Tačiau Kretingos ligoninėje prieš savaitę tragiškai pasibaigęs gimdymas, kai medikai per vėlai atliko Cezario pjūvio operaciją ir mažylis gimė uždusęs, verčia pasidomėti, kodėl moterys taip nori, o medikai neskuba atlikti cezario pjūvio.

Nenori gimdyti

Klaipėdos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamento Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Vytautas Rauba neslepia, kad pastaraisiais metais pastebi padidėjusį moterų norą išvengti natūralaus gimdymo. Uostamiestyje po cezario pjūvio operacijos gimsta kas penktas šeštas naujagimis. Atlikti cezario pjūvį prašo ir pirmagimio besilaukiančios, ir sėkmingai du ar net tris vaikus natūraliu keliu pagimdžiusios moterys.

Laikraščiuose ir žurnaluose beveik neberasi pranešimų, kad politikos, verslo ir šou biznio įžymybės tiek užsienyje, tiek ir Lietuvoje vaikus dar gimdytų natūraliu būdu.

Turtuolių privilegija

Suplanuotas gimdymas ant operacinės stalo tampa vis populiaresnis visame pasaulyje. Prieš 20 metų pasaulyje po cezario pjūvio operacijos gimdavo 6 proc. vaikų, dabar - net 25 proc. Europoje tokiu būdu pasaulio šviesą išvysta 14-25 proc., Pietų Amerikoje - 30-80 procentų naujagimių. Amerikietėms baiminantis, kad natūralus gimdymas sužalos makštį, cezario pjūvių procentas ten taip pat nepaprastai išaugo. JAV privačiose klinikose 50 proc. vaikų gimsta operuojant.

Tačiau nepralenkiama šioje srityje yra Brazilija. Šioje šalyje privačiose klinikose cezario pjūvis atliekamas 80 procentų gimdyvių.

Lotynų Amerikoje ir Azijoje šis greitas gimdymo būdas tapo visuomeninės padėties simboliu: gimdyti natūraliai Brazilijos turčiams atrodo nepadoru. Todėl Rio de Žaneire apie 85 proc. pasiturinčių moterų renkasi gimdymą operacinėje.

Privačiose užsienio klinikose operacija pagal pageidavimą medikams daug patogesnė, be to, pelningesnė. Jie gali pagal iš anksto sudarytą tvarkaraštį kas 20 minučių priimti naujagimius. Kam vargti naktimis?

Operuoja be reikalo

„Medicinoje yra priimta, kad kiekvienai operacijai turi būti indikacija, tai yra būtinybė, dėl ko ją reikia atlikti. Juk atrodytų keista, jei pas chirurgą ateitų žmogus ir paprašytų jam išpjauti tulžies pūslę, nes ateityje gali išsivystyti tulžies pūslės akmenligė. Tačiau akušerijoje žmonėms kyla mintys ateiti ir parašyti, kad gimdyvė būtinai būtų operuota“, - stebisi V.Rauba.

Europoje cezario pjūvio operacijų vien dėl moterų pageidavimo, nors tam nėra jokios būtinybės, padaroma nuo 4 iki 8 procentų. Lietuvoje kol kas šie procentai neskaičiuojami, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijoje specialistai jau svarsto, ar nereiktų tokių operacijų, kai medikai nemato būtinybės atlikti cezario pjūvio, o gimdyvė jo bet kokia kaina siekia, apmokestinti.

Pasaulio sveikatos organizacija nepritaria, kad cezario pjūvis būtų atliekamas vien dėl to, kad pageidauja moteris.

Gali nukraujuoti

Ilgametę akušerio ginekologo patirtį turintis V.Rauba pasakojo, kad rinktis cezario pjūvį moteris verčia įvairios priežastys. Dažniausiai gimdymo ir skausmo baimė, nepasitikėjimas savo jėgomis, taip pat įsitikinimas, kad operacija yra saugiausias kelias į pasaulį ateiti naujai gyvybei.

Tačiau gydytojas teigia, kad cezario pjūvis nėra saugiausias ir sveikatą tausojantis gimdymo būdas.

Moksliniais duomenimis, operacijos metu gimdyvė gali stipriai nukraujuoti, padidėja plaučių arterijos trombozė. Cezario pjūvio metu gimdą pašalinti tenka 5-10 kartų dažniau nei gimdant natūraliu būdu, o infekcijos tikimybė padidėja 4 kartus. Operuojant 10 kartų dažniau, nei gimdant natūraliai, pažeidžiami šlapimtakiai.

Kai kurios cezario pjūvį renkasi dėl tarpvietės raumenų pakenkimo, galimo šlapimo nelaikymo, kurį sukelia gimdymas. Operacija negarantuoja, kad vėliau neatsiras šlapimo nelaikymo problemų. Ir atvirkščiai, daugelio moterų po natūralaus gimdymo šis negalavimas nekamuoja.

Po operacijos praėjus net pusei metų 60 proc. moterų skundžiasi maudimu pilvo srityje.

Antrąkart nesirinktų

Po cezario pjūvio gali kilti problemų norint pastoti ir pagimdyti kitus vaikus. Operacija didina nevaisingumo riziką, gimdant kitą vaiką tris kartus padidėja placentinės pirmeigos, taip pat gimdos plyšimo rizika nėštumo ar gimdymo metu.

Atlikus apklausas paaiškėjo, jog 91 proc. natūraliai gimdžiusių ir tik 33 proc. operuotų moterų kitą kartą rinktųsi tokį pat gimdymo būdą.

Sutrinka kvėpavimas

Visuomenėje paplitusi ir kita nuomonė, kad cezario pjūvio operacijos metu nėra jokios rizikos vaisiui ir tai padeda išvengti gimdymo traumų bei jo netikėtos mirties. V.Rauba teigia, jog sveiki naujagimiai gali mirti ir atliekant operaciją.

Operacija nepadės išvengti naujagimio neurologinių problemų ar cerebrinio paralyžiaus, nes, pasak mediko, vaikas būna pakenktas dar iki gimdymo. Nenatūralus gimdymas gali būti naujagimio kvėpavimo sutrikimo sindromo priežastimi. Medikas teigia, kad vaikui gimstant įprastais gimdymo takais, jo krūtinės ląsta suspaudžiama, todėl pirmasis įkvėpimas būna gilesnis, nei po operacijos.

Taip gimė Cezaris

Pasakojama, kad po „sectio caesarea“ - taip moksliškai vadinama ši operacija - pasaulį išvydo būsimasis imperatorius Julijus Cezaris. Tokiu būdu traukiant kūdikius iš motinos pilvo gimdyvės paprastai mirdavo, kol 1882 m. gydytojas iš Heidelbergo Adolfas Kėreris sugalvojo tausojančią cezario pjūvio techniką.

Tačiau sudėtinga pilvo operacija su bendrąja nejautra būdavo atliekama tik išimtiniais atvejais, pavyzdžiui, labai užsitęsus sunkiam gimdymui arba prieš laiką atsiskyrus placentai. Nors operacijos technika ištobulėjo, o moteriai taikoma tik dalinė nejautra, tokio pat operacijos parinkimo principo medikai stengiasi laikytis ir šiandien.

Sprendžia konsiliumas

V.Rauba teigė, kad akušeriai ginekologai gimdyvėms, pageidaujančioms tik cezario pjūvio, paaiškina apie visus jo privalumus ir trūkumus. Jei jie nepakeičia moters apsisprendimo, dėl operacijos būtinumo sprendžia medikų konsiliumas. V.Rauba pasakojo, kad dažniausiai atrandamas kompromisas ir priimamas gimdyvei bei kūdikiui palankiausias sprendimas.

Kai medikai įsitikina, jog dėl vaisiaus padėties, moters anatominių savybių, patirtų traumų nėščioji negalės pagimdyti pati, operacija suplanuojama iš anksto. Tačiau būna atvejų, kai dėl iškilusios grėsmės mažylio arba gimdyvės gyvybei normalus gimdymas taip pat baigiasi operacija.