuo mažų dienų labai pasitarnautų ugdant lyčių toleranciją bei užkirstų kelią lygių galimybių pažeidimams ateityje“, – įsitikinusi Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Specialiai šiam projektui „Socialinės atsakomybės centras“ išleido knygelę „Mergaitės ir berniukai – viename pasaulyje“. Knygelėje aptariamos giliai visuomenėje įsitvirtinusios nuostatos apie lyčių vaidmenis, tėvų ir pedagogų indėlis į pilnavertės ir laisvos asmenybės ugdymą, pateikiami praktinių užsiėmimų, ugdančių pagarbą lyčių lygybei, pavyzdžiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją